Jump to content
Vibeeration

Początkujący poszukuje mentorów!

Recommended Posts

Witam,

jestem Donat, przeglądam forum od jakiegoś czasu (bardzo nieregularnie).
Postanowiłem to zmienić i zagościć tutaj na dłużej.

 

Jestem po dwóch warkach warzonych z zacieraniem, na gotowych surowcach ze sklepu (Pacific Pale Ale i AIPA).

Piwa wyszły OK, niezakażone - do wypicia. Od sławnego sędziego piwnego dowiedziałem się, iż wyczuwa w mojej pierwszej warce kwas izowalerianowy (zbyt wysoka temp. fermentacji + stary chmiel - poprawcie mnie jeżeli się mylę).

 

Teraz przymierzam się do trzeciej warki (IPA na australiskich i nowozelandzkich chmielach).

Zamierzam stworzyć własną recepturę, jednak jak zacząłem przeglądać wszystkie kalkulatory itp. to się za głowę złapałem.

Czy są jakieś proste kalkulatory albo czy ktoś pomógłby mi przez to przejść?

 

Planuje zrobić czystą IPĘ, i zastanawiam się nad zasypem.

Czy lepiej pale ale czy pilzneński? Jakie słody dodatkowe stosować?
Mam Cara gold, czy się nada jako dodatkowy? Może 0,5kg orkiszowego?

 

Jeżeli chodzi o chmiele, to mam pytanie, czy lepiej jest na goryczkę dawać te z większą ilością alfa kwasów?

Czy nie ma to znaczenia? Mam większość chmieli z 2015 zbiór, ale dwa z nich są jeszcze z 2014, te starsze dać lepiej na goryczkę/smak/aromat żeby dużo złego nie zrobiły. Czy przeterminowany chmiel da się jeszcze użyć? Mam jakiś, który był do końca 2015r.

 

Drożdże US-05, wystarczy jedna saszetka czy dać dwie? Co daje uwodnienie drożdży? Do tej pory dawałem od razu do brzeczki i było ok.

 

Jeszcze pytanie o fermentacje, jaka jest najlepsza temperatura do US-05? 12-15st? Ile dni powinna trwać burzliwa, a ile cicha?

Kiedy najlepiej chmielić na zimno i ile tego chmielu na zimno rzucić?

 

Przepraszam za chaos myśli, ale pisałem z marszu i zależy mi na czasie.

Z góry dziękuje za odpowiedzi i jeszcze raz witam na forum!

 

Donat

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dam jedna małą, dobrą radę :)
Wstrzymaj się z kolejną warką, bo jak zauważyłeś sam ze swoich pytań, nie wiele wiesz na temat warzenia. Nie czepiam się, szczerze dobrze radzę :)
Zacznij od przewertowania forum wyszukiwarką wpisując najbardziej pożądane tematy, polecam wiki.piwo.org :)
Uczyłem się w ten sam sposób, miałem te same pytania :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ile dni powinna trwać burzliwa, a ile cicha?

aż się skończy

 

 

ile tego chmielu na zimno rzucić?

ja czasami nie daję wcale, ale zdarza się 400,500 a czasem i więcej dać 

 

czy lepiej jest na goryczkę dawać te z większą ilością alfa kwasów

 

Co daje uwodnienie drożdży

to są w zasadzie podstawowe informacje, jeśli nie wiesz to odłóż warzenie i zabierz się za czytanie ,bo na takie pytanie 

 

wystarczy jedna saszetka czy dać dwie?

nikt ci nie odpowie,bo żadna szklana kula,nawet taka podłączona do internetu nie wie ile chcesz ma być tego lirów czy jakie Blg 

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy są jakieś proste kalkulatory albo czy ktoś pomógłby mi przez to przejść?

 

Co do kalkulatorów to spróbuj PPPP, bardzo przydatne narzędzie. Ja korzystam na co dzień do szybkich przeliczeń, tu masz link:

http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

 

 

 

Czy lepiej pale ale czy pilzneński? Jakie słody dodatkowe stosować?

 

Spróbuj teraz uzyć Pale Ale, kolejną APA zrób na pilzneńskim. Dodaj też np 10-20% monachijskiego. Cara gold też możesz wrzucić. Nie bój się eksperymentować! Poszukaj gotowych i sprawdzonych receptur.

 

 

Drożdże US-05, wystarczy jedna saszetka czy dać dwie? Co daje uwodnienie drożdży? Do tej pory dawałem od razu do brzeczki i było ok.   Jeszcze pytanie o fermentacje, jaka jest najlepsza temperatura do US-05? 12-15st? Ile dni powinna trwać burzliwa, a ile cicha? Kiedy najlepiej chmielić na zimno i ile tego chmielu na zimno rzucić?

 

Jedna saszetka spokojnie wystarczy na 20-25l. Temp. dla US-05 to 18C-22C, co do uwadniania to poczytaj tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Dro.C5.BCd.C5.BCe_suche.2C_rehydratacja

 

Burzliwa aż do skutku, czyli aż drożdże zjedzą co mają zjeść (inaczej mówiąc aż ekstrakt nie przestanie spadać) - zazwyczaj 7 dni w ok 20C wystarczy.

Cicha też tak 7dni i będzie ok.

 

Chmiel na zimno na ostatnie 4 dni cichej fermentacji. Ale zasada jest taka, że im dłużej tym więcej przejdzie nut trawiastych. Ilość zależy od fantazji :) (ja nie daje więcej niż 60g, są tacy co wrzucają 150g i więcej)

Edited by msto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do IPA/ APA/ AIPA - to słód Pale Ale.

Orkisz wywal, do złamania koloru daj jakiegoś bursztynowego/karmelowego.

Musisz napisać jakie konkretnie masz chmiele - bo niewiele z tego akapitu wynika. Chmiel goryczkowy na goryczke, aromatyczny na aromat, dualny lub-lub.

Jedna saszetka US 05 wystarczy. Uwadnia się w celu obudzenia drożdży - lepiej pracują.

Burzliwa trwa aż blg przestanie spadać i sie utrzymuje przez kilka dni. Nie robię cichej.

Najpierw popróbuj jaki chmiel na co a później baw się w chmielenie na zimno ;)

Witamy na forum ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ile dni powinna trwać burzliwa, a ile cicha?

aż się skończy

 

 

ile tego chmielu na zimno rzucić?

ja czasami nie daję wcale, ale zdarza się 400,500 a czasem i więcej dać 

 

czy lepiej jest na goryczkę dawać te z większą ilością alfa kwasów

 

Co daje uwodnienie drożdży

to są w zasadzie podstawowe informacje, jeśli nie wiesz to odłóż warzenie i zabierz się za czytanie ,bo na takie pytanie 

 

wystarczy jedna saszetka czy dać dwie?

nikt ci nie odpowie,bo żadna szklana kula,nawet taka podłączona do internetu nie wie ile chcesz ma być tego lirów czy jakie Blg 

 

 

Wiesz, są lepsze sposoby, aby zaimponować kolegom.

Nie wiem kup Im piwo czy coś...

 

@msto @mikemat

dzięki za rady, postaram się ogarnąć lepiej temat,

 

Z arkusza PPPP starałem się korzystać, jednak dla mnie niezwykle skomplikowany :/

nie ma czegoś prostszego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

  Wiesz, są lepsze sposoby, aby zaimponować kolegom. Nie wiem kup Im piwo czy coś...  
 

Oni mi kupują 

słuchaj,słuchaj takich co ci radzą ile ma trwać fermentacja ,tylko nie płacz później że masz 40 granatów w piwnicy i boisz się wejść tam 

powodzenia na zaś 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

  Wiesz, są lepsze sposoby, aby zaimponować kolegom. Nie wiem kup Im piwo czy coś...  
 

Oni mi kupują 

słuchaj,słuchaj takich co ci radzą ile ma trwać fermentacja ,tylko nie płacz później że masz 40 granatów w piwnicy i boisz się wejść tam 

powodzenia na zaś 

 

Z poprzednich dwóch warek nic nie wybuchło. A pytałem o średni czas do IPY. Wystarczyło dopisać co i gdzie doczytać, a nie głupkowato wyśmiewać, ot, co...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Burzliwa aż do skutku, czyli aż drożdże zjedzą co mają zjeść (inaczej mówiąc aż ekstrakt nie przestanie spadać) - zazwyczaj 7 dni w ok 20C wystarczy. Cicha też tak 7dni i będzie ok.

 

 

Burzliwa trwa aż blg przestanie spadać i sie utrzymuje przez kilka dni. Nie robię cichej.

Czy Wam nie wstyd szerzyć takie herezje? ;)

Po raz któryś tam przypominam, że fermentacja burzliwa to etap fermentacji, w którym drożdże pracują intensywnie, a fermentacja cicha to etap fermentacji, w którym drożdże również pracują (blg spada), ale już nie tak intensywnie. Ponadto fermentacja cicha występuje niezależnie czy piwo na nią przelejemy czy też nie. :smilies:

Ludzie róbcie co chcecie, ale nie piszcie takich rzeczy bo inni to czytają i przyjmują za dobrą monetę :(

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli szukasz mentora to go szukaj lokalnie. Znajdź lokalnego doświadczonego piwowara, dogadaj się z nim, niech przyjdzie na warzenie (albo Ty przyjdź do niego), pokaże Ci co i jak, poopowiada.

 

Jeśli chcesz w internecie poczytać o warzeniu piwa, to zacznij od tego: http://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wnaa potem regularnie czytaj forum.

 

To fajnie, że zależy Ci na czasie, ale nie wymagaj żeby ludzie po raz setny opisywali Ci absolutne podstawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też jestem początkujący to i mogę powiedzieć, że nikt ci tu na twoje pytania nie odpowie, bo były wałkowane setki razy. 

 

Powiem Ci tak - uwarzyłem ostatnio witbiera. Przeczytałem kilka wątków na forum o tym stylu, blog dori (http://blog.homebrewing.pl), zapiski Czesława Dziełaka tu na forum, porównałem receptury na wiki i w sumie uwarzyłem to piwo zadając jedno pytanie na forum o to, czy wybrane drożdże produkują dużo siarki. Da się? Da. 

 

Naprawdę to forum to kopalnia wiedzy, poczytaj zapiski piwowarów mających najwięcej warek na swoim koncie i korzystaj z doświadczenia innych. Pytania jakie zadałeś to naprawdę podstawy, gdzie wystarczy samo wiki. 

 

Zachęcam do czytania, a do zadawania pytań w ostateczności. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Burzliwa aż do skutku, czyli aż drożdże zjedzą co mają zjeść (inaczej mówiąc aż ekstrakt nie przestanie spadać) - zazwyczaj 7 dni w ok 20C wystarczy. Cicha też tak 7dni i będzie ok.

 

 

Burzliwa trwa aż blg przestanie spadać i sie utrzymuje przez kilka dni. Nie robię cichej.

Czy Wam nie wstyd szerzyć takie herezje? ;)

Po raz któryś tam przypominam, że fermentacja burzliwa to etap fermentacji, w którym drożdże pracują intensywnie, a fermentacja cicha to etap fermentacji, w którym drożdże również pracują (blg spada), ale już nie tak intensywnie. Ponadto fermentacja cicha występuje niezależnie czy piwo na nią przelejemy czy też nie. :smilies:

Ludzie róbcie co chcecie, ale nie piszcie takich rzeczy bo inni to czytają i przyjmują za dobrą monetę :(

 

Racja, ale wydaje mi się, że na nasze potrzeby przyjmuje się, że burzliwa służy do przefermentowania a cicha osobno do klarowania i chmielenia na zimno (a co ma dofermentować to dofermentuje). To jest kwestia nazewnictwa. Takie trochę uproszczenie ale wszyscy wiedzą o co chodzi i łatwiej jest to załapać początkującym. Czyż nie? ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czyż nie?

Myślę, że nie.

Oczywiście, że można nazywać gruszki jabłkami itd. tylko dlaczego?

Bo jednemu z drugim jest łatwiej?

Wydaje mi się, że to iż coś jest powszechne nie oznacza, że jest normalne ;)

Skoro rzeczy już mają swoje nazwanie i znaczenie to może jednak lepiej niech tak pozostanie i nie szukajmy usprawiedliwienia dla luk w wiedzy.

Poza tym, to chyba właśnie początkujący powinni od początku nabywać wiedzę taką jak ona jest, a nie uczyć się jakichś tam uproszczeń po to by później zauważać ,że cała ta wiedza jest o kant d... do rozbicia.

Zauważ, że z takich błahych uproszczeń wynika wiele niedomówień i niejasności, że o problemach z warzeniem i fermentacją nie wspomnę (vide wątek dla zagubionych i piaskownica). :(

Od dłuższego czasu przeglądam forum regularnie i ilość wątków wynikająca ze złego zrozumienia procesu fermentacji jest zatrważająca :( a przecież tu nie ma wielkich cudów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

a nie uczyć się jakichś tam uproszczeń po to by później zauważać ,że cała ta wiedza jest o kant d... do rozbicia

Święte słowa, ja na początku też utarłem sobie schemat, że najpierw burzliwa i później trzeba przelać na cichą. Na szczęście po dwóch warkach zadałem sobie pytanie - a po co właściwie? Po zgłębieniu tematu uznałem, że jest tylko jedna odpowiedź czyli zbieranie drożdży. A że na razie nie zbieram i pewnie duża, duża część początkujących też tego nie robi to po prostu nie ma sensu jakieś przelewanie. Jak chmielicie na zimno to po prostu chmiel do wiadra. Był artykuł w piwowarze jak przelewać piwo tylko raz - z kadzi warzelnej do fermentora i później prosto do butelek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

msto, dnia 23 luty 2016 - 22:22, napisał: Czyż nie? Myślę, że nie.
 

 

Przekonałeś mnie, biję się w pierś. Problemem jest własnie to, że jest to zbyt powszechne. Samo pytanie ile dni burzliwej, ile cichej nakierowuje na ten tok myślenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytam ten wątek i oczom nie wierzę, bezczelność niektórych osób osiąga poziomy absurdalne... Donat trochę pokory, nie opanowałeś podstawowej wiedzy z: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odui to widać na każdym kroku, choćby po pytaniach na czacie. Odsyłano Cię już kilka razy tam, poczytaj ją ze zrozumieniem. Co do fermentacji temat był poruszany setki razy na forum wystarczy poszukać choćby 12 temat w piaskownicy: http://www.piwo.org/topic/20157-moje-pierwsze-piwko/page-3

 

Do twojego problemu wracając, może lepiej uwarz jeszcze warkę z zestawu bo widać nie masz pojęcia jak używać poszczególnych składników - polecam programy Brewtarget albo Beersmith są bardzo intuicyjne. Jeżeli nie chcesz programów weź sprawdzoną recepturę innego piwowara z Zapisków: http://www.piwo.org/forum/32-zapiski-piwowar%C3%B3w-domowych/

albo wiki: http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w

 

Czytać czytać i jeszcze raz czytać, najlepiej z zrozumieniem, a jak coś faktycznie nie zrozumiałe to zadawać pytania, z odpowiednią dozą kultury. Nie miłym i roszczeniowym osobą nie chce się pomagać i nie dziw się, że dostałeś taki a nie inny odzew. Koledzy wyżej mają dużo racji posłuchaj Dr2 albo Gawona.

 

 

 

 

msto, dnia 23 luty 2016 - 22:22, napisał: Czyż nie? Myślę, że nie.
 

 

Przekonałeś mnie, biję się w pierś. Problemem jest własnie to, że jest to zbyt powszechne. Samo pytanie ile dni burzliwej, ile cichej nakierowuje na ten tok myślenia.

 

 

Polecam przeczytać temat: http://www.piwo.org/topic/20193-list-otwarty-do-sklep%C3%B3w-piwowarskich/

 

Fermentacja 7+7 jest zła. Fermentacja burzliwa - jak to nazywacie może i zajdzie w 2-3 dni ale oprócz alkoholu drożdże produkują szereg związków, chcianych i nie chcianych. Do nich należą np. aldehyd octowy, diacetyl i siarka, których w piwie nie chcemy. Drożdże z czasem zaczynają redukować te związki, a jeżeli po 7 dniach je zabierzemy to co ma przerobić? Piwo to żywy organizm ciągle pracuje, po zabraniu drożdży (przelaniu na cichą) zostaje ich mało w piwie to i wolniej dokańczają fermentacje - dożerają cukry resztkowe oraz redukują niechciane związki i nie zajmuje to kolejnych 7 dni. Prawidłowa burzliwa moim zdaniem powinna trwać minimum 12-14 dni ( oczywiście w zależności od szczepu drożdży niektóre belgijskie drożdże potrzebować będą nawet 21 dni) i jeżeli robimy chmielenie na zimno dopiero przelewamy na cichą. Natomiast ja bym ją całkowicie pomijał i robił kolejne 7 dni (cichej) w tym samym wiadrze bez przelewania i ruszania piwa. Daje to 21 dni fermentacji, oczywiście każde piwo i drożdże są inne i odpowiednio należy obserwować co się dzieje z nim.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Undeath masz rację. Coraz więcej osób które dają rady same nie mając pojęcia o wrażeniu. Co to za tekst jedna saszetka spokojnie wystarczy na 20-25l piwa? Wystarczy wpisać w kalkulator i widać że wystarczy ale na blg 12-14. To że drożdże dadzą radę przefermentować to nie wszystko. Ważna też jest jakość fermentacji. A później zaczyna sie lament jednego z drugim mądrali że coś nie tak z moim piwem a przecież drożdże dały radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po raz kolejny i chyba niestety nie ostatni raz zadziwia mnie u początkujących kolegów rozpoczynanie przygody z piwem domowym przez tzw "rozpoznanie bojem". Każdy sklep piwowarski ma w ofercie przynajmniej kilkadzięsiąt rodzajów gotowych zestawów do zacierania- do wyboru do koloru, które moim skromnym zdaniem są najlepszym rozwiązaniem w takich przypadkach. Dostajesz paczkę ze sprawdzoną recepturą i reszta w Twoich rękach. Jak ktoś lubi te np ipy, to może sobie zrobić po kolei z rożnych sklepów i następnie porównywać. Potem można spróbować receptur bardziej doświadczonych kolegów. Skąd będziesz wiedział gdzie popełniłeś błąd, jeżeli korzystasz z kalkulatorów, które tworzą bardziej informatycy niż piwowarzy. Jestem przekonany, że powyzsze odpowiedzi na Twoje pytania raczej niewiele Ci poszerzyły wiedzę piwowarska.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Po raz kolejny i chyba niestety nie ostatni raz zadziwia mnie u początkujących kolegów rozpoczynanie przygody z piwem domowym przez tzw "rozpoznanie bojem". Każdy sklep piwowarski ma w ofercie przynajmniej kilkadzięsiąt rodzajów gotowych zestawów do zacierania
ale co to da jak kolega nie wie co to jest chociażby przerwa w zacieraniu. podstawy podstawy podstawy. Ja też byłem na tym poziomie. Dostałem zje...ke wiziąłem się za czytanie wiki i forum i nagle lista pytań znikła...to samo radze koledze który założył ten temat. Wbrew pozorom zrobienie dobrego piwa to nie jest prosta sprawa i nie da się go zrobic z byle czego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.