Jump to content

Butelki szampańskie


Jurgen
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam plan zabutelkować cydr w zielone, ciężkie butelki 0,75l (do szampana). Przy okazji postanowiłem zgłębić temat technologii butelkowania w takie butelki ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat: dopuszczanego ciśnienia czy stężenia (g/l) CO2 w takich butelkach.

Ktoś wie coś na ten temat? Może jest jakaś wspólna nazwa dla takich szampańskich butelek?

Link to comment
Share on other sites

Uzywam butelki 0,75 L. Oddam cukier jak do 0,33 albo 0,5 L. Uzywam fermentor do butelkowania, i dam cukier po kalkulacji na kakulator on-line do cala warka. Zawsze bez problemow. 95% sa kapsle 29mm a nie 26mm. Sa mocniejszy niz 0,5 L a moze byc 4 vol CO2.

Edited by BretBeermann
Link to comment
Share on other sites

Witam wszystkich, mam plan zabutelkować cydr w zielone, ciężkie butelki 0,75l (do szampana). Przy okazji postanowiłem zgłębić temat technologii butelkowania w takie butelki ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat: dopuszczanego ciśnienia czy stężenia (g/l) CO2 w takich butelkach. Ktoś wie coś na ten temat? Może jest jakaś wspólna nazwa dla takich szampańskich butelek?

 

 

Ja szampanskie normalnie kapsluje - potrzebujesz szerszych kapsli 29mm + dodatkowej glowicy na taka szerokosc w kapslownicy. Glowica kosztuje kilkanascie zlotych o ile uzywasz recznej dwuramiennej.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.