Jump to content
Sign in to follow this  
Kastuog

Wędzony RIS

Recommended Posts

Witam,

 

Chciałbym zrobić bigos piwny z tego co mam. I tu prośba o Wasze opinię, żeby nie zmarnować słodów:] (może warto coś dokupić? Coś sobie darować?)

Mam garnek 30L więc trochę mało. Nie wiem ile wody do 1kg słodu. Standardowo brałem około 3L ale wiadomo chcę zrobić RIS-a więc może warto zejść do 2L/1kg?

 

Pale Ale malteurop 6kg

Pale Ale malteurop ~2kg wędzony 1dobę

Karmel malteurop 2kg

Pale Ale malteurop palony domowym sposobem w piekarniku 1kg

Dark malteurop 1kg

Chciałbym też dodać płatki żytnie 0,8kg

 

Z tego zasypu wychodzi około 2L/1kg

 

Chmielić chce polskimi chmielami, które dopiero zamierzam kupić. Może jakieś sugestie, który będzie grał z wędzonką :). Właśnie warzę piwo 15blg na S-04 i do tej gęstwy chce wlać powyższą brzeczkę.

 

Ze słodów mam jeszcze:

Cara munich malteurop

Cara munich Swean

Przeniczny malteurop

Lager malteurop

Monachiski Strzegom

w ilościach około 4kg

 

 

Chciałbym też dodać płatki żytnie 0,8kg

Edited by Łukasz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem na ile ciemny jest ten słód 'Dark', ale nie wydaje mi się, żeby to wystarczyło. Ogólnie zasyp dosyć słaby. Dużo karmeli w porównaniu do palonych, brak palonego jęczmienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Palonego mam 1kg. Jest dość ciemny 600-700 EBC(nie czarny). Mam jeszcze 1,5kg puszkę ciemnego ekstraktu. Jak rozumiem dokupić ciemnego słodu o wysokim EBC?

 

karmel i Dark są około 150EBC, czyli dość jasne

Edited by Kastuog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie mówicie o wędzonym. Trochę się napracowałem przy nim. Wędzony zimnym dymem max 30stopni. Nie wiem czy 2kg nie będzie za dużo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam wędzę słód, robię na nim piwa 100% i jak dla mnie nie jest to przesada więc 2kg u Ciebie będą spoko :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie moczę, wędzę na sucho, 6h na zimno, drewno dębowe lub bukowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Palonego mam 1kg. Jest dość ciemny 600-700 EBC(nie czarny). Mam jeszcze 1,5kg puszkę ciemnego ekstraktu. Jak rozumiem dokupić ciemnego słodu o wysokim EBC?

 

karmel i Dark są około 150EBC, czyli dość jasne

Dokup przede wszystkim palonego jęczmienia, a najlepiej i go i jakiegoś ciemnego słodu. Na słodzie wędzonym domowo się nie znam, więc nie podpowiem. Wydaje im się, że to jest trochę loteria bo nie dowiesz się jak mocno jest uwędzony dopóki nie użyjesz.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem ostatnio piwo 100% zasypu słodu Whisky. Troche się zaskoczyłem:] Chyba jednak postaram się spróbować jakiegoś wędzonego RIS-a. Nie mam jeszcze tak wysublimowanych kubków smakowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód whisky jest wędzony torfem i bardzo specyficzny, no i do tego 100%. Takie piwo a jakieś z sensownym procentowo zasypem słodu wędzonego bukiem to są dwa zupełnie inne światy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak wędzisz? Ja 30min w wodzie potem w workach na haki. Wędziłem Bukiem.

 

Worki jakieś zwykłe, bawełniane czy jakieś specjalne? Ile słodu do jednego worka tak aby się w miarę równomiernie uwędził?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muslinowe od chmielu. Ile? Ile wejdzie zeby spokojnie zawiazac i na hak. W wedzarni jest taka zadyma ze sie uwedzi spokojnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.