Skocz do zawartości

Imperial Black IPA - prośba o porady


MarcinW

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar uwarzyć piwo podobne(lecz nie identyczne ;) )do Black Bicz z browaru Solipiwko

Czy taka receptura będzie ok?

 

~19blg (zakładam wydajność 75%, chociaż przy ostatnim zacieraniu była trochę wyższa)

IBU: około 100

 

Zasyp:

 

pilzneński: 5 kg

monachijski: 2 kg

caramunich: 0,5 kg

biscuit: 0,25 kg

karmelowy jasny: 0,1 kg

Carafa typ III: 0,5 kg

cukier: 0,25 kg

 

zacieranie na bardziej wytrawnie

 

chmiele wszystkich po 50g:

magnum, cascade, citra, simcoe

 

z chmielu cały magnum na goryczkę, połowa reszty na koniec(ewentualnie w whirpoolu), pozostała część na zimno

 

gotowego piwa powinno wyjść około 23 litry

 

jak oceniacie?

 

 

edytowałem post: dodałem cukier i zamieniłem czekoladowy na carafa III

Edytowane przez MarcinW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taaa, zaraz kilogram :)

 

Jeżeli chodzi o zasyp to zmniejsz ilość monachijskiego do 0.5 kg i karmelowych do 5%, cukier 10%, carafa jest ok.

 

Chmielenie na 60,20,10 minut i na whirlpool (ok. 50g) i 100 g na zimno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.