Jump to content
Sign in to follow this  
Tensarek

Uwodnione drożdże

Recommended Posts

Witam,

dziś zacząłem przygodę z browarnictwem, jednak z przyczyn technicznych musiałem przerwać już przy początku. Generalnie sugerowałem się tym filmikiem: 

. W minucie 5:33 widać jak drożdże są uwadniane, robiłem podobnie, jednak chwilę później musiałem zakończyć warzenie. I tu się pojawia pytanie: czy uwodnione drożdże przechowywane w temperaturze ok. 7-10 st. Celsjusza będę mógł użyć jutro do warzenia piwa, czy lepiej zaopatrzyć się w nowe? Jeśli tak to jakie (pszeniczniak)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety. Uwodnione drożdże powinieneś dodać do napowietrzonej brzeczki po ok 30 minutach, po tym czasie zaczynają obumierać i efekty w gotowym piwie mogą być kiepskie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przetrzymywałem uwodnione drożdże po kilka godzin (max chyba ok. 12h) i zawsze dawały radę wszystko zjeść. Same piwa też były w porządku.

Edited by Karp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.