Jump to content
Brutus Bambus

IIPA - Galaxy, Centennial, Simcoe, Enigma

Recommended Posts

Cześć, jestem nowy na forum, jednak to będzie moja 10 warka.

Co o tym sądzicie:

 

18BLG, 80 IBU, zacieranie 65°C przez 75 min

25,3L przed gotowaniem, 22L po gotowaniu, czas gotowania 60m.

 

 

7kg (95%) Pale Ale,

125g (1%) Karmelowy bursztynowy 70 EBC,

125g (1%) Karmelowy jasny 30 EBC,

220g (3%) Cukru

US-05

 

Dwa chmiele NZ i dwa chmiele USA: Galaxy 150g, Centennial 100g, Simcoe 150g, Enigma 150g

1. Centennial 30g - 60m

2. Enigma 30g - 15m

3. Galaxy 30g - 15m

4. Simcoe 30g - 15m

5. Enigma 30g - 0m

6. Galaxy 30g - 0m

7. Simcoe 30g - 0m

 

Reszta pójdzie na zimno (w sumie 340g) na ostatnie 3 dni.

Chciałem Sorachi Ace zamiast Galaxy, ale nie mogę dostać świeżego z 2015 roku, a właśnie na świeżych chmielach mi zależy.

A Galaxy uwielbiem :)

 

Proszę o komentarze.

Edit. Poprawiłem zgodnie z sugestiami.

Edited by Brutus Bambus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za dużo słodów karmelowych. W zupełności 250g Karmelowy bursztynowy wystarczy. Płatki IMO zbędne.

550 g chmielu, to nawet jak na mnie (a nie żałuję) za dużo. Cukier może stanowić 5% zasypu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wysłodzeniu okazało się, że udało się zebrać 25L o ekstrakcie 20, co mnie bardzo ucieszyło, aczkolwiek musiałem zmodyfikować chmielenie (20BLG, 90 IBU):

 

1. Centennial 35g - 60m

2. Enigma 45g - 15m

3. Galaxy 45g - 15m

4. Simcoe 45g - 15m

5. Enigma 55g - 0m

6. Galaxy 55g - 0m

7. Simcoe 55g - 0m

8. Centennial 15g - 0m

 

Ostatecznie w fermentorze znalazło się 20,5L o ekstrakcie 20.

Drożdże już sobie pracują, temperatura 19-20C.

 

Na cichą pójdzie na ostatnie 4 dni po 50g Centennial, Enigma, Galaxy i Simcoe.

Edited by Brutus Bambus

Share this post


Link to post
Share on other sites

200g chmielu na zimno i z 20,5L do buteleczek poszło 17L.

Musiałem dodatkowo jeszcze raz zlewać i filtrować, bo chmieliny sięgały ponad reduktor osadów :)

Aromat niesamowity!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.