Skocz do zawartości

Szybkie butelkowanie bez cukru


Rekomendowane odpowiedzi

Taki mam plan, piwo przefermentowane(6 dni),potem do butelek bez dodatku surowca refermentacyjnego,czyli chyba coś jak  z grodziskim, robił ktoś tak ?.

 

Drożdże użyte ro ringwood ale,czyli szybko osiadające,zaglądałem dzisiaj, jakieś szczątki piany na powierzchni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Da radę (pszenica) ale zawsze miałem loterię i ostatecznie przegazowane piwo, może jak będziesz stosował tylko taką metodę dojdziesz do perfekcji.

Jakiś konkretny powód ku temu masz poza w miarę wygodnym i szybkim butelkowaniem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem  na nich tylko 2 piwa, byłem z nich bardzo zadowolony.

Skoro masz takie wnioski, to moim zdaniem bardzo dobrze znasz te drożdże i śmiało możesz podjąć się tego eksperymentu, tylko np na kolejnym pasażu drożdży musiałbyś kontrolować poziom cukrów resztkowych i butelkować na tym samym poziomie jak wcześniejszą warkę lub troszkę niżej, bo gęstwa najczęściej troszkę lepiej odfermentowuje niż wcześniejszy starter/drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

butelkowanie z rezerwą wymaga dość dużego doświadczenia i raczej w piwowarstwie domowym to tak jak pisze karczmarz - loteria.

w grodzisku nie warzyli innego piwa co warka :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem inteligentny, ale to jest zly pomysl.

 

Tu masz informacja

 

http://braukaiser.com/wiki/index.php/Accurately_Calculating_Sugar_Additions_for_Carbonation

Edytowane przez BretBeermann
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.