Jump to content
pawel4322

Czyszczenie i dezynfekcja

Recommended Posts

Witam, będę warzył swoją pierwszą warkę i mam pytanie dotyczące czyszczenia i dezynfekcji. Czy wystarczy, że wszystkie rzeczy które będą miały styczność z brzeczką (weżyk igielitowy, łyżki itp) włożę wcześniej do roztworu chemicznego detergentu umieszczonego np w jakiejś misce(posiadam pirosiarczyn), i od razu po wyjęciu nadają się do użycia ? Oczywiście po wcześniejszym umyciu. Trzeba je jakoś płukać ? Co zrobić z kranikiem , który często podobno jest źródłem infekcji ? Co z rzeczami, które będą miały styczność z drożdżami np szklanka ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, będę warzył swoją pierwszą warkę i mam pytanie dotyczące czyszczenia i dezynfekcji. Czy wystarczy, że wszystkie rzeczy które będą miały styczność z brzeczką (weżyk igielitowy, łyżki itp) włożę wcześniej do roztworu chemicznego detergentu umieszczonego np w jakiejś misce(posiadam pirosiarczyn), i od razu po wyjęciu nadają się do użycia ? Oczywiście po wcześniejszym umyciu. Trzeba je jakoś płukać ? Co zrobić z kranikiem , który często podobno jest źródłem infekcji ? Co z rzeczami, które będą miały styczność z drożdżami np szklanka ?

 

Radzę przeczytać temat Undeatha. Prędzej czy później i tak wrócisz do tego opracowania ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki na pewno się przyda, ale to cały czas takie ogólne odpowiedzi.Wiem już że piro nie muszę płakać i nie nadaje się do używania w zamkniętym pomieszczeniu.Jak mam wiec zdezynfekować wszystke rzeczy z 1 postu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z ulotki Desprej wynika, że składa się z izpropanolu, alkoholu etylowego i w śladowych ilościach Chlorku didecylodimetyloamoniowego.

Czy używając mieszanki izopropanolu technicznego, alkoholu etylowego (dobrej klasy bimber) i wody destylowanej zrobię sobie krzywdę ?

Czy po prostu będę sknerą ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

w śladowych ilościach Chlorku didecylodimetyloamoniowego

ja bym nie lekceważył działania tych śladowych ilości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprostszy i najwygodniejszy jest nadwęglan sodu, czyli Oxi, nadaje się do wszystkiego.

 

 

NaOH i Oxi. To podstawa

Niestety nie mam tych środków, na pewno zaopatrzę się przy kolejnej warce. Jakieś inne porady ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To kup OXI w Lidlu lub biedronce do białych kolorów.

 

o co kaman z tym oxy z biedronki??

Da się tym zdezynfekować fermentator i butelki ???

 

A jak się do tego ma tabletka od zmywarki ??

Edited by Switala18

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tabletki do zmywarki to już wyższa chemia. Zaś taki OXI z Lidla czy tam biedronki to prawie czysty nadwęglan potasu

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A jak się do tego ma tabletka od zmywarki ??
Wydaje mi się że po tabletce do zmywarki trzeba trzeba spłukiwać, najlepiej wrzątkiem...znikoma wygoda.  Nie ma co odkrywać na nowo produktów do dezynfekcji skoro  już wszystko zostało podane jak na tacy

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ile tego oxy z biedronki trzeba wsypać i jak wykonać ten proces?

Czy nadaje się do butelek?

Czy trzeba po nim płukać sprzęt??

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ile tego oxy z biedronki trzeba wsypać i jak wykonać ten proces?

Czy nadaje się do butelek?

Czy trzeba po nim płukać sprzęt??

Musisz kupić takie oxi,  które ma w składzie sam nadwęglan sodu. Dawkowanie to 4g /łyżeczka na 1l wody. Możesz sobie przygotować wcześniej roztwór (najlepiej, aby woda nie była zimna, bo słabo się rozpuszcza) i psikać na dezynfekowaną powierzchnię, możesz też wsypywać bezpośrednio do butelek i zalewać wodą, albo przelewać roztwór roboczy z jednej butelki do drugiej i pewnie jeszcze kilka pomysłów na stosowanie oxi by się znalazło.

Nadaje się do wszystkiego, nie wymaga płukania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz gdzieś obok siebie Auchana to tam jest czyste Oxi za 5zł/kg, a ogólnie najtaniej wychodzi z Allegro od razu kilogram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...czyste Oxi za 5zł/kg, a ogólnie najtaniej wychodzi z Allegro od razu kilogram.

Coś kolega pochrzanił, pewnie miało być za opakowanie bo na allegro płacę po około 6zł/kg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak długiego kontaktu potrzebuje nadwęglan sodu z butelką ?
Czy wystarczy wstrząsnąć kilkukrotnie i na suszarkę, jak to robicie?
W artykule Undeatha:
http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/
Wyczytałem o nowym Starsanie, że wystarczy kontakt środka z powierzchnią 1minutę.
To na pewno świetna alternatywa dla oxi (nadwęglan sodu).
Piro używam do przechowywania nieużywanego fermentora, jak długo piro jest aktywny?

Edited by darnok267

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.