mikemat Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Witam,w weekend mam zamiar robić Black IPA 18 BLG na gęstwie z drożdży S-04. Zasyp:- pale ale 83% - karmelowy ciemny 3% - monachijski ciemny 7% - carafa II - 4% - pszenica prażona - 3%. Z wysłodzin na pewno odzyskam kilka - kilkanaście litrów cieńszej brzeczki. Pierwsza myśl zrobić stouta, aczkolwiek nie wystarczy mi na niego gęstwy drożdżowej i musiałbym uruchomić nowe, suche. Jednocześnie od kolejnej warki planuję przygodę z pszenicznymi piwami i co najmniej 3-4 kolejne warki na WB-06.Wpadł mi szatański pomysł uruchomienia WB-eków na tym stoucie.Ktoś robił kiedyś piwo o takim zasypie na tych drożdżach?Ma to sens? Jakieś wnioski/uwagi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 (edited) Równie dobrze możesz tego stouta na drożdżach babuni zrobić i wydaje mi się że w tym przypadku były by odpowiedniejsze Edited February 22, 2016 by morfitru75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 (edited) W piwowarstwie domowym można robić wszystko, inna sprawa czy jest sens Żadnej czarnej magii tu nie ma, otrzymasz bananowo-goździkowy, mocno odfermentowany wytwór stouto-podobny. Lub jak kto woli Black Hefe-Weizen bez pszenicy Jak masz ochotę coś takiego pić to droga wolna, niewykluczone że będzie ciekawe. Choć osobiście obstawiałbym raczej, że będzie smakować jak wadliwy, estrowo-fenolowy stout.Poza tym jesteś pewien, że nie wystarczy Ci gęstwy? Przecież na kilka litrów jakiegoś cienkusza z wysłodzin, jeszcze po piwie 18Blg to jej wystarczy bardzo niewiele. Edited February 22, 2016 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Swego czasu robiłem portera pszenicznego na pszenicznych drożdżach z Gozdawy i gdybym nie wiedział, że to były drożdże pszeniczne to raczej bym się nie zorientował. Może trochę bardziej kwaskowaty jest w odczuciu, ale nic poza tym. Ciemne słody przykryły wszystko. Z drugiej strony zaś drożdże pszeniczne z Gozdawy mają różną opinie i z jakością produktu też bywa różnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemat Posted February 22, 2016 Author Share Posted February 22, 2016 W piwowarstwie domowym można robić wszystko, inna sprawa czy jest sens Żadnej czarnej magii tu nie ma, otrzymasz bananowo-goździkowy, mocno odfermentowany wytwór stouto-podobny. Lub jak kto woli Black Hefe-Weizen bez pszenicy Jak masz ochotę coś takiego pić to droga wolna, niewykluczone że będzie ciekawe. Choć osobiście obstawiałbym raczej, że będzie smakować jak wadliwy, estrowo-fenolowy stout. Poza tym jesteś pewien, że nie wystarczy Ci gęstwy? Przecież na kilka litrów jakiegoś cienkusza z wysłodzin, jeszcze po piwie 18Blg to jej wystarczy bardzo niewiele. Mam 3-tygodniową gęstwę z S-04 w ilości ok. 350-400ml. W weekend będzie miała 4 tygodnie. Kalkulator pokazuje mi, że do Black IPA będę potrzebował ok. 450 ml. Zebrałem gęstwę z Grodziskiego, ale była tak zasyfiona, że po przepłukaniu mam wrażenie, że sam osad zebrałem, bo zaczął opadać niemal od razu, podczas, gdy zwykle sedymentacja zajmowała kilka - kilkanaście godzin. Spróbuje jej trochę odzyskać, ale nie będzie to więcej niż 50-70ml 1-tygodniowej gęstwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 W weekend będzie miała 4 tygodnie. Ja już bym tak leciwej gęstwy nie zadawał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemat Posted February 22, 2016 Author Share Posted February 22, 2016 (edited) W weekend będzie miała 4 tygodnie. Ja już bym tak leciwej gęstwy nie zadawał. Zadawałem już taką 2-3 razy. Zawsze bez zarzutów Wyznaję zasadę, że lepsza taka gęstwa niż piwo na suchych. Zwykle pierwsza warka z suchych jest gorszej jakości, a jeszcze nie doszedłem do etapu robienia starterów, czy namnażania drożdży. Edited February 22, 2016 by mikemat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Będzie weizenporter eksperyment ciekawy, też mam coś takiego w planach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemat Posted February 22, 2016 Author Share Posted February 22, 2016 Będzie weizenporter eksperyment ciekawy, też mam coś takiego w planach. Bardziej taki Hefe-Stout Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Wyznaję zasadę, że lepsza taka gęstwa niż piwo na suchych.Ciekawa zasada. Fajnie gdyby jeszcze była podparta jakąkolwiek argumentacją. Ja się zgadzam z BuDeXem i takiej gęstwy bym tez nie używał. A to, że pierwsza warka na suchych jest gorszej jakości to bzdura. dirk gently 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemat Posted February 22, 2016 Author Share Posted February 22, 2016 Wyznaję zasadę, że lepsza taka gęstwa niż piwo na suchych.Ciekawa zasada. Fajnie gdyby jeszcze była podparta jakąkolwiek argumentacją. Ja się zgadzam z BuDeXem i takiej gęstwy bym tez nie używał. A to, że pierwsza warka na suchych jest gorszej jakości to bzdura. Możemy powiedzieć, że bzdura, ale zrobiłem kilka warek w ten sposób i drugi (choć zwykle używam gęstwy 2-tygodniowej) i zawsze ta pierwsza na suchych była wadliwa, mimo postępowania z suchymi zgodnie ze sztuką. Może to moje uprzedzenia, ale bardziej postawiłbym na moje, może niezbyt rozwinięte, ale jednak zdolności organoleptyczne Generalnie, gdybym miał więcej gęstwy świeżej to nie używałbym już tej 4-tygodniowej, ale z powodów wcześniej opisanych, muszę postawić na tą. Już dwukrotnie używałem miesięcznej gęstwy i zawsze wychodziły super piwa Czego nie mogę powiedzieć o sucharach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Robiłem podobne piwa. http://www.piwo.org/topic/14586-browar-rozbojnik/page-2?do=findComment&comment=318515 http://www.piwo.org/topic/14586-browar-rozbojnik/page-5?do=findComment&comment=380983tylko zasyp był jednak pszeniczny moim zdaniem piwa wyszły bardzo ciekawe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemat Posted February 22, 2016 Author Share Posted February 22, 2016 Robiłem podobne piwa. http://www.piwo.org/topic/14586-browar-rozbojnik/page-2?do=findComment&comment=318515 http://www.piwo.org/topic/14586-browar-rozbojnik/page-5?do=findComment&comment=380983tylko zasyp był jednak pszeniczny moim zdaniem piwa wyszły bardzo ciekawe Dunkelweizen to nic nowego Pytam jedynie w kontekście użycia WB-eków do piwa pozbawionego pszenicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 To piwo z dunklem miało niewiele wspólnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Oprócz drożdży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Jak nie masz co zrobić z resztą cienkiej brzeczki to zasyp tymi sucharami. Jak coś wyjdzie dobrego to będzie na plus. Jak nie wyjdzie to przynajmniej będziesz miał świeża gęstwe na kolejne piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 a co to za cieńkusz na z 18blg ? ile piwa podstawowego bedzie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemat Posted February 23, 2016 Author Share Posted February 23, 2016 Jak nie masz co zrobić z resztą cienkiej brzeczki to zasyp tymi sucharami. Jak coś wyjdzie dobrego to będzie na plus. Jak nie wyjdzie to przynajmniej będziesz miał świeża gęstwe na kolejne piwa. No właśnie o to chodzi, że kolejne kilka piw będę bawił się w pszeniczne, więc gęstwa z S-04 mi nie potrzebna, a jednocześnie szkoda drożdży tak na jedną warkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemat Posted February 23, 2016 Author Share Posted February 23, 2016 a co to za cieńkusz na z 18blg ? ile piwa podstawowego bedzie ?23 litry Black IPA 18 BLG docelowo.Generalnie mam zamiar kończyć wysładzanie przy ok. 15 BLG, więc myślę, że ok. 10-12 litrów 11BLG to spokojnie odzyskam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted February 23, 2016 Share Posted February 23, 2016 Jak nie masz co zrobić z resztą cienkiej brzeczki to zasyp tymi sucharami. Jak coś wyjdzie dobrego to będzie na plus. Jak nie wyjdzie to przynajmniej będziesz miał świeża gęstwe na kolejne piwa.No właśnie o to chodzi, że kolejne kilka piw będę bawił się w pszeniczne, więc gęstwa z S-04 mi nie potrzebna, a jednocześnie szkoda drożdży tak na jedną warkę Chodziło mi abyś zrobił na drożdżach "pszenicznych" zawsze to jakiś eksperyment będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemat Posted February 23, 2016 Author Share Posted February 23, 2016 Jak nie masz co zrobić z resztą cienkiej brzeczki to zasyp tymi sucharami. Jak coś wyjdzie dobrego to będzie na plus. Jak nie wyjdzie to przynajmniej będziesz miał świeża gęstwe na kolejne piwa.No właśnie o to chodzi, że kolejne kilka piw będę bawił się w pszeniczne, więc gęstwa z S-04 mi nie potrzebna, a jednocześnie szkoda drożdży tak na jedną warkę Chodziło mi abyś zrobił na drożdżach "pszenicznych" zawsze to jakiś eksperyment będzie. Sorry, odpisywałem o 2 w nocy, więc nie wyłapałem Chyba właśnie tak zrobię, tak naprawdę nic nie tracę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mates Posted February 23, 2016 Share Posted February 23, 2016 (edited) Wysłodziny na starej gęstwie - zasadniczo nic nie tracisz, tylko fajnie, żeby coś dobrego wszyło, bo wg mnie taka mikstura jest super. Ja do imperialnego stouta dodałem drożdże pszeniczne (tylko FM'ki), bo chciałem uzyskać aromat bananów, w tym celu pilnowałem, żeby po burzliwej temperatura otoczenia nie była niższa niż 19C.Jeszcze nie rozlałem, ale ostatnie próbki są bardzo dobre, banan i gorzka czekolada Edited February 23, 2016 by Mates Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.