Jump to content
Qba W

Pienistość piwa a płatki owsiane i jęczmienne

Recommended Posts

Pod tematem odnośnie receptury do Munich Dunkel ThoriN napisał że z jego własnych obserwacji wynika że płatki owsiane w dużej ilości obniżają pienistość piwa. We wszystkich opracowaniach i forach ludzie pisze że płatki owsiane podnoszą pienistość, pełnię i gładkość piwa. Oczywiście piana zależy nie tylko od surowców fermentacyjnych, ale także od ilości chmielu i przerw w zacieraniu. Jestem ciekawy jakie są wasze doświadczenia z płatkami (poza tym że filtracja to masakra ;) ) i ich wpływem na piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O obnizenie pienistosci piwa posadzic mozna stosunkowa wieksza ilosc tluszczy jakie znajduja sie w platkach owsianych w stosunku do innych platkow typu pszennych, zytnich czy jeczmiennych. W owsianych masz ich ok 7g / 100 w pozostalych ok 3-4 gramy.

Brzmi rozsadnie niemniej jednak idac tym tokiem rozumowania witbiery nie powinny sie w ogole pienic - skoro sypie sie tam ok. 50% pszenicy/platkow- wiec objetosciowo w gotowym produkcie tluszczu jest duzo wiecej niz przy uzyciu owsa w ilosci kilkunastu procent jako dodatku(bo tak rozumiem "duza ilosc"). 

Nie obwinialbym zatem platkow owsianych za znikoma piane w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem jednak większa ilość płatków owsianych ma wpływ na pianę, właśnie przez wyższą zawartość tłuszczów niż w innych zbożach (pszenica, jęczmień). Poza tym zawartość białki i glikoprotein w jęczmieniu i pszenicy jest wyższa niż w owsie.

Sporo eksperymentowałem z owsianymi płatkami, i i przy udziale na poziomie mniej więcej powyżej 20% widocznie jest problem z pianę, w ostatnim stoucie z udziałem 35% owsa piana jest bardzo nietrwała i na tych 35% zakończyłem testy z owsem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio robiłem 4 piwa z udziałem owsa (do 30%) i w żadnym  nie miałem problemu z pianą. Wydaje mi się, że w piwach, gdzie jest duży udział brzeczki przedniej piana jest obfitsza i trwalsza. Natomiast żyłowanie wydajności odbija się na pienistości piwa. Takie mam obserwacje, ale nie wiem, czy to ma jakieś teoretyczne podstawy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.