Jump to content
Sign in to follow this  
pawel4322

APA- podrasowanie zestawu z ekstraktu.

Recommended Posts

Cześć, będę warzył swoje pierwsze piwo, i aby zaoszczędzić na przesyłce chcę zamówić wszystko z jednego sklepu. Ponieważ to moja pierwsza warka chce uwarzyć piwo z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem. Padło na APA i zestaw http://www.homebrewing.pl/piwo-american-pale-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-662.htmlPatrząc na inne receptury wydaje się w niej dość mało chmielu. Czy macie jakieś pomysły jak ulepszyć tą recepturę, jakie chmiele,na jaki czas i w jakiej ilości ? Może Amarillo, który podobno dobrze się komponuje z Citrą i Simcoe ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

45g na 20l to faktycznie mało. Możesz wziąć jakiś amerykański typowo goryczkowy, wtedy więcej będziesz mógł wrzucić Citry i Simcoe na armoat czy na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Niby tak, ale w zestawie chociażby z centrum piwowarstwa jest prawie 2 tyle chmielu  :) Zależy mi na informacji odnośnie ilości, rodzajów i na jaki czas mam wrzucić chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

APA to nie IPA :D

i maja tylko wspólne "A" :smilies:

Nieprawda, wspólne mają też "P"! :D

 

Weź też pod uwagę, że tym mniej różnych rodzajów chmielu, tym łatwiej będzie rozróżnić, co który wnosi. Walory edukacyjne ;) Simcoe da raczej nuty żywiczne, Citra coś w kierunku owoców tropikalnych czy cytrusowych. Możesz po prostu dokupić któregoś z nich wedle uznania. Np.

 

60 - 15g Simcoe

15 - 20g Citra

0 - 20g Citra

35g Citra + Simcoe na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokup 100g Citry. 50g wrzuć na wyłączony palnik, 50g na zimno na 5 dni w temperaturze max 15 stopni. Będzie Pan zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokup 100g Citry. 50g wrzuć na wyłączony palnik, 50g na zimno na 5 dni w temperaturze max 15 stopni. Będzie Pan zadowolony.

 Czyli 50 g na proces chłodzenia tak ? Czy takie wrzucenie chmielu da coś piwie na smak, czy tylko na aromat ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, 50g na proces chłodzenia.

Da i na smak i na aromat. W skrócie, bo nie chciałbym się wdawać w szczegóły odczuwania smaku, część "smaku" to także aromaty odczuwane retronosowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, 50g na proces chłodzenia.

Da i na smak i na aromat. W skrócie, bo nie chciałbym się wdawać w szczegóły odczuwania smaku, część "smaku" to także aromaty odczuwane retronosowo.

 Dokupiłem 100 g citry. Podsumowując mam 115 Citry i 30 Simcoe. 50 gram citry dorzucę na '0 i 50g na zimno. Co z pozostałymi 45 g ? W jakich czasach je dodać ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.