Skocz do zawartości

Mosaic Pale Ale z resztek


tolo

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Początkowo chciałem uwarzyć kopię Modern Drinking, ale ponieważ zalega mi trochę innych słodów, to powstała taka receptura:

 

http://brewness.com/pl/recipe/mosaic-pale-ale/view

 

Założenia:

  • obj. brzeczki nastawnej: 21l
  • OG: 1.053 (13°Blg)
  • FG: 1,012 (3,1°Blg)
  • ABV: 5,2% (odfermentowanie na poziomie 75%)
  • IBU: 30

Zasyp:

  • Strzegom pilzneński 3 kg
  • Strzegom wiedeński 1.2 kg
  • Strzegom pszeniczny 0.5 kg

Z tego zasypu wyjdzie mi SRM=5,2

 

Zacieranie:

  • na lenia 66°C-64°C - 60'
  • wygrzew 78°C - 10'

Chmielenie:

  • Mosaic 50g na 15'
  • Mosaic 50g na cichą

Drożdże US-05

 

Co sądzicie? Nie przesadziłem z chmieleniem na zimno?

 

EDIT: będę używał granulatu, możliwe, że będzie to zbiór 2014, bo takie przeważnie teraz sprzedają sklepy.

Edytowane przez tolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiałem się przez chwilę, skąd weźmie się goryczka, ale już widzę. Czy w AIPA też można chmielić na goryczkę na ostatnie 15 minut, a nie od początku, oczywiście stosując odpowiednio więcej chmielu? I czy taka późna goryczka różni się czymś od tej wczesnej? Bo rozumiem, że przy takim gotowaniu coś zostaje jeszcze z aromatu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Modern Drinking (West Coast IPA, to też AIPA) od Pinty chmielony jest na goryczkę właśnie 15 minut, reszta poszła na aromat. Za mało mam doświadczenia, żeby wiedzieć czy ta goryczka się czymś chemicznie różni czy nie, jednak biorąc pod uwagę skąd się ona bierze i jak powstaje (izomeryzacja alfa-kwasów) to sądzę, że nie, po prostu będzie mniej a-k, więc trzeba wrzucić więcej chmielu. A to z kolei uwydatni aromat, bo i olejków będzie więcej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chmielenie: Mosaic 50g na 15' Mosaic 50g na cichą

 

na zimno spoko ilość

ale z 50g Mosaic (12%AA) na 15' wychodzi 32 IBU - tyle chcesz ?   

niby w stylu ale styl zaczyna się od 30IBU i 11°Blg 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Chmielenie: Mosaic 50g na 15' Mosaic 50g na cichą

 

na zimno spoko ilość

ale z 50g Mosaic (12%AA) na 15' wychodzi 32 IBU - tyle chcesz ?   

niby w stylu ale styl zaczyna się od 30IBU i 11°Blg 

Przy 13°Blg goryczka na poziomie 30 IBU będzie dla mnie ok, bo lubię piwa mniej gorzkie. Choć zasiałeś ziarno niepewności, przy 20 minutach będzie to ok 37 IBU, może warto w tym kierunku pójść.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Chmielenie: Mosaic 50g na 15' Mosaic 50g na cichą

na zimno spoko ilość

ale z 50g Mosaic (12%AA) na 15' wychodzi 32 IBU - tyle chcesz ?

niby w stylu ale styl zaczyna się od 30IBU i 11°Blg

Przy 13°Blg goryczka na poziomie 30 IBU będzie dla mnie ok, bo lubię piwa mniej gorzkie. Choć zasiałeś ziarno niepewności, przy 20 minutach będzie to ok 37 IBU, może warto w tym kierunku pójść.

Jak to ma być apa to goryczka powinna być na istotnym poziomie.

Ja bym szedł w rzucanie większej ilości na te 15min.

Jednocześnie nie zmniejszając ilości na zimno.

 

Cudów nie ma, jeśli chcesz mocno Amerykę czuć to musisz jej dużo rzucić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Modern Drinking (West Coast IPA, to też AIPA) od Pinty chmielony jest na goryczkę właśnie 15 minut, reszta poszła na aromat
 

Tak, w aromat. A uściślając: w aromat cebuli :) Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.