Jump to content
Radek.M

Druga Warka

Recommended Posts

Cześć mam zamiar uwarzyć droga warkę w swoim życiu i z tytułu ze pierwsza byłą z zacieraniem wpadłem na pomysł aby zrobić angielskiego Portera i tu moje pytane czy to dobry pomysł? Mam przepis ale chciał bym to przedyskutować. 

 

Przepis:

słód Weyermann pale ale 

słód Weyermann Caraaroma 

słód Weyermann Carafa Special typ I

chmiel English Golding

chmiel Challenger

chciał bym jeszcze dodać słód czekoladowy 1200 dmg

 

Moj cel to 16 blg i 6% alko, nie wiem tylko jakie drożdże, proporcje i co i jak. Wiem ze to nie będzie już angielski porter ale to mam być dobre piwo.    

Edited by Radek.M

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytaj sobie o stylu Robust Porter, będzie Ci łatwiej ogarnąć recepturę i proporcje. Drożdże możesz wybrać S-04, będą pasowały do tego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odp, generalnie bardziej potrzebuje instrukcji co jak gdzie i ile jestem początkujący wiec jeszcze nie ogarniam wszystkiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no i znalazłem coś teraz prosił bym o opinie co do receptury warka na 20l

 

słód Weyermann pale ale - 3,8 kg

słód Weyermann Caraaroma - 0,3 kg

słód Weyermann Carafa Special typ I - 0,1 kg

słód Karmelowy 600 - 0,1 kg

słód Czekoladowy 1200 - 0,1 kg

słód Barwiący - 0,1 kg

płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5 kg 

chmiele:

magnat i challenger 50g na 60min

East Kent Golding 30g na 15min

Zacieranie w garze 30l (wszystkie słody wsypuję od początku, stosunek wody do słodów to 2.5):

na 30min w 64 stopniach

na 50 min w 72 stopniach

na 15 min w 76 stopniach

drożdże s-04

 

i co wy na to?

Edited by Radek.M

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.