Jump to content
wojtasstyle

Czy mogę butelkować?

Recommended Posts

Witam 

Mój pierwszy Stout owsiany uwarzony z procesem zacierania stoi już 15 dni na cichej. Powinienem już butelkować ale to piwo dalej pracuje, co 10 / 15 minut sobie "bulknie", piwo fermentuje w temp. 20-22°C co mam robić? czekać aż całkowicie przestanie pracować czy butelkować ale dodać mniej cukru do refermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ile trwała burzliwa? Wiesz, że bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji, problem był poruszany setki razy wystarczy poczytać, że tylko pomiar w czasie da Ci odpowiedź czy już koniec. Więc zrób pomiar 3 dni z rzędu starając się nie grzebać zbytnio przy piwie i zachowując wszystkie warunki dezynfekcji. Jeżeli Blg się nie zmieni to w butelki. 

 

Masz 2 sekundy googlowania 30 takich samych tematów jak twój:

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=czy%20butelkowa%C4%87

http://www.piwo.org/topic/11142-3blg-czy-mozna-butelkowac/

http://www.piwo.org/topic/19500-czy-butelkowa%C4%87/

 

Doczytać też wiki: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

zwłaszcza ten dział: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.