Jump to content
Sign in to follow this  
asuss96s

pomyłka przy chmieleniu

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Forum przeglądam od pewnego czasu i znajdowałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, do dzisiaj.  Otóż dzisiaj uwarzyłem ,, Full Aroma Hops , Carlberg'' z receptury która jest dostępna na ,,wiki''. Nie wiem jako to możliwe , roztargnienie nie dopatrzenie , pomyliłem chmiele, dałem magnum i marynke zamiast lubelskiego w ilościach jak w przepisie tylko zamiast lubelskiego dałem marynke .

 

Moje pytanie gotować całość lub może cześć z lubelskim czy chmielić na zimno ( raczej będę na pewno chmielił na zimno tylko czy gotować i chmielić aromotycznym jeszcze).

 

A tak ogólnie to moja szósta warka za którą się zabrałem ( szkoda by było tyle pracy żeby się zmarnowało).

Edited by asuss96s

Share this post


Link to post
Share on other sites

dałem magnum i marynke zamiast lubelskiego w ilościach jak w przepisie tylko zamiast lubelskiego dałem marynke

jeżeli chcesz, żeby Ci ktoś pomógł to uszanuj go pisząc co tak naprawdę zrobiłeś (dokładne dane) a jak jest w oryginalnym przepisie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co rozumiem to przypadkiem zamieniłeś Lubelski na Marynkę.

Ja w tej sytuacji szedłbym już za ciosem i dalej używał Marynki.

FAH to popularny przepis na testowanie aromatów chmieli, więc najwyżej wypróbujesz Marynkę zamiast Lubelskiego. Będzie to piwo inne niż planowałeś ale wciąż ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale ta Marynka poszła na 15 minut, tak? Więc chyba aż takiej goryczy nie będzie. Zawsze można je dłużej potrzymać w piwnicy i też przecież spadnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co widzę, marynka poszła na 45 minut i na 5-10 minut.

Z pewnością będzie mocno goryczkowe.

Myślę, że tragedii nie będzie, z czasem będzie całkiem fajne a jeśli dla kolegi będzie za gorzkie to zawsze z sokiem będzie mógł wypić.

Edited by Erikos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co widzę, marynka poszła na 45 minut i na 5-10 minut.

Z pewnością będzie mocno goryczkowe.

Autor tematu napisał, że pomylił w recepturze Full Aroma Hops Lubelski z Marynką. Wg przepisu na wiki (http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)) mamy tak:

" - po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów (132GPH)"

 

Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii.

Edited by Karp

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii.
Doczytał kolega, że czas gotowania to 90 minut?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli to to: http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg

to z przepisu wychodzi jakieś 60IBU (zakładając 23L i 75% wydajności - receptura nie podaje objętości warki ani docelowego Blg)

Zamiana Lubelskiego na Marynkę 10.5%AA daje ponad 100IBU, czyli raczej pozamiatane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii.
Doczytał kolega, że czas gotowania to 90 minut?

No faktycznie. Moja pomyłka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Zamiana Lubelskiego na Marynkę 10.5%AA daje ponad 100IBU, czyli raczej pozamiatane.
 

co to dla hop headów :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki lekki offtop:

 

"Refermentacja: Przeliczając na 1 butelkę = od 4 do 5 gram (w zależności od planowanego terminu spozycia piwa (szybkie/5 gram - za kilka miesięcy/4 gramy)"

 

Nie idź tą drogą. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie idź tą drogą. :D

2 - 2,5 g na butelkę to wg Ciebie za mało czy za dużo?

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tam jest 4-5g na 1 butelkę.

 

Fakt - a ja zawsze tam widziałem połowę.

Taki psikus mi spłatał mózg.

 

BTW 4 g na butelkę w T=18°C wg. kalkulatora, daje wysokie ale jeszcze zrozumiałe 3 jednostki, natomiast 5 g to już poziom nagazowania 3,5.

post-6077-0-39670000-1455602501_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

4 gramy na butelkę to już sporo - najbezpieczniej celować w 3-3,5 g na butelkę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja uważam, że i 3g na but. to dużo i daję ok.2,4-2,5g/but :D

 

EDIT

 

ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo ;)

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.