Jump to content
Sign in to follow this  
Ciechanek

NZ IPA Prośba o pomoc

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym uwarzyć NZ IPE. Po raz pierwszy będę warzył nie korzystając z gotowych zestawów dlatego potrzebuję pomocy. Chciałbym uzyskać goryczkę na poziomie około 60-70 IBU. Według Brewtarget sam chmiel Pacific Gem dany 25g na 60 min i 25g na 30 min da 72 IBU. Proszę o rade jak chmielić, ile i który chmiel na zimno. Planuję zacierać na wytrawne

 

Posiadam: Słody Pale Ale Strzegom 4kg
                           Monachijski Strzegom 1kg
                           Karmelowy 150 0.5 kg

                 

                 Chmiele: Pacific Gem 50g

                                Kohatu 50g
                                Wakatu 50g

          

                 Drożdże Danstar Nottingham

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm przeanalizowałem kilka receptur i stwierdzam, że masz racje z tym chmielem. Zwiększę ilość chmielu Kohatu do 100g i Wakatu do 100g. Czy teraz będzie odpowiednia ilość? Jakieś sugestie jak chmielić? Jakiego mogę się spodziewać poziomu BLG z tej ilości słodu?

Edited by ciechanek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.