Skocz do zawartości

Drożdże dofermentowały do granicy tolerancji na alkohol, czy pociągną refermentację?


tolo

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie zasadniczo. Drożdże Gozdawa BW-11 (20g) odfermentowały Weizenbock'a z 18,5°Blg do 2,5°Blg, co wg wyliczeń daje jakieś 8,5% ABV. Wg deklaracji na paczce drożdży mają one tolerancję do 7,7% ABV, a więc mam 2 opcje: albo skończyły fermentować co się nadawało, albo co gorsze zdechły. Spławik stoi na 2.5°Blg od tygodnia.

 

Jeśli zdechły to raczej nie zeżrą już cukru dodanego do refermentacji, więc pozostaje mi dorzucić jakiś szczep bardziej odporny na alkohol np. belgijski i to jeszcze do fermentora, na wypadek gdyby zostało tam jakieś pól Ballinga do zjedzenia i poczekać.

Albo mogę uznać fermentację za zakończoną, zabutelkować i liczyć na to, że najsilniejsze osobniki żyją i czekają na cukier?

Brzeczka mętna.

 

EDIT: zabutelkuję sobie próbnie 0,5l peta i za kilka dni będę znał odpowiedź.

Edytowane przez tolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli była odpowiednia ilość drożdży w dobrej kondycji to nie padły,z 18,5 jak zostało 2,5 to zeżarły już wszystko co było do zjedzenia, i tak nisko zeszły 

może nie nagazuje ci się w tydzień ale na pewno dadzą sobie radę 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli była odpowiednia ilość drożdży w dobrej kondycji to nie padły,z 18,5 jak zostało 2,5 to zeżarły już wszystko co było do zjedzenia, i tak nisko zeszły 

może nie nagazuje ci się w tydzień ale na pewno dadzą sobie radę 

Wg kalkulatora mrmalty przy OG 1.076 i 6 gal (23l brzeczki) potrzeba 17g drożdży. Wg kalulatora http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/dla takiego piwa potrzeba 42g drożdży (swoją drogą to rozstrzał jest ogromny). Posługiwałem się tym drugim kalkulatorem, jednak ponieważ zależało mi na bananach to zdecydowałem się w ramach underpitchingu zadać 20g uwodnionych drożdży.

Zabutelkowałem 0.5l peta z łyżeczką cukru, zobaczę co i jak i wrzucę info.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja kalkulatorów nie używam,17g vs 42g bardzo duża różnica, czy te kalkulatory uwzględniają ile np.w 1g jest komórek ? bo jak wiadomo suchary mają mocno zróżnicowaną ilość 

Wg czego zatem zadajesz drożdży?

Co do kalkulatorów to tutaj jest spory wątek o tym http://www.piwo.org/topic/3768-drozdzowa-arytmetyka-zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp/?p=385054

MrMalty zakłada ok. 18 mld komórek na gram, a ten drugi kalkulator pozwala wpisać ilość komórek, przyjąłem 10 mld.

Edytowane przez tolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Jeżeli fermentacja stanęła na 2,5 Blg z ponad 18 to dobrze rozumiem że zostały cukry których drożdże nie jedzą ?

I jak piwko wyszło? Refermentacja powiodła się mimo przekroczenia tolerancji drożdży na alkohol?

Planuję uwarzyć Imperialny Porter i martwi mnie jedynie kwestia refermentacji aby nie przegazować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli fermentacja stanęła na 2,5 Blg z ponad 18 to dobrze rozumiem że zostały cukry których drożdże nie jedzą ?

 

I jak piwko wyszło? Refermentacja powiodła się mimo przekroczenia tolerancji drożdży na alkohol?

 

Planuję uwarzyć Imperialny Porter i martwi mnie jedynie kwestia refermentacji aby nie przegazować.

 

Złota Łopata za archeologię forumową! 

 

dd3c8c1fc867aafbe0732433504aef82.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.