Jump to content

Reduktor osadów


kamilg20
 Share

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie montowania reduktora osadów. Wiem, że otwór powinien być skierowany przeciwnie do osadów. Przy lagerze miałem otwór u góry. Czy przy ALE powinien być na dole jeśli drożdżowy osad pozostaje na powierzchni?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. I życzę niektórym, żeby cofnęli się pamięcią o kilka lat wstecz jak to zaczynali przygodę z warzeniem i jakie mieli wtedy wątpliwości i pytania :) Można odnieść wrażenie, że to forum jest tylko dla zaawansowanych piwowarów, a początkujących uważa się za troli.

Edited by kamilg20
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. I życzę niektórym, żeby cofnęli się pamięcią o kilka lat wstecz jak to zaczynali przygodę z warzeniem i jakie mieli wtedy wątpliwości i pytania :) Można odnieść wrażenie, że to forum jest tylko dla zaawansowanych piwowarów, a początkujących uważa się za troli.

Drogi Kamilu - skoro brałeś się za dolniaki wywnioskowałem że jesteś na tyle zaawansowanym piwowarem żeby ale mieć w małym palcu ;)

Link to comment
Share on other sites

 

Dzięki za odpowiedź. I życzę niektórym, żeby cofnęli się pamięcią o kilka lat wstecz jak to zaczynali przygodę z warzeniem i jakie mieli wtedy wątpliwości i pytania :) Można odnieść wrażenie, że to forum jest tylko dla zaawansowanych piwowarów, a początkujących uważa się za troli.

Drogi Kamilu - skoro brałeś się za dolniaki wywnioskowałem że jesteś na tyle zaawansowanym piwowarem żeby ale mieć w małym palcu ;)

 

Brałem się za dolniaki, zgadza się. Wiem, że piwko bardziej wymagające, ale nie doczytałem się nigdzie, że zabronione jest warzenie dolniaków dla początkujących, a piwo wyszło super. Może to po prostu szczęście? Nie wiem. Tak czy inaczej teraz będziesz pamiętał, że ktoś o nicku "kamilg20" jest początkujący i czasem zadaje proste pytania, przynajmniej na razie. Z drugiej strony to jakoś inni forumowicze odpowiadają konkretnie na pytania i służą pomocą. Niektórzy są łowcami troli. To też rozumiem także dziękuję za czujność "bez komentarza" :D Tym razem na trola nie trafiło ;)

Link to comment
Share on other sites

Drogi Kamilu - skoro brałeś się za dolniaki wywnioskowałem że jesteś na tyle zaawansowanym piwowarem żeby ale mieć w małym palcu

A niby dlaczego?

Wcale nie uważam tego za mega trudne i wymagające. 

Edited by ASadam
Link to comment
Share on other sites

kamilg20 ciesz się, że tego pytania nie zadałeś na browar bizie :D Ja na tamtym forum umieściłem jeden post, a właściwie to dwa. Pierwszy i ostatni :D

Na browar.biz przede wszystkim ciężko cokolwiek znaleźć nie mówiąc już o ich sklepie bo tam to jest jakiś sajgon.

Link to comment
Share on other sites

Mam pytanie odnośnie montowania reduktora osadów.

Reduktor osadów to ślepa uliczka w ewolucji piwowarstwa :P

 

Fermentor z kranikiem jedynie do rozlewu. 

Fermentacje prowadzisz w tych bez - mniej miejsc trudnych do utrzymania w czystości.

 

Czytając odpowiadających Ci, wiem dlaczego miałem postanowienia noworoczne. 

... ot słaba "silna wola"  :/

Edited by rubezahl
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.