tolo Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 (edited) Jak w temacie zasadniczo. Drożdże Gozdawa BW-11 (20g) odfermentowały Weizenbock'a z 18,5°Blg do 2,5°Blg, co wg wyliczeń daje jakieś 8,5% ABV. Wg deklaracji na paczce drożdży mają one tolerancję do 7,7% ABV, a więc mam 2 opcje: albo skończyły fermentować co się nadawało, albo co gorsze zdechły. Spławik stoi na 2.5°Blg od tygodnia. Jeśli zdechły to raczej nie zeżrą już cukru dodanego do refermentacji, więc pozostaje mi dorzucić jakiś szczep bardziej odporny na alkohol np. belgijski i to jeszcze do fermentora, na wypadek gdyby zostało tam jakieś pól Ballinga do zjedzenia i poczekać. Albo mogę uznać fermentację za zakończoną, zabutelkować i liczyć na to, że najsilniejsze osobniki żyją i czekają na cukier? Brzeczka mętna. EDIT: zabutelkuję sobie próbnie 0,5l peta i za kilka dni będę znał odpowiedź. Edited March 2, 2016 by tolo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 jeśli była odpowiednia ilość drożdży w dobrej kondycji to nie padły,z 18,5 jak zostało 2,5 to zeżarły już wszystko co było do zjedzenia, i tak nisko zeszły może nie nagazuje ci się w tydzień ale na pewno dadzą sobie radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted March 2, 2016 Author Share Posted March 2, 2016 jeśli była odpowiednia ilość drożdży w dobrej kondycji to nie padły,z 18,5 jak zostało 2,5 to zeżarły już wszystko co było do zjedzenia, i tak nisko zeszły może nie nagazuje ci się w tydzień ale na pewno dadzą sobie radę Wg kalkulatora mrmalty przy OG 1.076 i 6 gal (23l brzeczki) potrzeba 17g drożdży. Wg kalulatora http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/dla takiego piwa potrzeba 42g drożdży (swoją drogą to rozstrzał jest ogromny). Posługiwałem się tym drugim kalkulatorem, jednak ponieważ zależało mi na bananach to zdecydowałem się w ramach underpitchingu zadać 20g uwodnionych drożdży. Zabutelkowałem 0.5l peta z łyżeczką cukru, zobaczę co i jak i wrzucę info. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 ja kalkulatorów nie używam,17g vs 42g bardzo duża różnica, czy te kalkulatory uwzględniają ile np.w 1g jest komórek ? bo jak wiadomo suchary mają mocno zróżnicowaną ilość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted March 2, 2016 Author Share Posted March 2, 2016 (edited) ja kalkulatorów nie używam,17g vs 42g bardzo duża różnica, czy te kalkulatory uwzględniają ile np.w 1g jest komórek ? bo jak wiadomo suchary mają mocno zróżnicowaną ilość Wg czego zatem zadajesz drożdży? Co do kalkulatorów to tutaj jest spory wątek o tym http://www.piwo.org/topic/3768-drozdzowa-arytmetyka-zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp/?p=385054 MrMalty zakłada ok. 18 mld komórek na gram, a ten drugi kalkulator pozwala wpisać ilość komórek, przyjąłem 10 mld. Edited March 2, 2016 by tolo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Wg czego zatem zadajesz drożdży? Wg uznania zazwyczaj robię 20-24L i słabe 11-12blg, drożdże daję uwodnione albo delikatny start przez noc im robię dirk gently 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Drożdże ruszyły z refermentacją i po 2 dobach PETy były wyraźnie podgazowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swiechu Posted October 14, 2016 Share Posted October 14, 2016 Jeżeli fermentacja stanęła na 2,5 Blg z ponad 18 to dobrze rozumiem że zostały cukry których drożdże nie jedzą ?I jak piwko wyszło? Refermentacja powiodła się mimo przekroczenia tolerancji drożdży na alkohol?Planuję uwarzyć Imperialny Porter i martwi mnie jedynie kwestia refermentacji aby nie przegazować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted October 14, 2016 Share Posted October 14, 2016 Jeżeli fermentacja stanęła na 2,5 Blg z ponad 18 to dobrze rozumiem że zostały cukry których drożdże nie jedzą ? I jak piwko wyszło? Refermentacja powiodła się mimo przekroczenia tolerancji drożdży na alkohol? Planuję uwarzyć Imperialny Porter i martwi mnie jedynie kwestia refermentacji aby nie przegazować. Złota Łopata za archeologię forumową! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.