Skocz do zawartości

White Labs - WLP080 Cream Ale Yeast Blend


Rekomendowane odpowiedzi

WLP080 Cream Ale Yeast Blend

This is a blend of ale and lager yeast strains. The strains work together to create a clean, crisp, light American lager style ale. A pleasing estery aroma may be perceived from the ale yeast contribution. Hop flavors and bitterness are slightly subdued. Slight sulfur will be produced during fermentation, from the lager yeast.

Attenuation: 75-80%

Flocculation: Medium

Optimum Fermentation Temperature: 65-70°F

Alcohol Tolerance: Medium High

 

WLP080 Cream Ale Yeast Blend.

Ta mieszanka składa się z drożdży górnej i dolnej fermentacji. Drożdże pracują wspólnie by stworzyć czyste, rześkie, lekkie amerykańskie ale podobne do lagera. Przyjemne aromaty estrowe mogą być dostrzegane jako wpływ drożdży górnej fermentacji. Smaki chmielowe i goryczka są delikatnie przygaszone. Mała ilość siarki może być produkowana przez drożdże dolnej fermentacji.

Odfermentowanie: 75-80%

Flokulacja: Średnia.

Temperatura fermentacji: 18-21F.

Tolerancja na alkohol: Średnio wysoka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
czy w wyższej temperaturze drożdże dolnej fermentacji z tej mieszanki mogą produkować jajeczne zapachy ?

Edit :

ta wyższa temperatura to ok. 20 °C

Z opisu drożdży pisze, że tak. Z praktyki nie wiem, bo nigdy ich nie używałem, ale jak piszą w opisie to znaczy, że raczej tak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwykle do Cream Ales używa się drożdży Kolsch albo drożdży lagera w nieco cieplejszych temperaturach, chociasz taka ?mieszanka? to pewnie dobry pomysł warty spróbowania.

 

Oto cytat ze strony mojego ulubionego cream ale, Genesee Cream Ale:

We skillfully warm-ferment Genesee Cream Ale with our own signature top-fermenting yeast.

During the aging process, every batch of Cream Ale is krausened to achieve an uncommonly smooth character.

"Genesee Cream Ale fermentujemy w sposób mistrzowski w cieplejszych temperaturach z naszmi własnymi drożdżami górnej fermentacji. Podczas dojrzewania, każda warka Cream Ale jest poddawana procesowi krausen, aby osiągnąć niespotykanie łagodny chrakter piwa." http://www.geneseecreamale.com/AmericanOriginal/

 

Oczywiście ?krausen? to jest tradycyjny niemiecki sposób dodawania świerzych drożdży poprzez dodawanie piany z nowej warki która właśnie zaczęła fermentację burzliwą.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.