Jump to content

Szybkie butelkowanie bez cukru


dziedzicpruski
 Share

Recommended Posts

Da radę (pszenica) ale zawsze miałem loterię i ostatecznie przegazowane piwo, może jak będziesz stosował tylko taką metodę dojdziesz do perfekcji.

Jakiś konkretny powód ku temu masz poza w miarę wygodnym i szybkim butelkowaniem?

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem  na nich tylko 2 piwa, byłem z nich bardzo zadowolony.

Skoro masz takie wnioski, to moim zdaniem bardzo dobrze znasz te drożdże i śmiało możesz podjąć się tego eksperymentu, tylko np na kolejnym pasażu drożdży musiałbyś kontrolować poziom cukrów resztkowych i butelkować na tym samym poziomie jak wcześniejszą warkę lub troszkę niżej, bo gęstwa najczęściej troszkę lepiej odfermentowuje niż wcześniejszy starter/drożdże.

Link to comment
Share on other sites

butelkowanie z rezerwą wymaga dość dużego doświadczenia i raczej w piwowarstwie domowym to tak jak pisze karczmarz - loteria.

w grodzisku nie warzyli innego piwa co warka :) 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.