Jump to content
Sign in to follow this  
Kufel100

Początek fermentacji - lager/pszeniczne

Recommended Posts

Przygotowałem pierwsze w moim życiu dwa nastawy piwa:

 

1. COOPERS EUROPEAN LAGER (z ekstraktem słodowym jasnym)

 

2. GOZDAWA PSZENICZNE (z glukozą)

 

Oba zostały wykonane w tym samym czasie z drożdżami dołączonymi do puszek. Oba stoją w temperaturze około 20-22 stopnie. 

W pszenicznym po około 8 godzinach na powierzchni pojawiła się piana, a po około 24 godzinach widoczna już jest fermentacja.

 

W lagerze natomiast nie widać żadnych zmian - ani piany, ani fermentacji. Teraz mija około 27 godzin od dodania drożdży do nastawu z lagerem.

 

 

Czy znaczy to, że ten drugi nastaw z lagerem jest zepsuty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli w pierwszym były drożdże dedykowane do lagerów tzn że temperatura jest dwa razy za duża

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak informacyjnie to moja pierwsza warka, właśnie na Coopersie European Lager (+ 1kg cukru), która fermentowała w ok. 20 C (według instrukcji), poszła w kanał bo była niepijalna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie instrukcja dołączona do puszki lagera informowała o temperaturze fermentacji w przedziale 18-25 stopni. 

 

Czyli teraz radzicie przenieść całość do pomieszczenia z temperaturą około 10 stopni, czy już za późno i mogę wylać? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zestaw coopers lager ma górne drożdże, wszystko jest dobrze. Fermentacja powinna ruszyć, chyba że drożdze były w złej kondycji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zestaw coopers lager ma górne drożdże, wszystko jest dobrze. Fermentacja powinna ruszyć, chyba że drożdze były w złej kondycji.

 

A ile Twoim zdaniem powinienem jeszcze poczekać, żeby stwierdzić czy coś z tego będzie? A może napowietrzyć jeszcze nastaw poprzez zakręcenie całym wiadrem? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakręcić zawsze można to nic nie kosztuje. 48 godzin to czas po jakim możesz się martwić. Jak masz możliwość to kup saszetke drożdży, żeby mieć w zapasie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.