Jump to content
Odo

Browar domowy - Plan B

Recommended Posts

Witam

 

Mam na koncie już kilka warek, i nie zamierzam zwalniać z warzeniem piwa. Liczę na cenne uwagi. A piwowarzy z Pruszcza i okolicy mogą się zgłaszać na wymiany :) Oto i moje warzenia (pomijając te z brew-kitów) :)

 

#1
Australian IPA - Kangaroo Hops

25.09.2015

 

Surowce:

Pale Ale Weyermann - 2,5kg

Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,5kg

Carapils - 0,3kg

Chmiele:

Topaz - 30g

Galaxy - 30g

Drożdże - Safale US-05

 

Zacieranie:

67* - 60min

 

Gotowanie:

Topaz 20g 60'

Galaxy 10g 10'

Topaz 10g 10'

 

Uzyskałem 11l brzeczki 14,5BLG

 

Nie pamiętam czemu, ale nie przelewałem na cichą.

Po tygodniu fermentacji 20g Galaxy na zimno.

 

Finalnie:

5,7% Alkoholu

2,5BLG

Edited by Odo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2

Pszniczny No Name

22.10.2015

 

Surowce:

Pszeniczny - 1kg

Pizlneński - 0,8 kg

Carawheat30 - 50g

Dziki chmiel - 20g

SAFALE US-05

 

Zacieranie:

44* - 30min

64* - 30min

70* - 30min

wygrzew

 

Gotowanie:

Dzikus 10-15g - 60'

 

Uzyskałem 10l brzeczki 9,5°Blg

 

Finalnie:

2°Blg

4% Alk

 

Strasznie wodniste i bez smaku (przez drożdże), ale nadal lepsze od pszenicznego z okocimia ;)

 

Dodaję tu etykietę od IPY, a pszeniczne swojej nie miało.

d4b0deaed9e77389med.png

Edited by Odo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#3

Koźlak pszeniczny - Lethe

11.11.2015

 

Surowce:

Pszeniczny - 5kg

Pilzneński - 1kg

Monachijski - 1kg

Prażona pszenica - 0,3kg

Sybilla - 30g

Safebrew T-58

 

Zacieranie:

Pszeniczny: 44* 30min

Wszystkie oprócz prażonego: 64* 30 min

72* 30min

Wygrzew z prażoną

 

Gotowanie:

30g Sybilla - 100min

 

Uzyskałem 19,5l brzeczki 19°Blg

 

Finalnie:

6°Blg

7% Alk

 

A walił aldechydem octowym na kilometr. Nie utleniłem dobrze brzeczki.

cb26da5a149c92e0med.png

Edited by Odo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#4

A'la grodziskie - Motorem Przez Pole

13.01.2016

 

Surowce:

Pszeniczny - 1,6kg

Jęczmienny wędzony bukiem - 0,8kg

Chmiel Lubelski - 50g

Drożdże S-33

Płatki dębowe amerykańskie mocno opiekane - 15g

Zacieranie:

69C - 10 minut

73C - 60 minut

78C - 5 minut

 

 
Gotowanie:
60 minut - Lubelski 35g

15 minut - Lubelski 15g

15 minut - Mech Irlandzki
Uzyskałem 12,5l brzeczki 8°Blg
 
Finalnie:
3,5°Blg
2,7% Alkoholu
 
Zdecydowanie najbardziej udane moje piwo. Nagazowanie idealne, prawie idealnie klarowne.
facef2920fa19c03med.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5

American Wheat - Heavens Door

06.02.2016

 

Surowce:

Pszeniczny - 2,8kg

Pale Ale 2kg

Chmiel Citra 45g

Drożdże US-05

 

Zacieranie:

60 min - 65*-67*

 

Gotowanie:

70 min - 20g Citra

20 min - 25g Citra

 

Uzyskałem 19l brzeczki 11,5°Blg

 

Finalnie:

2°Blg

4,9%Alk

 

Również bardzo dobre moje piwo, ale, że tak powiem, dupy nie urywa. Mogłem dołożyć trochę Citry na zimną jeszcze.

e2a1572bbda68394med.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6

Dzisiejszej nocy tj. 5/6.03.2016 uwarzyłem Dry Stouta

Surowce:

Pale Ale - 3kg

Monachijski II - 1kg

Jęczmień prażony - 410g

Czekoladowy Ciemny - 200g

Chmiel Marynka 30g

Lubelski - 20g

Drożdże US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

60 min - 67*-69*

 

Gotowanie:

60 min - Cały chmiel

 

Uzyskałem 21l brzeczki 12°Blg

 

Finalnie:

3°Blg

4,6%Alk

 

~4l nachmielone na zimno Citrą.

Edited by Odo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6

8.05.2016 Polish Pale Ale

Surowce:

Pale Ale - 3kg

Monachijski I - 1kg

Chmiel Marynka 45g

Chmiel Sybilla - 30g

Drożdże US-05

 

Zacieranie:

60 min - 68*

 

Gotowanie:

60 min - Marynka

15min - Sybilla

 

Uzyskałem 18l brzeczki 11,5°Blg

 

Finalnie:

2,5°Blg

4,6%Alk

 

~4l z dodatkiem Sencha Earl Grey

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.