Kastuog Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 (edited) Witam, Chciałbym zrobić bigos piwny z tego co mam. I tu prośba o Wasze opinię, żeby nie zmarnować słodów:] (może warto coś dokupić? Coś sobie darować?) Mam garnek 30L więc trochę mało. Nie wiem ile wody do 1kg słodu. Standardowo brałem około 3L ale wiadomo chcę zrobić RIS-a więc może warto zejść do 2L/1kg? Pale Ale malteurop 6kg Pale Ale malteurop ~2kg wędzony 1dobę Karmel malteurop 2kg Pale Ale malteurop palony domowym sposobem w piekarniku 1kg Dark malteurop 1kg Chciałbym też dodać płatki żytnie 0,8kg Z tego zasypu wychodzi około 2L/1kg Chmielić chce polskimi chmielami, które dopiero zamierzam kupić. Może jakieś sugestie, który będzie grał z wędzonką . Właśnie warzę piwo 15blg na S-04 i do tej gęstwy chce wlać powyższą brzeczkę. Ze słodów mam jeszcze: Cara munich malteurop Cara munich Swean Przeniczny malteurop Lager malteurop Monachiski Strzegom w ilościach około 4kg Chciałbym też dodać płatki żytnie 0,8kg Edited February 11, 2016 by Łukasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Nie wiem na ile ciemny jest ten słód 'Dark', ale nie wydaje mi się, żeby to wystarczyło. Ogólnie zasyp dosyć słaby. Dużo karmeli w porównaniu do palonych, brak palonego jęczmienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kastuog Posted February 11, 2016 Author Share Posted February 11, 2016 (edited) Palonego mam 1kg. Jest dość ciemny 600-700 EBC(nie czarny). Mam jeszcze 1,5kg puszkę ciemnego ekstraktu. Jak rozumiem dokupić ciemnego słodu o wysokim EBC? karmel i Dark są około 150EBC, czyli dość jasne Edited February 11, 2016 by Kastuog Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Jak na moje 10% palonych i 10% karmeli jest wystarczające. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kastuog Posted February 11, 2016 Author Share Posted February 11, 2016 Nic nie mówicie o wędzonym. Trochę się napracowałem przy nim. Wędzony zimnym dymem max 30stopni. Nie wiem czy 2kg nie będzie za dużo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Sam wędzę słód, robię na nim piwa 100% i jak dla mnie nie jest to przesada więc 2kg u Ciebie będą spoko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kastuog Posted February 11, 2016 Author Share Posted February 11, 2016 A jak wędzisz? Ja 30min w wodzie potem w workach na haki. Wędziłem Bukiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Nie moczę, wędzę na sucho, 6h na zimno, drewno dębowe lub bukowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 (edited) Palonego mam 1kg. Jest dość ciemny 600-700 EBC(nie czarny). Mam jeszcze 1,5kg puszkę ciemnego ekstraktu. Jak rozumiem dokupić ciemnego słodu o wysokim EBC? karmel i Dark są około 150EBC, czyli dość jasne Dokup przede wszystkim palonego jęczmienia, a najlepiej i go i jakiegoś ciemnego słodu. Na słodzie wędzonym domowo się nie znam, więc nie podpowiem. Wydaje im się, że to jest trochę loteria bo nie dowiesz się jak mocno jest uwędzony dopóki nie użyjesz. Edited February 11, 2016 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kastuog Posted February 11, 2016 Author Share Posted February 11, 2016 Kupiłem 2kg Carafa typ 1. Mam zamiar dodać 1kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kastuog Posted February 17, 2016 Author Share Posted February 17, 2016 Piłem ostatnio piwo 100% zasypu słodu Whisky. Troche się zaskoczyłem:] Chyba jednak postaram się spróbować jakiegoś wędzonego RIS-a. Nie mam jeszcze tak wysublimowanych kubków smakowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Słód whisky jest wędzony torfem i bardzo specyficzny, no i do tego 100%. Takie piwo a jakieś z sensownym procentowo zasypem słodu wędzonego bukiem to są dwa zupełnie inne światy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 A jak wędzisz? Ja 30min w wodzie potem w workach na haki. Wędziłem Bukiem. Worki jakieś zwykłe, bawełniane czy jakieś specjalne? Ile słodu do jednego worka tak aby się w miarę równomiernie uwędził? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kastuog Posted February 19, 2016 Author Share Posted February 19, 2016 Muslinowe od chmielu. Ile? Ile wejdzie zeby spokojnie zawiazac i na hak. W wedzarni jest taka zadyma ze sie uwedzi spokojnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.