asuss96s Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 (edited) Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Forum przeglądam od pewnego czasu i znajdowałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, do dzisiaj. Otóż dzisiaj uwarzyłem ,, Full Aroma Hops , Carlberg'' z receptury która jest dostępna na ,,wiki''. Nie wiem jako to możliwe , roztargnienie nie dopatrzenie , pomyliłem chmiele, dałem magnum i marynke zamiast lubelskiego w ilościach jak w przepisie tylko zamiast lubelskiego dałem marynke . Moje pytanie gotować całość lub może cześć z lubelskim czy chmielić na zimno ( raczej będę na pewno chmielił na zimno tylko czy gotować i chmielić aromotycznym jeszcze). A tak ogólnie to moja szósta warka za którą się zabrałem ( szkoda by było tyle pracy żeby się zmarnowało). Edited February 14, 2016 by asuss96s Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 dałem magnum i marynke zamiast lubelskiego w ilościach jak w przepisie tylko zamiast lubelskiego dałem marynkejeżeli chcesz, żeby Ci ktoś pomógł to uszanuj go pisząc co tak naprawdę zrobiłeś (dokładne dane) a jak jest w oryginalnym przepisie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 Z tego co rozumiem to przypadkiem zamieniłeś Lubelski na Marynkę. Ja w tej sytuacji szedłbym już za ciosem i dalej używał Marynki. FAH to popularny przepis na testowanie aromatów chmieli, więc najwyżej wypróbujesz Marynkę zamiast Lubelskiego. Będzie to piwo inne niż planowałeś ale wciąż ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 I na pewno bardziej gorzkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Marynka ma jakoś 3x tyle %AK co Lubelski, więc można wątpić czy to będzie pijalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karp Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Ale ta Marynka poszła na 15 minut, tak? Więc chyba aż takiej goryczy nie będzie. Zawsze można je dłużej potrzymać w piwnicy i też przecież spadnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 (edited) Z tego co widzę, marynka poszła na 45 minut i na 5-10 minut. Z pewnością będzie mocno goryczkowe. Myślę, że tragedii nie będzie, z czasem będzie całkiem fajne a jeśli dla kolegi będzie za gorzkie to zawsze z sokiem będzie mógł wypić. Edited February 15, 2016 by Erikos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karp Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 (edited) Z tego co widzę, marynka poszła na 45 minut i na 5-10 minut. Z pewnością będzie mocno goryczkowe. Autor tematu napisał, że pomylił w recepturze Full Aroma Hops Lubelski z Marynką. Wg przepisu na wiki (http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)) mamy tak: " - po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów (132GPH)" Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii. Edited February 15, 2016 by Karp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii. Doczytał kolega, że czas gotowania to 90 minut? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Jeśli to to: http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg to z przepisu wychodzi jakieś 60IBU (zakładając 23L i 75% wydajności - receptura nie podaje objętości warki ani docelowego Blg) Zamiana Lubelskiego na Marynkę 10.5%AA daje ponad 100IBU, czyli raczej pozamiatane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karp Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii.Doczytał kolega, że czas gotowania to 90 minut? No faktycznie. Moja pomyłka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Zamiana Lubelskiego na Marynkę 10.5%AA daje ponad 100IBU, czyli raczej pozamiatane. co to dla hop headów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Taki lekki offtop: "Refermentacja: Przeliczając na 1 butelkę = od 4 do 5 gram (w zależności od planowanego terminu spozycia piwa (szybkie/5 gram - za kilka miesięcy/4 gramy)" Nie idź tą drogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 (edited) Nie idź tą drogą. 2 - 2,5 g na butelkę to wg Ciebie za mało czy za dużo? Edited February 15, 2016 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Tam jest 4-5g na 1 butelkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Tam jest 4-5g na 1 butelkę. Fakt - a ja zawsze tam widziałem połowę. Taki psikus mi spłatał mózg. BTW 4 g na butelkę w T=18°C wg. kalkulatora, daje wysokie ale jeszcze zrozumiałe 3 jednostki, natomiast 5 g to już poziom nagazowania 3,5. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Samo rozgraniczenie na szybkie i wolne spicia jest bzdurne tak przy okazji. Ktoś początkujący widzi i podłapuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 4 gramy na butelkę to już sporo - najbezpieczniej celować w 3-3,5 g na butelkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 (edited) A ja uważam, że i 3g na but. to dużo i daję ok.2,4-2,5g/but EDIT ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Edited February 16, 2016 by Dr2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.