Jump to content
Sign in to follow this  
Browarzyciel

Browar domowy 1,5 hl

Recommended Posts

Trzymam kciuki. Zaczęło się dobrze z rozmachem chyba właściwym dla małego browaru. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, ale to dopiero początki. Jeszcze duuużo pracy i załatwiania (choćby nowy przydział mocy :o). Strach pomyśleć, jak na końcu się okaże, że mam jedynie nowego robota kuchennego na pół pokoju, he he.

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak. Np. kocioł zacierny będzie miał 3 grzałki o łącznej mocy około 10 kW. Każda na innej fazie. Ponieważ wszystko będzie elektryczne, łączna moc grzałek w całej instalacji = 45 kW ;)

 

Do tego silniki (mieszadło, śrutownik, pompy) i reszta ... hmmm - w okolicy nie będzie prądu

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i śrutownik jest gotowy.

Raf

no no no! Zerknąłem w galerię i jestem pod wrażeniem!

(chyba pokażę żonie, potwierdzić to co jej wmawiam - jeszcze nie zbzikowałem na punkcie browarnictwa domowego - tylko 9 warek od XI 2005 r.)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak. Np. kocioł zacierny będzie miał 3 grzałki o łącznej mocy około 10 kW. Każda na innej fazie. Ponieważ wszystko będzie elektryczne, łączna moc grzałek w całej instalacji = 45 kW :D

Raf.

Czy będziesz łączył te grzałki w gwiazdę lub trójkąt?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak. Np. kocioł zacierny będzie miał 3 grzałki o łącznej mocy około 10 kW. Każda na innej fazie. Ponieważ wszystko będzie elektryczne' date=' łączna moc grzałek w całej instalacji = 45 kW :)

Raf.[/quote']

Czy będziesz łączył te grzałki w gwiazdę lub trójkąt?

Jak możesz zobaczyć na zdjęciu, w zasadzie są to dwie oddzielne grzałki, które razem tworzą jedną opaskę. Można je oczywiście skanalizować w jedno zasilanie i sterować z jednego sterownika lub regulatora. Tak wyszło :D

Raf

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i śrutownik jest gotowy.

Raf

no no no! Zerknąłem w galerię i jestem pod wrażeniem!

(chyba pokażę żonie' date=' potwierdzić to co jej wmawiam - jeszcze nie zbzikowałem na punkcie browarnictwa domowego - tylko 9 warek od XI 2005 r.)[/quote']

Poczekaj jeszcze trochę, ha ha. W razie co służę pomocą :D

Pozdrowienia dla małżonki,

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te grzałki są trófazowe czy jedno? Widze trzy żyły.

 

Połączenie w trójkąt obniży prądy więc będziesz mógł zastosować cienszy przewód.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Te grzałki są trófazowe czy jedno? Widze trzy żyły.

 

Połączenie w trójkąt obniży prądy więc będziesz mógł zastosować cienszy przewód.

Oczywiście, że trójfazowe. A co do prądu, to najprawdopodobniej będzie zastosowany dość zaawansowany regulator, który będzie dobierał moc grzałek do potrzeb. Oznacza to, że nie koniecznie będą musiały chodzić na 100% mocy kiedy i tak trzeba podnosić temp. 1'C / min., a nie szybciej ;)

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obserwuję Twoją galerię, ale oczywiście muszę zapytać - kiedy pierwsza warka w nowym browarze ? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Niestety nie idzie to tak szybko jak myślałem. Firma, która robi mi "garnki" miała trochę przestojów. W sumie nie ma tego złego co by na dobre ... W tym czasie nieco popchnąłem sprawy formalne, projekt technologiczny i załatwiłem kilka pozwoleń, etc. Chciałem zdążyć na lato, ale sam teraz nie wiem kiedy będzie wszystko gotowe. Myślę, że potrzebuję jeszcze jakieś kilka miesięcy na wykonanie tanków fermentacyjnych i leżakowych i dopięcie formalności.

 

Jak tylko coś ruszy bedę informował. Ruszę z pompą ;)

 

Pozdrawiam

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browarzyciel, widze ze wiesz co robisz i na pewno nie potrzebujesz rady od "domowego" browarowca jak ja, ale moze ciebie to zainteresuje.

Jest to "Sabco Brew-Magic" - prosty system, od ktorego zaczeli w 1995r warzyc w Dogfish Head Brewing Co ( http://www.dogfish.com/ ) - dzisiaj jednej z najbardziej znanych "micro-browarow" w USA.

main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=177&g2_serialNumber=2

 

Beczka w srodku jest do zacierania, po prawej do plukania zacieru, po lewej do gotowania zacieru. Wszystko z wbudowanymi termometrami i polaczone pompkami, z ogrzewaniem gazowym.

 

A tutaj video z CEO Dogfish Head Brewing Co. Sam Calagione, ktory opowiada jak na poczatku warzyl na tym systemie po kilka piw na raz:

 

 

Sam Coleone tez twierdzi ze do dzisiaj uzywaja tego systemu do tworzenia nowych recept i piw experymentalnych.

 

PS. Powodzenia z twoim projektem!

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

No mnie szczęka opadła, jak zobaczyłem ogrom przygotowań i systematycznie rosnący browar !!!!!

A że nie za bardzo znam się na elektryce, tym bardziej są to dla mnie czary.

Ale jak patrzę na swoje "plastiki" i "emalie" to zaczynam się zastanawiać na jakie studia syna wysłać, żeby dla mnie coś tak pięknego skonstruował !!!!!!

 

jesteś dla mnie GURU

 

pozdrawiam Maciek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.