Skocz do zawartości

Problem z goryczką a profil wody


Rekomendowane odpowiedzi

West Coast Ipa zacierana wytrawnie 70 min w 65C, zasyp pilzneński + 5% karmelowego 150, fermentowana w 16 C, US-05, standardowe chmielenie dla stylu. Magnum na goryczkę (30g) i później amerykańce (Galaxy, Cascade) z hop standem godzinnym (40g) i chmieleniem na zimno 3 dni (80 g na 20 L).  IBU ok 60. Z 15,5 blg odfermentowało do 3 blg.

 

Żadnych oznak infekcji.

 

Piwko po 10 dniach od zabutelkowania rewelacyjne - świetny aromat chmielowy, krótka wyrazista goryczka. Idealne.

 

Problem taki, że z każdym tygodniem smak się gwałtownie pogarsza. Po 5 tygodniach od zabutelkowania cytrusy wycofane, w smaku łodyga, zalegająca, goryczka bardzo nieprzyjemna, pokazał się nieprzyjemny alkohol. Co jest grane? Rozumiem jakby działo się to po 3-4 miesiącach ale po miesiącu?

 

Może mieć na to wpływ profil wody? Np mała zawartość Ca w wodzie lub znaczna przewaga Siarczanów nad Cl w połączeniu z bardzo wytrawnym profilem piwa?

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.