Skocz do zawartości

Dziwne zabrudzenie brzeczki


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

 

w ostatni weekend warzyłem AIPĘ i podczas gotowania brzeczki pojawiły się u mnie dziwne zabrudzenia - nie jestem pewien jak je nazwać. Farcocle? Strzępki? Być może uda się komuś to rozpoznać na zdjęciach...

 

Warka w założeniu miała być 25l i 15-16 BLG.

 

Zasyp:

6,5 kg Pale ale - DMGP Strzegom, Polska

0,5 kg Pszenicznego jasnego - Bestmalz, Niemcy

0,25 kg Karmelowego 30 - DMGP Strzegom, Polska

0,25 kg Wiedeńskiego - DMGP Strzegom, Polska

 

Zacieranie:

90 minut w 66C

15 minut w 76C

 

Filtracja przebiegała bez problemu, po zagotowaniu wrzuciłem około 200 gramów chmielów amerykańskich, zdjęcia zostały zrobione po około 30 minutach gotowania. Zabrudzenia w smaku były "mączne".

 

Ma ktoś pomysł co to było i jaka mogła być tego przyczyna?

post-11511-0-99630900-1456826738_thumb.jpg

post-11511-0-70178500-1456826743_thumb.jpg

post-11511-0-87948500-1456826747_thumb.jpg

post-11511-0-16487000-1456826752_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słyszałeś kiedyś o przełomie?  przełom - wpisane w google są filmiki też pooglądaj

 

Jest to pozytywny objaw nie masz co się martwić. Wiążą się białka, taniny, garbniki i osady.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw teoria później praktyka. Tak było od stuleci.  :D

 

Niedawno nasza milicka młoda piosenkarka napisała takie coś. I ja się z tym zgadzam w 100%.

 

Jak patrzę z boku na gimnazjalną i licealną młodzież, marzy mi się powrót do systemu mistrz-czeladnik, żeby taki jeden z drugim terminował przy miotle i ścierce dla posiadania okazji podglądnięcia, dowiedzenia się, podpytania. A jak zasłuży i będzie się nadawał, może się czegoś będzie mógł nauczyć.
To jest straszne, co się dzieje...

Edytowane przez jacer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw teoria później praktyka

Teoria jest wtedy kiedy wszystko wiemy, ale nic nie działa.

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, ale nikt nie wie dlaczego.

Tutaj łączymy teorię z praktyką - tu nic nie działa i nikt nie wie dlaczego :)

Edytowane przez Gawon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słyszałeś kiedyś o przełomie? przełom - wpisane w google są filmiki też pooglądaj

 

Jest to pozytywny objaw nie masz co się martwić. Wiążą się białka, taniny, garbniki i osady.

Krzysiek,cio to to jest przełom?

Chyba nie masz na myśli przełomu Dunajca?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.