Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

White Labs - WLP545 Belgian Strong Ale Yeast

Recommended Posts

WLP545 Belgian Strong Ale Yeast

From the Ardennes region of Belgium, this classic yeast strain produces moderate levels of ester and spicy phenolic character. Typically results in a dry, but balanced finish. This yeast is well suited for Belgian dark strongs, Abbey Ales, and Christmas beers.

Attenuation: 78-85%

Flocculation: Medium

Optimal Fermentation Temperature: 66-72F

Alcohol Tolerance: High

 

WLP545 Belgian Strong Ale Yeast

Pochodzą z belgijskiego regionu Ardennes, ten klasyczny szczep drożdży produkuje umiarkowany poziom estrów i przyprawowych fenolowych cech. Najczęściej powoduje to wytrawny ale zbalansowany finisz. Te drożdże dobrze nadają się do Belgian dark strong, Abbey Ale i piw świątecznych.

Odfermentowanie: 78-85%

Flokulacja: Średnia.

Temperatura fermentacji: 19-22°C.

Tolerancja na alkohol: Wysoka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem na nich 4 piwa: pale ale, IPA, tripel, quadrupel.

 

Nie mają tendencji do wychodzenia z fermentatora (słyszałem że niektóre Ardensy lubią wyjść na spacer). Miałem wrażenie że szybkość fermentacji mocno zależy od temperatury. Gdy spadała w okolice 18-19°C to fermentacja wyraźnie się ślimaczyła, nawet w samym środku burzliwej (oceniam po ilości produkowanego CO2). Z kolei gdy podciągnąłem do 22-23°C to rozpędzały się tak, że nie mogłem nad nimi zapanować i potrafiły w kilka godzin podnieść sobie temperaturę o kolejne 5°C.

 

Schodzą głęboko, fermentację kończyły w okolicach 1 blg (z wyjątkiem tripa przy którym spławik pokazał mniej niż zero). Piwa wychodzą wytrawne, więc oczywiście bardziej nadają się do mocnych piw. Przy moim pale ale 1/3 zasypu stanowił Red X dzięki czemu wyszło z miarę zbalansowane.

 

Profil zgodnie z opisem - umiarkowane estry i fenole.

 

Z efektów jestem zadowolony, ale z pełną oceną się wstrzymuję. Muszę najpierw poczekać na ułożenie się quadrupla i przetestować inne szczepy belgijskie żeby mieć jakieś porównanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dostałem gęstwę od adamsky'go

 

zrobiłem na nich piwo świąteczne.

20Blg -> 1Blg

 

Belgia wyczuwalna ale nie nachalna, można powiedzieć subtelna

 

U mnie Fermentowały długo w temperaturze otoczenia około 19-21C przez prawie miesiąc ( bez cichej )

Refermentacja była dość powolna po miesiąc było bez gazu - po około 6 tyg miło zaskoczyłem się otwierając butelkę z gazem :)

 

Piwo mimo takiego odfermentowania nie jest puste - ale to chyba przez zasyp.

Wyszło sporo owoców ( pomarańcza ) mimo braku takiej przyprawy.

 

Piwo zgłosiłem do Mikołajkowego - zobaczymy co o nim napiszą sędziowie :)

 

mam już za chłodno na nie, ale wrócę do nich w lecie :)

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.