Jump to content
PawełZ

Przyprawianie Witbiera

Recommended Posts

Witam forumowiczów! Postanowiłem uwarzyć swoje pierwsze piwo i padło na Witbiera. Od znajomego dowiedziałem się, że o ile z samym procesem nie powinienem mieć problemu to ten styl bardzo łatwo zepsuć przy przyprawianiu, stąd proszę bardziej doświadczonych użytkowników o radę.

Składniki mojego piwa:

 

słód pilzneński 2,2 kg

pszenica niesłodowana 1,8 kg

płatki owsiane 0,4 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

(zestaw z centrum piwowarstwa)

 

Drożdże Gozdawa Classic Belgian Witbier

 

Przyprawy które chciałbym dodać:

-skórka słodkiej pomarańczy

-skórka gorzkiej pomarańczy

-trawa cytrynowa

-kolendra

 

Jakie ilości poszczególnych przypraw i z jakim czasem gotowania proponujecie na 20l piwa? Chciałbym otrzymać orzeźwiające piwo o wyraźnym posmaku cytrusów, przepadam np. za witbierem z serii "podróże kormorana".

Czy przyprawy powinienem gotować w siateczce i później wyciągnąć? Co z kolendrą, powinna być zmielona i rozpuszczona w brzeczce? (spotkałem się z instrukcją zalecającą mielenie, a znajomy zaś odradził mówiąc, że otrzymał niepijalny napój kolendrowy).

Z góry dziękuję za wszelkie rady :)

Edited by PawełZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu masz kilka receptur: http://blog.homebrewing.pl/?p=687

 

http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Krzysztof_Juszczak_(josefik)

 

http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Wypych_(coder)

 

Jak widzisz kolendry max 15 g. Ja bym raczej mielił jeżeli ma oddać coś do piwa od siebie.  Wrzucałbym też dodatki na ostatnie 10 minut gotowania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witbier na pierwszą warkę? I Twoim głównym problemem jest użycie przypraw?

No grubo.... daj sobie spokój na pierwszą warkę, wybierz coś łatwiejszego w filtracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może kolendre rozgnieść, ale nie mielić? Wtedy dałaby się wyciągnąć, a chyba powinna zostawić w piwie swój aromat?

Dzięki za receptury, wiem już mniej więcej ile dawać kolendry i gorzkiej pomarańczy, niestety wciąż nie mam pomysłu na ilość słodkiej pomarańczy i trawy cytrynowej, ktoś może używał w swoim Witbierze?

 

Myślę, że jednak spróbuję swoich sił, mam już wszystkie składniki, a w razie problemów z samym warzeniem pomoże mi bardziej doświadczony kolega.

Rzecz jasna liczę się z tym, że może wyjść średnio, ale to jest styl za którym najbardziej przepadam.

Edited by PawełZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

kolendre rozgnieść

 

Np. w moździerzu. Jak nie masz to przez ścierkę/folię tłuczkiem/wałkiem. Lepsze efekty daje kolendra indyjska niż "krajowa".

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

dziedzicpruski, dnia 15 luty 2016 - 21:04, napisał: dal sobie luzu z resztą dodatków, na cholerę to. I mój typ w tym duchu

No co Ty tam jest w składzie 20g curacao, a to wg tego już fanaberia ;)

 

A w temacie to ja akurat do witka lubię pofantazjować np. z miętą , rumiankiem, cynamonem, mandarynkami itd.

Niezłe "lemoniadki" i "ludwisie" wychodzą :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież poza dziwną goryczą to całe kurakao nic nie wnosi, lepiej dać ze 2 cytryny, znaczy skórki z nich,przynajmniej jakiś zapach jest.

Oczywiście, że wnosi. Na samym curacao bez żadnych świeżych skórek można zrobić świetnego wita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dałem do pierwszego witka 15g indyjskiej kolendry (sam mielilem) i żona mówi że smakuje jej jak płyn do mycia naczyń. Mi smakuje chociaż bardzo czuć koledre w smaku. Przy następnym wieku dam jej max 10g a może i mniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do swojego wita wrzuciłem 12g świeżo zmielonej kolendry na ostatnie 10 min. Było to stanowczo za dużo. Aromat kolendry przykrywał wszystko inne i piwo było kiepskie. Nie wiem jak z chmieleniem na zimno, ale do gara podczas gotowania nie wrzuciłbym teraz więcej jak 7g na 20L.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A w temacie to ja akurat do witka lubię pofantazjować np. z miętą , rumiankiem, cynamonem, mandarynkami itd.

Czy jak mięta, to także curacao, czy wtedy już bez?

 

EDIT:

Ok, już wiem, że tak :).

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóż, ja od zawsze do witków sypię 15 g kolendry zgniecionej w moździerzu i nikt mi nie zarzucił, że za mocno czuć. Co więcej, najbliżsi, którzy najwięcej tego piją uważają, że Witbier z Kormorana jest niezły, tylko taki trochę "bez smaku" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżę bo nie mogę się doszukać czy do przypraw (kolendra, skórki) zastosować siateczkę muślinową ?? czy dodać bezpośrednio ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja daję luzem, przy przelewaniu większość zostaje na powierzchni brzeczki lub na dnie. Jak się boisz możesz dać przy przelewaniu pończochę na koniec rurki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

zastosować siateczkę muślinową ?? czy dodać bezpośrednio ?

Twoja wola, Twoje piwo :)

Ja daję luzem tak jak i inne dodatki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżę temat :)

do gotowania witbiera dawałem świeża skórkę pomarańczy. Piwo jest teraz na burzliwej, sprawdzam BLG i czuć tylko smak płatków, brak posmaku przypraw i pomarańczy. Jak mogę sensownie teraz dodać pomarańczy aby było ja czuć? Zlać na cicha i wtedy dodać czy nic to nie da? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, Mateo90 napisał:

Odświeżę temat :)

do gotowania witbiera dawałem świeża skórkę pomarańczy. Piwo jest teraz na burzliwej, sprawdzam BLG i czuć tylko smak płatków, brak posmaku przypraw i pomarańczy. Jak mogę sensownie teraz dodać pomarańczy aby było ja czuć? Zlać na cicha i wtedy dodać czy nic to nie da? 

 

Ile dodałeś i na jak długo?

Możesz dodać i teraz, nie musisz przelewać piwa. Warto pomacerować wcześniej skórkę w alkoholu, żeby nie ryzykować infekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Mateo90 napisał:

Dodałem 10g na 10 min przed końcem gotowania. Piwa wyszło 23 L.

Jak długo powinna być w alkoholu?

Wrzuć do alkoholu teraz, a dodaj na cichą, będzie najbezpieczniej.

Smaki i aromaty wychodzą tak naprawdę dopiero w gotowym, ułożonym piwie, więc nie przesadź z ilością.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na cała cicha wrzucić? Jaka ilość? 

Boje się właśnie tego, żeby nie przedobrzyć. Ile dodawaliście w swoich witbierach? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.