HRP Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 Witam wszystkich. Problem mój polega na tym, że pszeniczniak, który popełniłem nie chce zejść poniżej 9,0 blg. 5,7 i 9-tego dnia jest to samo. Dziś dzień dziesiąty trochę piany na środku i nie bulka. Gęstość początkowa to 13 blg. Temperatura otoczenia fermentora 19-20 st. Drożdże wyeast 3068 zadane w temp 20 st. Fermentor to keg pet. Co począć? Jak żyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 Czym dokonałeś pomiaru? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HRP Posted February 29, 2016 Author Share Posted February 29, 2016 Refractometrem, który wcześniej kalibrowałem na wodzie destylowanej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 A słowo klucz "korekta pomiaru"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HRP Posted February 29, 2016 Author Share Posted February 29, 2016 Nie odrobiłem niestety lekcji. Ok trochę poczytałem Dzięki za naprowadzenie. Sprawdziłem splawikiem jest 4.5 blg Jeszcze poczekać? Chodzi już 10 dni. ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 jeśli wszystko mierzyłeś refraktometrem (czyli początkowe 13Brix i końcowe 9Brix) to wyszło Ci takie coś: Original Gravity: 1.0505 (12.5°P) Estimated Final Gravity: 1.0203 (5.16°P) Alcohol by Volume: 3.8% (3.1% ABW) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HRP Posted February 29, 2016 Author Share Posted February 29, 2016 Dzięki bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.