Jurgen Posted February 19, 2016 Share Posted February 19, 2016 Witam wszystkich, mam plan zabutelkować cydr w zielone, ciężkie butelki 0,75l (do szampana). Przy okazji postanowiłem zgłębić temat technologii butelkowania w takie butelki ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat: dopuszczanego ciśnienia czy stężenia (g/l) CO2 w takich butelkach. Ktoś wie coś na ten temat? Może jest jakaś wspólna nazwa dla takich szampańskich butelek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted February 19, 2016 Share Posted February 19, 2016 Może to pomoże: http://www.eurowin.pl/pl/p/Butelka-do-szampana-0,75-L-oliwkowa/94 frodulec 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted February 19, 2016 Share Posted February 19, 2016 (edited) Uzywam butelki 0,75 L. Oddam cukier jak do 0,33 albo 0,5 L. Uzywam fermentor do butelkowania, i dam cukier po kalkulacji na kakulator on-line do cala warka. Zawsze bez problemow. 95% sa kapsle 29mm a nie 26mm. Sa mocniejszy niz 0,5 L a moze byc 4 vol CO2. Edited February 19, 2016 by BretBeermann Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted February 19, 2016 Share Posted February 19, 2016 Witam wszystkich, mam plan zabutelkować cydr w zielone, ciężkie butelki 0,75l (do szampana). Przy okazji postanowiłem zgłębić temat technologii butelkowania w takie butelki ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat: dopuszczanego ciśnienia czy stężenia (g/l) CO2 w takich butelkach. Ktoś wie coś na ten temat? Może jest jakaś wspólna nazwa dla takich szampańskich butelek? Ja szampanskie normalnie kapsluje - potrzebujesz szerszych kapsli 29mm + dodatkowej glowicy na taka szerokosc w kapslownicy. Glowica kosztuje kilkanascie zlotych o ile uzywasz recznej dwuramiennej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.