Skocz do zawartości

Wędzony RIS


Kastuog

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Chciałbym zrobić bigos piwny z tego co mam. I tu prośba o Wasze opinię, żeby nie zmarnować słodów:] (może warto coś dokupić? Coś sobie darować?)

Mam garnek 30L więc trochę mało. Nie wiem ile wody do 1kg słodu. Standardowo brałem około 3L ale wiadomo chcę zrobić RIS-a więc może warto zejść do 2L/1kg?

 

Pale Ale malteurop 6kg

Pale Ale malteurop ~2kg wędzony 1dobę

Karmel malteurop 2kg

Pale Ale malteurop palony domowym sposobem w piekarniku 1kg

Dark malteurop 1kg

Chciałbym też dodać płatki żytnie 0,8kg

 

Z tego zasypu wychodzi około 2L/1kg

 

Chmielić chce polskimi chmielami, które dopiero zamierzam kupić. Może jakieś sugestie, który będzie grał z wędzonką :). Właśnie warzę piwo 15blg na S-04 i do tej gęstwy chce wlać powyższą brzeczkę.

 

Ze słodów mam jeszcze:

Cara munich malteurop

Cara munich Swean

Przeniczny malteurop

Lager malteurop

Monachiski Strzegom

w ilościach około 4kg

 

 

Chciałbym też dodać płatki żytnie 0,8kg

Edytowane przez Łukasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Palonego mam 1kg. Jest dość ciemny 600-700 EBC(nie czarny). Mam jeszcze 1,5kg puszkę ciemnego ekstraktu. Jak rozumiem dokupić ciemnego słodu o wysokim EBC?

 

karmel i Dark są około 150EBC, czyli dość jasne

Edytowane przez Kastuog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Palonego mam 1kg. Jest dość ciemny 600-700 EBC(nie czarny). Mam jeszcze 1,5kg puszkę ciemnego ekstraktu. Jak rozumiem dokupić ciemnego słodu o wysokim EBC?

 

karmel i Dark są około 150EBC, czyli dość jasne

Dokup przede wszystkim palonego jęczmienia, a najlepiej i go i jakiegoś ciemnego słodu. Na słodzie wędzonym domowo się nie znam, więc nie podpowiem. Wydaje im się, że to jest trochę loteria bo nie dowiesz się jak mocno jest uwędzony dopóki nie użyjesz.

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak wędzisz? Ja 30min w wodzie potem w workach na haki. Wędziłem Bukiem.

 

Worki jakieś zwykłe, bawełniane czy jakieś specjalne? Ile słodu do jednego worka tak aby się w miarę równomiernie uwędził?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.