Jump to content

Imperial Black IPA - prośba o porady


MarcinW
 Share

Recommended Posts

Mam zamiar uwarzyć piwo podobne(lecz nie identyczne ;) )do Black Bicz z browaru Solipiwko

Czy taka receptura będzie ok?

 

~19blg (zakładam wydajność 75%, chociaż przy ostatnim zacieraniu była trochę wyższa)

IBU: około 100

 

Zasyp:

 

pilzneński: 5 kg

monachijski: 2 kg

caramunich: 0,5 kg

biscuit: 0,25 kg

karmelowy jasny: 0,1 kg

Carafa typ III: 0,5 kg

cukier: 0,25 kg

 

zacieranie na bardziej wytrawnie

 

chmiele wszystkich po 50g:

magnum, cascade, citra, simcoe

 

z chmielu cały magnum na goryczkę, połowa reszty na koniec(ewentualnie w whirpoolu), pozostała część na zimno

 

gotowego piwa powinno wyjść około 23 litry

 

jak oceniacie?

 

 

edytowałem post: dodałem cukier i zamieniłem czekoladowy na carafa III

Edited by MarcinW
Link to comment
Share on other sites

Taaa, zaraz kilogram :)

 

Jeżeli chodzi o zasyp to zmniejsz ilość monachijskiego do 0.5 kg i karmelowych do 5%, cukier 10%, carafa jest ok.

 

Chmielenie na 60,20,10 minut i na whirlpool (ok. 50g) i 100 g na zimno.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.