Jump to content
Sign in to follow this  
Muchomor

Początki

Recommended Posts

Witajcie,

 

(to mój pierwszy  post ;))
 

chciałbym zapytać co sądzicie o niektórych pomysłach na jedne z moich pierwszych
warek (właściwie drugą i trzecią, przy pierwszej zrobiłem milion błędów i poszła w kibel ^^).

Na początek chciałbym uwarzyć jakiegoś SMaSH-a, w wersji BIAB, żeby nie przekombinować

(z tego co piszą wynikałoby, że jest to chyba najprostsza rzecz do uwarzenia ze słodu). Celuję w AIPA.

Na jakieś 18-20l:

- 5,5 kg słodu ze Strzegomia Pale Ale

- 30 g Simcoe (60 min)

- 30 g Simcoe (10 min)

- 30 g Simcoe (na koniec)

- 30 g Simcoe (na zimno, po tygodniu, przy przelewaniu na cichą)

- Safale US-05

- ok 115 g cukru na refermentację w butelkach

 

burzliwa do odfermentowania, tydzień cichej, 2 tygodnie refermentacji

 

Jako druga warkę chciałbym zrobić IRA. Podobnie jak w poprzednim chciałbym to maksymalnie uprościć,
więc planuję użyć jednego słodu karmelowego.

Na podobną objętość:

- 4,3 kg słodu ze Strzegomia Pale Ale

- 300 g słodu ze Strzegomia karmelowego czerwonego

- 300 g słodu ze Strzegomia karmelowego 300

- 30 g Willamette (60 min)

- 30 g East Kent Goldings (10 min)

- Safale US-05

- ok 80 g cukru na refermentację w butelkach

 

burzliwa do odfermentowania, 2 tygodnie refermentacji

 

Co o tym myślicie?
Co zmienilibyście?

Jakby wyglądała możliwość użycia gęstwy z pierwszej warki w drugiej?
(widzę, że ludzie nie polecają używania gęstwy z mocniejszego piwa do słabszego
i z mocniej chmielonego do słabiej, ale może w tym przypadku ma to sens?)

 

Edit: to niby nieaktualne, ale dalej zastanawia mnie jak używać jęczmienia palonego/słodów palonych przy BIAB:

 

I jeszcze jedna rzecz której nie udało mi się znaleźć: z tego co widzę,
to polecacie wrzucanie do gara prażonego jęczmienia już po negatywnej próbie jodowej.
Ale ja wtedy chciałbym już wyciągnąć siatę z gara. Co radzicie w tym przypadku?

- Wymoczyć go całą noc przed zacieraniem?
- Umyć siatkę i wrzucić ją jeszcze raz z samym palonym jęczmieniem?

- Zostawić ją do końca i po prostu dosypać prażonego jęczmienia?

Edited by Muchomor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze nie tydzien burzliwej tylko do odfermentowania ;) Jesli nic nie dodajesz na cichej do IRA to cicha niepotrzebna. A cukru tyle ile wyliczysz z kalkulatora przy butelkowaniu bo z tymi 125 to sie mozesz przeliczyc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj, 

Wszystko wygląda OK. Piwo z tego będzie. Nie planuj pracy drożdżom, one same wiedzą kiedy skończyć fermentacje. Może to być tydzień jak napisałeś a może i 2-3 tygodnie. Bardzo dużo czynników na to wpływa. Koniecznie zrób test końca fermentacji (info znajdziesz na wiki). Gęstwa się nada, drożdże zrobią swoje, dużej różnicy w ekstrakcie nie będziesz miał w tych dwóch piwach. 

 

Co do palonego jęczmienia to do którego piwa będziesz go dawał? Jeśli pytasz hipotetycznie to zazwyczaj się go daje na ostatnie minuty zacierania. Co do próby jodowej to jak dla mnie jest ona zbędna, po 60 minutach na 95 % enzymy przerobią skrobie. Zbyt duża ilość dodana za wcześnie może dać Ci posmaki palone, popielniczki. Nie jest to zbyt przyjemne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, a ile byłoby ok?

Bo z tego co patrzę na jakieś przepisy, to chcą dawać tego jakoś między 50 a 300 g.

Czy olać jęczmień palony i zastąpić go np. czekoladowym, albo ciemnym karmelowym?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmm, a ile byłoby ok? Bo z tego co patrzę na jakieś przepisy, to chcą dawać tego jakoś między 50 a 300 g.

 

Żebyś mieścił się w stylu musisz dać od 20 g do 110 g. Zakładając, że wyjdzie Ci 20 litrów piwa. Jeśli zależy Ci na większych posmakach karmelowych daj karmel 300 jakieś 0,2 kg - 0,3 kg - da to podobną barwę lub jakiś czekoladowy np 400 - 0,15 kg - 0,3 kg. 

 

PS. Skorzystaj z http://brewness.com/-> Łatwy i przyjazny i pomocny program. :) 

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsza warka wyszła w sumie niespodziewanie dobrze, druga właśnie sobie refermentuje.

Ze względu na wydajność kuchenki na której warzę zmieniłem wielkość brzeczki na 12l.

 

Następnym piwem które chciałbym zrobić Robust Porter.
Na ten moment widziałbym to tak:

2 kg Pale Ale
0.5 kg Monachijskiego II
0.3 kg Karmelowego Czerwonego
0.3 kg Karmelowego 300
0.3 kg Żytniego
0.2 kg Czekoladowego Jasnego

 

20 g Marynki - 60 min
20 g Fuggles - 10 min

 

drożdże US-05

Samego procesu zacierania chyba nie będę modyfikował (tzn. zostanę przy 60 min w 67-68 C)

Fermentacja aż zejdzie (myślę, że 2 tygodnie bęðą ok, ale zobaczymy) + 2 tygodnie cichej.
Na refermentację ok 40 g cukru i ze 2 tygodnie czasu.

Wszelką konstruktywną krytykę tejże receptury chętnie przyjmę.

Poza tym, miałbym jeszcze pytanie, jak długo mogę używać tych samych US-05?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.