Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

White Labs - WLP080 Cream Ale Yeast Blend

Recommended Posts

WLP080 Cream Ale Yeast Blend

This is a blend of ale and lager yeast strains. The strains work together to create a clean, crisp, light American lager style ale. A pleasing estery aroma may be perceived from the ale yeast contribution. Hop flavors and bitterness are slightly subdued. Slight sulfur will be produced during fermentation, from the lager yeast.

Attenuation: 75-80%

Flocculation: Medium

Optimum Fermentation Temperature: 65-70°F

Alcohol Tolerance: Medium High

 

WLP080 Cream Ale Yeast Blend.

Ta mieszanka składa się z drożdży górnej i dolnej fermentacji. Drożdże pracują wspólnie by stworzyć czyste, rześkie, lekkie amerykańskie ale podobne do lagera. Przyjemne aromaty estrowe mogą być dostrzegane jako wpływ drożdży górnej fermentacji. Smaki chmielowe i goryczka są delikatnie przygaszone. Mała ilość siarki może być produkowana przez drożdże dolnej fermentacji.

Odfermentowanie: 75-80%

Flokulacja: Średnia.

Temperatura fermentacji: 18-21F.

Tolerancja na alkohol: Średnio wysoka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy w wyższej temperaturze drożdże dolnej fermentacji z tej mieszanki mogą produkować jajeczne zapachy ?

Edit :

ta wyższa temperatura to ok. 20 °C

Edited by Belzebub

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy w wyższej temperaturze drożdże dolnej fermentacji z tej mieszanki mogą produkować jajeczne zapachy ?

Edit :

ta wyższa temperatura to ok. 20 °C

Z opisu drożdży pisze, że tak. Z praktyki nie wiem, bo nigdy ich nie używałem, ale jak piszą w opisie to znaczy, że raczej tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykle do Cream Ales używa się drożdży Kolsch albo drożdży lagera w nieco cieplejszych temperaturach, chociasz taka ?mieszanka? to pewnie dobry pomysł warty spróbowania.

 

Oto cytat ze strony mojego ulubionego cream ale, Genesee Cream Ale:

We skillfully warm-ferment Genesee Cream Ale with our own signature top-fermenting yeast.

During the aging process, every batch of Cream Ale is krausened to achieve an uncommonly smooth character.

"Genesee Cream Ale fermentujemy w sposób mistrzowski w cieplejszych temperaturach z naszmi własnymi drożdżami górnej fermentacji. Podczas dojrzewania, każda warka Cream Ale jest poddawana procesowi krausen, aby osiągnąć niespotykanie łagodny chrakter piwa." http://www.geneseecreamale.com/AmericanOriginal/

 

Oczywiście ?krausen? to jest tradycyjny niemiecki sposób dodawania świerzych drożdży poprzez dodawanie piany z nowej warki która właśnie zaczęła fermentację burzliwą.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robił ktoś APA lub IPA na tym? Producent twierdzi, że świetnie się nadają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.