pawel4322 Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Witam, mam możliwość fermentacji piwa w garażu ~11 C, lub na poddaszu ~19 C. Jakie miejsce będzie lepsze dla fermentacji ? Warzone piwo to APA z ekstraktów, 12 blg na drożdżach Gozdawa U.S West Coast. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 11°C to dla górniaków o 2°C za mało, a 19°C to według mnie o 2°C za dużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Sekuła Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Poddasze. W garażu fermentacja nie wystartuje ponieważ drożdże górnej fermentacji potrzebują więcej ciepła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzdna Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 (edited) Zrób na poddaszu APA a w garażu lagera Edited February 22, 2016 by jerzdna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 23, 2016 Share Posted February 23, 2016 US-05 by pewnie w 11C pociągnęły, nie wiem jak te Gozdawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted February 23, 2016 Share Posted February 23, 2016 Gozdawa na opakowaniu mówi o optymalnej temperaturze 18-22°C, jednak ja osobiście bym nie przekraczał 20°C. 19°C to trochę za dużo, sama fermentacja to proces egzotermiczny i podniesie Ci dodatkowo temperaturę brzeczki o kilka °C. Możesz na szybko skombinować lodówkę: obstaw fermentor petami z lodem (1-2 szt. wystarczą), weź matę zagrzejnikową i owiń całość, to najszybszy sposób. Potem tylko zmieniaj butelki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.