Jump to content
klemensior

AIPA z późnym chmieleniem

Recommended Posts

Witajcie

Planuję uwarzyć AIPĘ i w związku z tym mam parę pytań:

Mam resztę Enigmy (ok 20g) i planuję dokupić jeszcze z 200g innych chmieli:

a) Czy lepiej kupić po 100g Citry i Amarillo (lub Centenniala) czy może cztery po 50? Jeśli cztery to może Citra, Centennial,

Mosaic oraz Amarilo? Jakie propozycje?

b) Czy na taką ilość chmielu do fermentora powinno powędrować 20l czy raczej 15l jeśli chciałbym, żeby IBU nie było wyższe niż 50-

55 przy ekstrakcie 15Blg? Jakie jest wasze doświadczenie?

c) W związku z brakiem chłodnicy i chłodzeniem w wannie oraz chęci uzyskania możliwie dużego aromatu i smaku, myślę o chmieleniu:

30' - 20g Enigmy

Chłodzenie w wannie do 80°C, zadanie po 40g chmielu obu rodzajów (lub 20g w przypadku wersji z 4 chmielami) i trzymanie poza

wanną 30min a następnie znowu chłodzenie do temperatury zadania drożdży?

Czy może wrzucenie do 80°C i dalsze chłodzenie w wannie?

Na cichą po 30g na 4 dni, na 24h przed rozlewem pozostałe po 30g. Jak w przypadku 4 chmieli?

 

Co do słodów myślałem o:

- Weyermann pilzneński

- Karmelowy 150 EBC

 

Zacieranie:

- 64°C - 50min

- 72°C - 10min

- 78°C - 10min (wygrzew)

 

Opinie, propozycje?

Dziękuję i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie

Planuję uwarzyć AIPĘ i w związku z tym mam parę pytań:

Mam resztę Enigmy (ok 20g) i planuję dokupić jeszcze z 200g innych chmieli:

a) Czy lepiej kupić po 100g Citry i Amarillo (lub Centenniala) czy może cztery po 50? Jeśli cztery to może Citra, Centennial,

Mosaic oraz Amarilo? Jakie propozycje?

b) Czy na taką ilość chmielu do fermentora powinno powędrować 20l czy raczej 15l jeśli chciałbym, żeby IBU nie było wyższe niż 50-

55 przy ekstrakcie 15Blg? Jakie jest wasze doświadczenie?

c) W związku z brakiem chłodnicy i chłodzeniem w wannie oraz chęci uzyskania możliwie dużego aromatu i smaku, myślę o chmieleniu:

30' - 20g Enigmy

Chłodzenie w wannie do 80°C, zadanie po 40g chmielu obu rodzajów (lub 20g w przypadku wersji z 4 chmielami) i trzymanie poza

wanną 30min a następnie znowu chłodzenie do temperatury zadania drożdży?

Czy może wrzucenie do 80°C i dalsze chłodzenie w wannie?

Na cichą po 30g na 4 dni, na 24h przed rozlewem pozostałe po 30g. Jak w przypadku 4 chmieli?

 

Co do słodów myślałem o:

- Weyermann pilzneński

- Karmelowy 150 EBC

 

Zacieranie:

- 64°C - 50min

- 72°C - 10min

- 78°C - 10min (wygrzew)

 

Opinie, propozycje?

Dziękuję i pozdrawiam

Co do chmielenia i uzyskania pożądanego IBU to polecam zakładkę w dedykowanym arkuszu kalkulacyjnym "PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki - ver 2_2". Poszukaj na forum.

 

Nie bawiłbym się w wyciąganie gara z piwem w trakcie chłodzenia, bo piwo w temp. 80 stopni jest bardzo podatne na ew. zakażenia.

Lepiej wrzucić większą ilość chmielu przed końcem gotowania, a potem drugą część już w trakcie chłodzenia i dalej schładzać.

 

Co do chmieli, to nie polecam wrzucania na oko, bo możesz przechmielić piwo, albo odwrotnie. Przelicz sobie wszystko ww. arkuszem.

 

Rodzaje chmielu uzależnij od tego czego oczekujesz. Czy mieszanej kompozycji aromatów cytrusowych, egzotycznych, czy naftowych, czy chciałbyś poznać aromat określonego chmielu? Ja lubię testować określony chmiel i warzę Singel Hop-y.

Edited by mikemat

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Nie bawiłbym się w wyciąganie gara z piwem w trakcie chłodzenia

załóż, że garnek będzie zakryty przykrywką

 

 

piwo w temp. 80 stopni jest bardzo podatne na ew. zakażenia.

na pewno? przecież temp. pasteryzacji jest niższa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chce mi się wszystkiego czytać - zrobiłem ci recepturę na szybkości (jak niczego nie spier***** to będzie zajepiwo :) )

5rosSCa.png

 

Zacieraj w 65' przez godzinę jak chcesz możesz zrobić mashout chociaż osobiście bym nie robił przy tak prostym zasypie - szkoda czasu :)

Edited by Drejpa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z moich uwag to na pewno będziesz miał problem z ustaleniem czasu chłodzenia, tak aby wcelować w 80C.

Sam używam termometrów z sondami, zaczynam chłodzenie ale z racji tego, że chłodzenie następuje poprzez styk gara i zimnej wody to to co pokazuje mi termometr zależy od tego, gdzie się akurat sonda ułożyła.

Dodatkowo po wyciągnięciu gara z wanny trudno oszacować, jaką właściwie temperaturę będzie miała brzeczka, po kilku próbach u siebie pewnie będziesz w stanie oszacować mniej więcej ile czasu potrzebujesz na schłodzenie do danej temp. przy określonej temp. wody.

Ale przygotuj się na to, że pewnie za pierwszym razem schłodzisz brzeczkę mocniej niż chcesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nie bawiłbym się w wyciąganie gara z piwem w trakcie chłodzenia

załóż, że garnek będzie zakryty przykrywką

 

 

piwo w temp. 80 stopni jest bardzo podatne na ew. zakażenia.

na pewno? przecież temp. pasteryzacji jest niższa...

 

Kiedy uczyłem się sztuki piwowarskiej uczulano mnie na zakresy temperatur 70-90 stopni oraz 25-40 stopni z uwagi na największe prawdopodobieństwo zakażenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no właśnie ;-) do 80'C schodzi się jak najszybciej, żeby nie wytworzyć DMS. i to chyba chce autor wątku osiągnąć w pierwszej fazie chłodzenia

Edited by Pun kOmora

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie lepiej poczekać aż kupisz chłodnicę?

Przecież samym chmieleniem na zimno możesz póki co osiągnąć całkowicie satysfakcjonujące rezultaty.

 

W przypadku wanny nie bawiłbym się hop stand...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Drejpa Szkoda tylko, że twoja receptura nie spełnia założeń co do ilości chmielu, IBU itd. Nie jestem także przekonany do słodów Strzegomia.

 

 

Rodzaje chmielu uzależnij od tego czego oczekujesz. Czy mieszanej kompozycji aromatów cytrusowych, egzotycznych, czy naftowych, czy chciałbyś poznać aromat określonego chmielu? Ja lubię testować określony chmiel i warzę Singel Hop-y.

 

 

Charakter planuję raczej cytrusowy, raczej unikałbym sosnowego, żywicznego czy trawiastego charakteru.

 

Z moich uwag to na pewno będziesz miał problem z ustaleniem czasu chłodzenia, tak aby wcelować w 80C.

Sam używam termometrów z sondami, zaczynam chłodzenie ale z racji tego, że chłodzenie następuje poprzez styk gara i zimnej wody to to co pokazuje mi termometr zależy od tego, gdzie się akurat sonda ułożyła.

Dodatkowo po wyciągnięciu gara z wanny trudno oszacować, jaką właściwie temperaturę będzie miała brzeczka, po kilku próbach u siebie pewnie będziesz w stanie oszacować mniej więcej ile czasu potrzebujesz na schłodzenie do danej temp. przy określonej temp. wody.

Ale przygotuj się na to, że pewnie za pierwszym razem schłodzisz brzeczkę mocniej niż chcesz.

Zdaję sobie sprawę, że ustalenie temperatury idealnie na poziomie 80°C będzie niemożliwe. Natomiast raz z powodu DMSu a dwa, o ile dobrze pamiętam, w temperaturach 70-80 poleca się właśnie przeprowadzać to chmielenie. A może jestem w błędzie.

 

Nie lepiej poczekać aż kupisz chłodnicę?

Przecież samym chmieleniem na zimno możesz póki co osiągnąć całkowicie satysfakcjonujące rezultaty.

 

W przypadku wanny nie bawiłbym się hop stand...

Jakie wg. Ciebie więc powinno być chmielenie? Prawdopodobnie masz rację i jak typowy początkujący, próbuję przekombinować ;)

 

Dzięki za wszystkie propozycje 

Edited by klemensior

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na gorycz dałbym 40g citry na 60' gotowania (przy założeniu, ,że ma 13% a-k, a citra tyle ma, da to ok 50-60 IBU).  

Na koniec gotowania dałbym po 20g trzech rodzajów chmielu, czyli w sumie 60g (np citra, amarillo, cascade).

Chłodzenie normalnie, jak najszybciej i bez chmielenia.

Na ostatnie 4 dni cichej fermentacji kolejne 60g różnych odmian (ale raczej maks 3). 

 

Poza tym, takie zacieranie jak zaproponowałeś da piwo wytrawne. Ja przy takiej ilości chmielu zatarłbym pół na pół czyli 30' w 62C i 30' w 72C, albo w ogóle na lenia, czyli 60' w 68C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

70-90 to DMS, a nie zakażenia.

 

 

no właśnie ;-) do 80'C schodzi się jak najszybciej, żeby nie wytworzyć DMS. i to chyba chce autor wątku osiągnąć w pierwszej fazie chłodzenia

Racja panowie! Moja pomyłka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Charakter planuję raczej cytrusowy, raczej unikałbym sosnowego, żywicznego czy trawiastego charakteru.

Trawiastego przy AIPA się unika z definicji. No chyba że trawa cytrynowa. ;)

Osobiście przy takich założeniach lubię połączenie Citry i Centenniala. Dokładnej receptury Ci nie przygotuję, bo już z tego wyrosłem - zazwyczaj się siedzi nad programem a pytający i tak w końcu robi po swojemu. :) Po prostu ściągnij sobie coś do obliczania parametrów piwa. Jest tego masa od wspomnianego arkusza, przez normalne programy piwowarskie, po kalkulatory on-line.

 

200g chmielu generalnie wystarcza do zrobienia 20 litrów AIPA, choć oczywiście są tacy którzy sypią więcej.

 

Czy lepiej 4 chmiele czy 2? Po prostu rób jak Ci fantazja podpowiada To nie jest tak, że jest tutaj jakaś sztywna zasada. Piłem świetne AIPA z 1 czy 2 odmian, a piłem też świetne z 6 czy 7 różnych chmieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam ci przelecieć sobie wszystkie te najpopularniejsze chmiele pojedynczo, żeby wiedzieć co każdy wnosi. Teraz sobie zrób np. na Citrze, następne chmielone na zimno piwo na Amarillo itd.

 

Hopstand na spokojnie możesz olać, sam ostatnio robiłem amerykańce schematem goryczka 60 minut + na zimno i ciężko powiedzieć, aby efekt aromatyczny był gorszy.

 

Przykładowa receptura (~15-16 blg, ~80 IBU):

4,5 kg pilzneński

0,5 pszeniczny

50g Citra 60'

100g Citra na zimno (całość od razu, bez zabawy w etapy, 3-7 dni przed rozlewem)

US-05

 

Zacieranie 66C przez 45-60 minut i mashout do 75C.

 

Fermentacja w niskiej temperaturze, w ramach możliwości, idealnie gdzieś z przedziału 13C-17C temperatury otoczenia.

Edited by Jasiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Charakter planuję raczej cytrusowy, raczej unikałbym sosnowego, żywicznego czy trawiastego charakteru.

Trawiastego przy AIPA się unika z definicji. No chyba że trawa cytrynowa. ;)

Osobiście przy takich założeniach lubię połączenie Citry i Centenniala. Dokładnej receptury Ci nie przygotuję, bo już z tego wyrosłem - zazwyczaj się siedzi nad programem a pytający i tak w końcu robi po swojemu. :) Po prostu ściągnij sobie coś do obliczania parametrów piwa. Jest tego masa od wspomnianego arkusza, przez normalne programy piwowarskie, po kalkulatory on-line.

 

200g chmielu generalnie wystarcza do zrobienia 20 litrów AIPA, choć oczywiście są tacy którzy sypią więcej.

 

Czy lepiej 4 chmiele czy 2? Po prostu rób jak Ci fantazja podpowiada To nie jest tak, że jest tutaj jakaś sztywna zasada. Piłem świetne AIPA z 1 czy 2 odmian, a piłem też świetne z 6 czy 7 różnych chmieli.

 

 

Chodzi głównie o porady z doświadczenia w stylu: "Nie zauważyłem różnicy pomiędzy wsypaniem 60g na zimno a 100 czy 150g"

Polecam ci przelecieć sobie wszystkie te najpopularniejsze chmiele pojedynczo, żeby wiedzieć co każdy wnosi. Teraz sobie zrób np. na Citrze, następne chmielone na zimno piwo na Amarillo itd.

 

Hopstand na spokojnie możesz olać, sam ostatnio robiłem amerykańce schematem goryczka 60 minut + na zimno i ciężko powiedzieć, aby efekt aromatyczny był gorszy.

 

Przykładowa receptura (~15-16 blg, ~80 IBU):

4,5 kg pilzneński

0,5 pszeniczny

50g Citra 60'

100g Citra na zimno (całość od razu, bez zabawy w etapy, 3-7 dni przed rozlewem)

US-05

 

Zacieranie 66C przez 45-60 minut i mashout do 75C.

 

Fermentacja w niskiej temperaturze, w ramach możliwości, idealnie gdzieś z przedziału 13C-17C temperatury otoczenia.

Pierwszym piwem było APA na Citrze, byłem zadowolony z chmielu, zresztą bardzo go lubię. Chciałem teraz dodać coś jeszcze by uzyskać jeszcze lepszy aromat.

Tą Enigmę chciałbym wykorzystać - bez sensu by się zmarnowała

Co do temperatury - korzystam ze skrzyni, którą ochładzam wkładami więc temperatura powinna być ok.

Edited by klemensior

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Rodzaje chmielu uzależnij od tego czego oczekujesz. Czy mieszanej kompozycji aromatów cytrusowych, egzotycznych, czy naftowych
 

jakie chmiele trzeba zmieszać by mieć aromat nafty ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Rodzaje chmielu uzależnij od tego czego oczekujesz. Czy mieszanej kompozycji aromatów cytrusowych, egzotycznych, czy naftowych
 

jakie chmiele trzeba zmieszać by mieć aromat nafty ?

 

Słyszałem o Mosaicu ale za mało jeszcze potrafię wyczuć by sam tą nutę zidentyfikować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Rodzaje chmielu uzależnij od tego czego oczekujesz. Czy mieszanej kompozycji aromatów cytrusowych, egzotycznych, czy naftowych
 

jakie chmiele trzeba zmieszać by mieć aromat nafty ?

 

Gościu, mam wrażenie, że leczysz jakieś frustracje... Co twój wpis widzę to jakieś przytyki, dogryzanie.

Stary, gdzie tam jest napisane, że aby otrzymać naftę trzeba zmieszać jakieś chmiele?

Jest napisane, że jak użyje Citry, Centenniala i Mosaica to dostanie mieszaną kompozycję cytrusów, egzotyki i nafty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem pytanie jak najbardziej na miejscu. Słyszałem o tym, że chmiel może dać aromat czosnkowo-cebulowy, ale o aromacie nafty pierwsze słyszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Rodzaje chmielu uzależnij od tego czego oczekujesz. Czy mieszanej kompozycji aromatów cytrusowych, egzotycznych, czy naftowych
 

jakie chmiele trzeba zmieszać by mieć aromat nafty ?

 

Gościu, mam wrażenie, że leczysz jakieś frustracje... Co twój wpis widzę to jakieś przytyki, dogryzanie.

Stary, gdzie tam jest napisane, że aby otrzymać naftę trzeba zmieszać jakieś chmiele?

Jest napisane, że jak użyje Citry, Centenniala i Mosaica to dostanie mieszaną kompozycję cytrusów, egzotyki i nafty

Ja to moja ŚP babka mawiała "ośle,ośle sam pisałeś, a przeczytać nie umiałeś"

 

Stary, gdzie tam jest napisane, że aby otrzymać naftę trzeba zmieszać jakieś chmiele? Jest napisane, że jak użyje Citry, Centenniala i Mosaica to dostanie mieszaną kompozycję cytrusów, egzotyki i nafty.

 

Jestem straszny frustratem,mam kiepską pracę,nikt mnie nie kocha i piwa mi nie wychodzą dlatego czepiam się jak rzep psiego ogona 

Wkurza mnie jak ludzie nie zadają sobie minimum trudy poszukania informacji od których forum kipi,jak są powielane po stokroć te same pytania,jak ludzie są leniwi,to że mama w domu stawiała na śniadanko kanapki koło łóżka  nie musi być tak całe życie łatwo,trzeba się wysilić czasami trochę.

Ja za nim złapałem się za gar i warzenie czytałem ze 2-3 miesiące,oglądałem filmy i wszystkie podstawowe informacje miałem,chociaż te kilka lat temu było tego dużo mniej ,pierwsze warzenie miałem tak ułożone że było najszybsze 

Tak na koniec,taka tendencja nowa na forum,że ci co mają 2-3 warki udzielają rad często złych,a ci co mają po 10-15 są mistrzami piwowarstwa gdzie ci co mają po 100 twierdzą że jeszcze długa droga przed nimi do dobrych piw,pokora.

Ja jak widać mam 5 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Znany bloger

ale napisz, że to żart bo jeszcze ktoś w to uwierzy :smilies:

 

Aha,

ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwa. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ja jak widać mam 5 
Ja mam pisiont a piwa nadal głównie na Puchatku jadę :( 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Rodzaje chmielu uzależnij od tego czego oczekujesz. Czy mieszanej kompozycji aromatów cytrusowych, egzotycznych, czy naftowych
 

jakie chmiele trzeba zmieszać by mieć aromat nafty ?

 

Gościu, mam wrażenie, że leczysz jakieś frustracje... Co twój wpis widzę to jakieś przytyki, dogryzanie.

Stary, gdzie tam jest napisane, że aby otrzymać naftę trzeba zmieszać jakieś chmiele?

Jest napisane, że jak użyje Citry, Centenniala i Mosaica to dostanie mieszaną kompozycję cytrusów, egzotyki i nafty

Ja to moja ŚP babka mawiała "ośle,ośle sam pisałeś, a przeczytać nie umiałeś"

 

Stary, gdzie tam jest napisane, że aby otrzymać naftę trzeba zmieszać jakieś chmiele? Jest napisane, że jak użyje Citry, Centenniala i Mosaica to dostanie mieszaną kompozycję cytrusów, egzotyki i nafty.

 

Jestem straszny frustratem,mam kiepską pracę,nikt mnie nie kocha i piwa mi nie wychodzą dlatego czepiam się jak rzep psiego ogona 

Wkurza mnie jak ludzie nie zadają sobie minimum trudy poszukania informacji od których forum kipi,jak są powielane po stokroć te same pytania,jak ludzie są leniwi,to że mama w domu stawiała na śniadanko kanapki koło łóżka  nie musi być tak całe życie łatwo,trzeba się wysilić czasami trochę.

Ja za nim złapałem się za gar i warzenie czytałem ze 2-3 miesiące,oglądałem filmy i wszystkie podstawowe informacje miałem,chociaż te kilka lat temu było tego dużo mniej ,pierwsze warzenie miałem tak ułożone że było najszybsze 

Tak na koniec,taka tendencja nowa na forum,że ci co mają 2-3 warki udzielają rad często złych,a ci co mają po 10-15 są mistrzami piwowarstwa gdzie ci co mają po 100 twierdzą że jeszcze długa droga przed nimi do dobrych piw,pokora.

Ja jak widać mam 5 

 

Ten tekst o babci to rozumiem sobie napisałeś?

Dla mnie Mosaic ma ewidentnie naftowy aromat, co pokazał choćby Modern Drinking. Nomen omen świetne piwo.

Ale nigdzie nie pisałem, że trzeba chmiele zmieszać, żeby uzyskać naftę. Citra - egzotyka, Centennial - cytrusy, Mosaic - nafta. Określam ze swojego doświadczenia z tymi chmielami. Razem miałyby tworzyć rzeczoną mieszankę. Także kolego, odnośnie czytania to polecam odrobinę autorefleksji i mnie bólu d...

Nie uważam się za mistrza piwowarstwa. Staram się pomóc, na tyle ile pewnych rzeczy sam doświadczyłem i się dowiedziałem. Jak już zauważyłeś ty masz trudności z pomaganiem innym, więc staram się choć na tyle, ile umiem, ja nieuk piwny, który pozjadał wszystkie warzelne rozumy :)

 

Pozdrawiam i take it easy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mojego doświadczenia, a właśnie jestem w trakcie spijania warki SH Mosaic, Mosaic (2014 - kupowany w TB) daje dominującą zdecydowaną charakterystyczną multiwitaminę. Intensywna nafta lub dla mnie i wielu innych raczej czosnek/cebula, dość nieprzyjemny aromat, rzeczywiście wychodzi w wielu komercyjnych piwach, czego przyczyną może być używanie chmielu przechowywanego w nieodpowiednich warunkach. No ale jak Tobie taki aromat odpowiada to spoko :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.