Skocz do zawartości

Butelki szampańskie


Jurgen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

mam plan zabutelkować cydr w zielone, ciężkie butelki 0,75l (do szampana). Przy okazji postanowiłem zgłębić temat technologii butelkowania w takie butelki ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat: dopuszczanego ciśnienia czy stężenia (g/l) CO2 w takich butelkach.

Ktoś wie coś na ten temat? Może jest jakaś wspólna nazwa dla takich szampańskich butelek?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzywam butelki 0,75 L. Oddam cukier jak do 0,33 albo 0,5 L. Uzywam fermentor do butelkowania, i dam cukier po kalkulacji na kakulator on-line do cala warka. Zawsze bez problemow. 95% sa kapsle 29mm a nie 26mm. Sa mocniejszy niz 0,5 L a moze byc 4 vol CO2.

Edytowane przez BretBeermann
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich, mam plan zabutelkować cydr w zielone, ciężkie butelki 0,75l (do szampana). Przy okazji postanowiłem zgłębić temat technologii butelkowania w takie butelki ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat: dopuszczanego ciśnienia czy stężenia (g/l) CO2 w takich butelkach. Ktoś wie coś na ten temat? Może jest jakaś wspólna nazwa dla takich szampańskich butelek?

 

 

Ja szampanskie normalnie kapsluje - potrzebujesz szerszych kapsli 29mm + dodatkowej glowicy na taka szerokosc w kapslownicy. Glowica kosztuje kilkanascie zlotych o ile uzywasz recznej dwuramiennej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.