Jump to content
marekm

klarowanie koncernów

Recommended Posts

Cześć,

Krótkie pytanie, w jaki sposób - przy użyciu jakich środków klaruje się piwa koncernowe?

Głównie chodzi mi o to czy do tego procesu stosowane są produkty odzwierzęce, np żelatyna.

Z góry dziękuję za info - pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

W użyciu np. przez Guinnessa jest karuk - klej rybi: https://pl.wikipedia.org/wiki/Karuk

Mają od tego odchodzić w tym roku, nie wiem jak wygląda to u innych producentów. Ok. 10 lat temu czytałem rozkminy na podobny temat na jednym z forów i ponoć większość polskich koncerniaków jest vege-friendly. Było to nieistniejące już ładnych parę lat forum punkrock.pl, ktoś tam wklejał nawet oficjalne odpowiedzi od KP, Żywca itd.

Edited by Karp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

Krótkie pytanie, w jaki sposób - przy użyciu jakich środków klaruje się piwa koncernowe?

Głównie chodzi mi o to czy do tego procesu stosowane są produkty odzwierzęce, np żelatyna.

Z góry dziękuję za info - pozdrawiam, Marek

 

Filtrują mechanicznie: https://dzialamy.files.wordpress.com/2015/04/fotonr-2.jpg

 

Mają zestaw siatek takich jak u góry na zdjęciu przez które przepływa piwo pod ciśnieniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli produktów odzwierzęcych można się spodziewać w guinessie z korpo i domowych piwkach, a piwa rzemieślnicze?

Dzięki za odpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biorąc pod uwagę, że zwykle są mniej klarowne od koncerniaków - chyba nie ma co się obawiać, oczywiście poza ekstremami typu śledziowe czy stout ostrygowy. No i wszelkie piwa z dodatkiem laktozy też odpadają.

 

Pamiętam, że browar Trzech Kumpli informował o swoich piwach jako wegańskich, ale podejrzewam, że to chwyt marketingowy taki jak bezglutenowe steki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biorąc pod uwagę, że zwykle są mniej klarowne od koncerniaków - chyba nie ma co się obawiać, oczywiście poza ekstremami typu śledziowe czy stout ostrygowy. No i wszelkie piwa z dodatkiem laktozy też odpadają.

 

Pamiętam, że browar Trzech Kumpli informował o swoich piwach jako wegańskich, ale podejrzewam, że to chwyt marketingowy taki jak bezglutenowe steki ;)

A co według Ciebie niewegańskiego jest w piwie od Trzech Kumpli?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Źle to ująłem. Browar informuje o rzeczy, która - przynajmniej dla mnie - jest dość oczywista. Nie twierdzę, że warzą swoje piwa w krwi świniaków ;) Choć faktycznie taka informacja może być dla niektórych osób dosyć pomocna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Biorąc pod uwagę, że zwykle są mniej klarowne od koncerniaków - chyba nie ma co się obawiać, oczywiście poza ekstremami typu śledziowe czy stout ostrygowy. No i wszelkie piwa z dodatkiem laktozy też odpadają.

 

Pamiętam, że browar Trzech Kumpli informował o swoich piwach jako wegańskich, ale podejrzewam, że to chwyt marketingowy taki jak bezglutenowe steki ;)

A co według Ciebie niewegańskiego jest w piwie od Trzech Kumpli?

 

A skąd według Ciebie gluten w steku? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Biorąc pod uwagę, że zwykle są mniej klarowne od koncerniaków - chyba nie ma co się obawiać, oczywiście poza ekstremami typu śledziowe czy stout ostrygowy. No i wszelkie piwa z dodatkiem laktozy też odpadają.

 

Pamiętam, że browar Trzech Kumpli informował o swoich piwach jako wegańskich, ale podejrzewam, że to chwyt marketingowy taki jak bezglutenowe steki ;)

A co według Ciebie niewegańskiego jest w piwie od Trzech Kumpli?

 

A skąd według Ciebie gluten w steku? :)

 

Nie załapałeś

Edited by rabbek

Share this post


Link to post
Share on other sites

według mnie pisza rzeczy oczywiste na etykietach. A informacja o tym, że piwo jest vege to chyba po to żeby hipsterow przyciagnąc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z glutenem nawiązywałem do sytuacji właściciela knajpy, który zareklamował swoje steki jako bezglutenowe i odnotował dzięki temu znaczący wzrost sprzedaży.

 

To tak jakby i tego ktoś nie kumał ;)

Edited by Karp

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

informacja o tym, że piwo jest vege to chyba po to żeby hipsterow przyciagnąc

zapewne, bo skąd mają wiedzieć ile "robaczków" zmielono w śrutowniku razem ze słodami? :smilies:

(tylko nie mówcie, że ich tam nie było :D )

Share this post


Link to post
Share on other sites

rzemieślniki klarują bebechami wołowymi ;):D

 

.

.

.

..

.

.

.

.

..

.

 

żart.  :D

Nikt jeszcze nie zwrócił uwagi na używanie żółci bydlęcej zamiast chmielu przez koncerny?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Z glutenem nawiązywałem do sytuacji właściciela knajpy, który zareklamował swoje steki jako bezglutenowe i odnotował dzięki temu znaczący wzrost sprzedaży.

 

to tak jak zmieniają nazwę z zupy pieczarkowej na grzybową

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

rzemieślniki klarują bebechami wołowymi ;):D

 

.

.

.

..

.

.

.

.

..

.

 

żart.  :D

Nikt jeszcze nie zwrócił uwagi na używanie żółci bydlęcej zamiast chmielu przez koncerny?

 

No nikt, bo bydlęta nie mają żółci.

Ale świnki mają woreczki żółciowe. No i jest czym chmielić. Nikt się tym nie podnieca, nikogo (prawie) nie interesuje że na etykietach jest słód a nie ma chmielu. Ciemny lud kupuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale świnki mają woreczki żółciowe. No i jest czym chmielić. Nikt się tym nie podnieca, nikogo (prawie) nie interesuje że na etykietach jest słód a nie ma chmielu. Ciemny lud kupuje.

 

 

Ale rozumiesz, że fakt że na etykiecie nie ma chmielu nie świadczy o tym że w piwie jest żółć? Ani nawet o tym że nie ma w nim chmielu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nikt, bo bydlęta nie mają żółci.

 

 

Ale świnki mają woreczki żółciowe. No i jest czym chmielić. Nikt się tym nie podnieca, nikogo (prawie) nie interesuje że na etykietach jest słód a nie ma chmielu. Ciemny lud kupuje.

 

 

 

Ty tak na poważnie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

rzemieślniki klarują bebechami wołowymi ;):D

 

.

.

.

..

.

.

.

.

..

.

 

żart.  :D

Nikt jeszcze nie zwrócił uwagi na używanie żółci bydlęcej zamiast chmielu przez koncerny?

 

No nikt, bo bydlęta nie mają żółci.

Ale świnki mają woreczki żółciowe. No i jest czym chmielić. Nikt się tym nie podnieca, nikogo (prawie) nie interesuje że na etykietach jest słód a nie ma chmielu. Ciemny lud kupuje.

 

Ulala, legenda wiecznie żywa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.