Skocz do zawartości

Druga Warka


Radek.M

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam zamiar uwarzyć droga warkę w swoim życiu i z tytułu ze pierwsza byłą z zacieraniem wpadłem na pomysł aby zrobić angielskiego Portera i tu moje pytane czy to dobry pomysł? Mam przepis ale chciał bym to przedyskutować. 

 

Przepis:

słód Weyermann pale ale 

słód Weyermann Caraaroma 

słód Weyermann Carafa Special typ I

chmiel English Golding

chmiel Challenger

chciał bym jeszcze dodać słód czekoladowy 1200 dmg

 

Moj cel to 16 blg i 6% alko, nie wiem tylko jakie drożdże, proporcje i co i jak. Wiem ze to nie będzie już angielski porter ale to mam być dobre piwo.    

Edytowane przez Radek.M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i znalazłem coś teraz prosił bym o opinie co do receptury warka na 20l

 

słód Weyermann pale ale - 3,8 kg

słód Weyermann Caraaroma - 0,3 kg

słód Weyermann Carafa Special typ I - 0,1 kg

słód Karmelowy 600 - 0,1 kg

słód Czekoladowy 1200 - 0,1 kg

słód Barwiący - 0,1 kg

płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5 kg 

chmiele:

magnat i challenger 50g na 60min

East Kent Golding 30g na 15min

Zacieranie w garze 30l (wszystkie słody wsypuję od początku, stosunek wody do słodów to 2.5):

na 30min w 64 stopniach

na 50 min w 72 stopniach

na 15 min w 76 stopniach

drożdże s-04

 

i co wy na to?

Edytowane przez Radek.M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.