Jump to content

Czy łatwo zakazić piwo ??


rosomak
 Share

Recommended Posts

Czytałem ostatnio że po uwarzeniu piwa trzeba bardzo uważać by go nie zakazić itd. Autor nawet twierdził że nie powinno się oddychać w stronę warki;) Tu mnie trochę zaskoczył, bo gdzieś czytałem że fermentacja burzliwa może być przeprowadzona w otwartym garnku, a to co *lata* w powietrzu w cale nie jest mniej groźne od tego co w nas siedzi. Więc jak to z tym jest - przyznam że po przeczytaniu tego zacząłem się zastanawiać czy nie kupić rękawic gumowych i maski chirurgiczne, łącznie z czepkiem bo przecież może mi włos z głowy spaść ;)

Link to comment
Share on other sites

Podczas burzliwej fermentacji nie trzeba specjalnie uważać, mam zamiar wsadzić nawet do fermentora jutro aparat ;)

Gorzej się ma sprawa, przy cichej. Dlatego wiele osób zamyka szczelnie fermentory/balony dodając rzecz jasna rurkę fermentacyjną.

Wg mnie i mego doświadczenie nie należy aż tak przesadzać z sterylnością.

Link to comment
Share on other sites

Podczas burzliwej fermentacji nie trzeba specjalnie uważać, mam zamiar wsadzić nawet do fermentora jutro aparat ;)

Gorzej się ma sprawa, przy cichej. Dlatego wiele osób zamyka szczelnie fermentory/balony dodając rzecz jasna rurkę fermentacyjną.

Wg mnie i mego doświadczenie nie należy aż tak przesadzać z sterylnością.

No mi się też tak wydawało, a nie boisz się o aparat - mogę się mylić ale wilgoć tam będzie duża. Swoją drogą chipsy i piwo na seans już mam ;)

Link to comment
Share on other sites

Kluczowy jest IMO okres między wystudzeniem brzeczki, a rozpoczęciem fermentacji burzliwej. Później, kiedy zmienia się środowisko pH piwa na kwaśne, tlen jest zużyty przez drożdże, a dodatkowo sterylizująco działa alkohol, ryzyko zakażenia jest mniejsze.

Wysoką sterylność trzeba zachować ze wszystkim co dotyczy drożdży, czyli przygotowywanie starterów, zbieranie gęstwy, dzielenie saszetek itp.

Link to comment
Share on other sites

ja zakaziłem jak zlewałem na cichą.

baniaczek był z winem - zlałem wino do butelek. wyszlo całkiem fajne

przepłukałem baniaczek przegotowaną wodą i to co mi zostało piwa po rozlewie piwa bezpośrednio po burzliwej zlałem na cichą. korek zostawiłem stary nawet ze starą wodą która to pamiętała jeszcze wino. wokół koreczka latały ze dwie, trzy muszki , które zignorowałem

po upływie jakichś dwóch tygodni musiałem wylac .jakies 7-8 litrów.zaoctowało

strzeżcie się małych muszek!

Link to comment
Share on other sites

ja zakaziłem jak zlewałem na cichą.

baniaczek był z winem - zlałem wino do butelek. wyszlo całkiem fajne

przepłukałem baniaczek przegotowaną wodą i to co mi zostało piwa po rozlewie piwa bezpośrednio po burzliwej zlałem na cichą. korek zostawiłem stary nawet ze starą wodą która to pamiętała jeszcze wino. wokół koreczka latały ze dwie, trzy muszki , które zignorowałem

po upływie jakichś dwóch tygodni musiałem wylac .jakies 7-8 litrów.zaoctowało

strzeżcie się małych muszek!

Muszki to jedno, ale przepłukanie balona, zwłaszcza po winie, ale też np. po wcześniejszej warce, to za słaba higiena. Właściwie żadnej metody sterylizacji nie zastosowałeś. Ja bym ten balon potraktował roztworem chloru (jakiś wybielacz np. ACE), lub roztworem, który wydziela tlenek siarki (np. pirosiarczyn sodu lub potasu). Także jest to dobitny dowód na to, że sterylność w domowym piwowarstwie jest kluczowa.

Link to comment
Share on other sites

Do rurek fermentacyjnych zawsze wlewam spirytus i przykrywam watką.Niby drogo ale opłaca się.Muszki wyłapuje za pomocą odkurzacza.;)

Myślę, że to zbytnia ostrożność. Wystarczy raz na jakiś czas zmieniać wodę (w przypadku wina, bo w przypadku piwa można zagadnienie pominąć). Co do waty to się zgadzam.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.