miki_normal Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 (edited) Cześć wszystkim! Jako że z sezonu zimowego zostało mi trochę surowców, mam zamiar je wykorzystać robiąc Tripla. Jestem w posiadaniu: - ok. 3,5kg pilzneńskiego, - 0,5kg Wayermann Abbey, - 1,7kg jasnego płynnego ekstraktu WES, - drożdży S-33 oraz drożdzy Gozdawa Belgian Fruit Spicy Ale Yeast - chmiel Saaz i Hallertau Spalt Select po ponad 50g Dokupić chciałbym do tego cukier kandyzowany. Mój pomysł jest następujący (a raczej nie mój, lecz w oparciu o receptury sklepów): 1. Zacieranie ziarna po 30 minut w temp 64 i 73oC i wygrzew do 76-78. 2. Dodanie ekstraktu i wody przed chmieleniem. 3. Gotowanie 70 minut. Chmielenie: na 60 minut ok. 20g Saaz, na 10' Saaz+Hallertau po ok 10g, 20g Hallertau pod koniec gotowania / na 10l.4. Dodanie cukru przed końcem gotowania (może w roztworze) 300g na 10l. 5. Oczekiwane BLG końcowe 19-20, litrów ile wyjdzie. 6. Drożdży najchętniej bym użył uwodnionych S-33. W jakiej temperaturze najlepiej fermentować? Mam do wyboru pomieszczenia 10-12, 15-16oC - niewielkie skoki temp i ok.20 z większymi skokami temp. (przedział 18-22). Mogę dokupić także drożdże Fermentis BE-256. Jeśli ktoś miałby jakieś uwagi lub coś by dodał, to będę wdzięczny za opinie. Edited March 2, 2016 by miki_normal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 (edited) Zrób sobie sam syrop kandyzowany, przepis masz tutaj: http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page-8?hl=%20syrop%20%20kandyzowany Robię zawsze do belgów i daje fajne efekty. Do trippla musisz zrobić jakiś jasny. Jeżeli chodzi o drożdże to najlepsze byłyby jakieś płynne, możesz coś z Fermentum Mobile. Suche to raczej dwie paczki do trippla musisz dać. Edited March 1, 2016 by Dario miki_normal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 Wyrzuciłbym słód Abbey. Tripel to jest piwo o maksymalnie prostym zasypie. miki_normal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 A ja bym zostawił - mi zawsze pasuje do belgijskich piw, może tylko zmniejszyłbym gdzieś tak o połowę ilość. miki_normal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Wszystkim smakowało Zakonne Wszechmocne, poszperaj, może coś wykorzystasz. miki_normal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miki_normal Posted March 2, 2016 Author Share Posted March 2, 2016 A jak z fermentacją najlepiej? S-33 w wyższych temperaturach da pożądane efekty odnośnie stylu? Drożdzy płynnych użyć nie chcę, ponieważ jeszcze ich nie używałem, a również nie bardzo mam czas i chęć się zajmować starterem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Nie da. Z sucharów Belgian Ale z Mangrove Jack mogę polecić. miki_normal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Do belgów z suchych to takie są dobre http://www.piwopiweczko.pl/Drozdze-piwowarskie-Fermentis-Safbrew8482-BE-256-saszetka-115-g-,1275.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwowar99 Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 (edited) Do belgów z suchych to takie są dobre http://www.piwopiweczko.pl/Drozdze-piwowarskie-Fermentis-Safbrew8482-BE-256-saszetka-115-g-,1275.html Nie potrafisz posługiwać się porównywarką. Najtańsza opcja zakupu drożdży z wysyłką jest tutaj http://esencjesmaku.pl/pl/p/Drozdze-Safbrew-Abbaye-11%2C5-g/656 . Edited March 2, 2016 by piwowar99 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 @piwowar99 Zrobiłeś mi dzień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts