Jump to content
WISIENKA

Długość filtracji

Recommended Posts

Możesz otworzyć kranik na maksa i wszystko poleci dość szybko, jednak młóto się zbije i dupa czyli słaba wydajność, jak ustawisz 1,0-0,5 litra na minute to filtracja powinna przebiegać około 2godzin. A jak mniej to jeszcze dłużej.

 

U mnie filtracja/wysładzanie trwa między 90-120min. Ale zdarzyło się że filtracja może sprawić wiele problemu i trwać dłużej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

jak ustawisz 1,0-0,5 litra na minute to filtracja powinna przebiegać około 2godzin

Wysładzasz 120 litrów?

U mnie średnio filtracja trwa ok. pół godziny. Żytnie godzinę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Palmer zaleca  dla domowych piwowarów tempo wysładzania do 1l/min ,  a nikt nie zabrania wysładzać i wolniej , co tylko zwiększa wydajność , a w niektórych przypadkach filtracja przebiega znacznie wolniej . A ile można zrobić piwa z 6kg słodu wielkich zdolności matematycznych nie trzeba :cool:  .

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie z 6 kg słodów jęczmiennych, to ok 33-35 litrów brzeczki 12 blg po gotowaniu. Wysładzanie trwa ok.45 minut.

Edited by Krzysztoń

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.