Skocz do zawartości

Lepsza temperatura fermentacji


Rekomendowane odpowiedzi

Gozdawa na opakowaniu mówi o optymalnej temperaturze 18-22°C, jednak ja osobiście bym nie przekraczał 20°C.

19°C to trochę za dużo, sama fermentacja to proces egzotermiczny i podniesie Ci dodatkowo temperaturę brzeczki o kilka °C.

 

Możesz na szybko skombinować lodówkę: obstaw fermentor petami z lodem (1-2 szt. wystarczą), weź matę zagrzejnikową i owiń całość, to najszybszy sposób. Potem tylko zmieniaj butelki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.