Jump to content
Piwowarski774

"Lager górnej fermentacji"

Recommended Posts

Wiem, że taki temat był pewnie z milion razy, ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi więc odświeżam sprawę. Chcę uwarzyć piwo a'la powiedzmy Tyskie. AW piwnicy mam około 18 stopni, więc muszę stosować górną fermentację. Podrzućcie coś, albo skorygujcie moje pomysły. Piwo mam mieć lekką goryczkę i broń Boże nie atakować jakimś charakterystycznym aromatem. 

 

5 kg - pale ale czy pilzneński?

0,5  - monachijski albo wiedeński - potrzebny? Chcę któryś z nich dać, żeby lekko przyciemnić piwo.

0,3 - Carahell - dawać to w ogóle?

 

30 gram Marynki na goryczkę i 30 na aromat

 

Danstar Nottingham - czy inne? Aaaaaa, no i drożdże suche wchodzą w grę. 

 

60 minut w 62 stopniach i mashout. 

 

Będę wdzięczny za konstruktywne wskazówki.

Edited by Piwowarski774

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chcesz robić piwo o charakterze lagera w takich temperaturach to jedyne co mogę odradzic to wy 2112.

 

Przy takim wytrawnym zacierania doradzam karmelu 30 lub 120 zamiast carahell.

 

Jeśli ci na kolorze zależy zacieraj bardziej na slodko.

 

10min temu pilem piwo na podstawowym monachu 1 i 2 zacierany bardzo wytrawniej i piwo ma niska pełnię jeśli nie nawet puste jest

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz klona Tyskiego to max 15g Marynki na 60min i nic na aromat ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co to klonowac? To lepiej isc do sklepu i kupic za 2zl tyszczaka. Szkoda roboty moim zdaniem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pilzneński, Marynka, Lubelski i drożdże us-05. Dalej to już tylko nie skopać fermentacji i będzie dobrze.

 

Ale Marynka na FWH, o czym gdzieś już wspominałeś. Na 60 minut trochę gryzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem kiedyś typowego pilsa i dopiero wtedy się ogarnąłem, że temperatura w piwnicy wynosiła 16stopni. Liczyłem na mnogość kwiatu w smaku (raz mi się takie udało uwarzyć i po prostu było świetne, nietypowe piwo), a wyszedł normalny pilsner :D. Fermentowany na w34. Jeżeli chcesz coś nienarzucającego się to możesz chmielić lubelskim na goryczkę i aromat, wychodzi całkiem spoko.

Niżej wrzucam PDFa z recepturą na tego pilsa, parę razy robiłem i zwykłym śmiertelnikiem wybitnie podchodzi.

 

Inne piwo, które smakuje jak zwykłe piwko, z delikatną słodowością to kolońskie z tego przepisu:

słód pilzneński 5 kg,
- słód pszeniczny 0,6 kg,
- chmiel aromatyczny Hallertau Spalt Select (DE), granulat 70 g,
- Safbrew S-33 11,5 g

Zacierać począwszy od gestego zacieru w temp. 43C
Podgrzewajac dojość do temp. 66C - postój 30 minut.
Podgrzac do 70C i utrzymywac te temperature przez 15 min lub do negatywnego wyniku próby jodowej.
Podgrzac do 78C i filtrowac.


Gotowac 70 minut, dodajac pierwsza dawke chmielu (40 g) po 10 minutach
gotowania, druga (30 g) po 60 minutach.

 

 

pzdr

12703_BA_Pilzner_Instrukcja.pdf

Edited by maciek1221

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli już koniecznie chcesz coś takiego - posłuchaj tego, co pisał zgoda. I nie będzie to lager górnej fermentacji, ale zwykłe, proste ale. 5 kg pilsa, tak z 200 g karmelowy 30 (ale nie koniecznie),

 

Zacieraj:

40' - 64°C

20' - 73°C

Mashout

 

15 g Marynki na 60' albo FWH, 10 g Marynki na 10' i violla. Przyłóż się do czystości, nie skop fermentacji i będzie jak złoto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.