Jump to content
Sign in to follow this  
miki_normal

Tripel - prośba o ocenę receptury, ew. uwagi

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

 

Jako że z sezonu zimowego zostało mi trochę surowców, mam zamiar je wykorzystać robiąc Tripla. 
Jestem w posiadaniu:

- ok. 3,5kg pilzneńskiego,

- 0,5kg Wayermann Abbey,

- 1,7kg jasnego płynnego ekstraktu WES,

- drożdży S-33 oraz drożdzy Gozdawa Belgian Fruit Spicy Ale Yeast

- chmiel Saaz i Hallertau Spalt Select po ponad 50g

 

Dokupić chciałbym do tego cukier kandyzowany.

 

Mój pomysł jest następujący (a raczej nie mój, lecz w oparciu o receptury sklepów): 
 

1. Zacieranie ziarna po 30 minut w temp 64 i 73oC i wygrzew do 76-78.

2. Dodanie ekstraktu i wody przed chmieleniem.

3. Gotowanie 70 minut. Chmielenie: na 60 minut ok. 20g Saaz, na 10' Saaz+Hallertau po ok 10g, 20g Hallertau pod koniec gotowania / na 10l.
4. Dodanie cukru przed końcem gotowania (może w roztworze) 300g na 10l.

5. Oczekiwane BLG końcowe 19-20, litrów ile wyjdzie.

6. Drożdży najchętniej bym użył uwodnionych S-33. W jakiej temperaturze najlepiej fermentować? Mam do wyboru pomieszczenia 10-12, 15-16oC - niewielkie skoki temp i ok.20 z większymi skokami temp. (przedział 18-22).

 

Mogę dokupić także drożdże Fermentis BE-256.

 

Jeśli ktoś miałby jakieś uwagi lub coś by dodał, to będę wdzięczny za opinie.

Edited by miki_normal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób sobie sam syrop kandyzowany, przepis masz tutaj:

 

http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page-8?hl=%20syrop%20%20kandyzowany

 

Robię zawsze do belgów i daje fajne efekty. Do trippla musisz zrobić jakiś jasny.

 

Jeżeli chodzi o drożdże to najlepsze byłyby jakieś płynne, możesz coś z Fermentum Mobile. Suche to raczej dwie paczki do trippla musisz dać.

Edited by Dario

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak z fermentacją najlepiej? S-33 w wyższych temperaturach da pożądane efekty odnośnie stylu? Drożdzy płynnych użyć nie chcę, ponieważ jeszcze ich nie używałem, a również nie bardzo mam czas i chęć się zajmować starterem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.