Tensarek Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Witam, dziś zacząłem przygodę z browarnictwem, jednak z przyczyn technicznych musiałem przerwać już przy początku. Generalnie sugerowałem się tym filmikiem: . W minucie 5:33 widać jak drożdże są uwadniane, robiłem podobnie, jednak chwilę później musiałem zakończyć warzenie. I tu się pojawia pytanie: czy uwodnione drożdże przechowywane w temperaturze ok. 7-10 st. Celsjusza będę mógł użyć jutro do warzenia piwa, czy lepiej zaopatrzyć się w nowe? Jeśli tak to jakie (pszeniczniak)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Niestety. Uwodnione drożdże powinieneś dodać do napowietrzonej brzeczki po ok 30 minutach, po tym czasie zaczynają obumierać i efekty w gotowym piwie mogą być kiepskie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hardmir Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Myślę, że jeśli chcesz uratować te drożdże to możesz zrobić coś na podobieństwo startera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karp Posted February 19, 2016 Share Posted February 19, 2016 (edited) Przetrzymywałem uwodnione drożdże po kilka godzin (max chyba ok. 12h) i zawsze dawały radę wszystko zjeść. Same piwa też były w porządku. Edited February 19, 2016 by Karp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.