Jump to content
Sign in to follow this  
destrakt

Receptura NZ (Pacific) Pale Ale

Recommended Posts

Postanowiłem uwarzyć lekkie piwo z nowozelandzkim zacięciem ;)

 

Proszę o ocenę receptury i ew. uwagi:
 

Słody:

 

  • 3 KG - Pilsneński
  • 1 KG - Pszeniczny

Chmiele:

  • Pacific Gem 50 g
  • Simcoe 25 g 

Drożdze:

  • US - 05

Zacieranie:

Myślę, że na lenia przy temp 74 stopni przy wrzuceniu słodów i utrzymywanie w temp 67/68 stopni przez 60 min

 

Gotowanie (60 min.):

25 g Simcoe na 30 min przed końcem gotowania,

25 g Pacific Gem po wyłączeniu palnika,
10 g Pacific Gem na whirpool,


Chmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem):
 

20 g Pacific Gem
 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałbym trochę na 60 minut albo więcej na 30, chyba że pasuje Ci niezbyt wysoka goryczka. Sypnąłbym chyba też więcej na zimno kosztem po wyłączeniu palnika lub na whirpool.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem wyjdzie mocno nijakie piwo. Mało chmielu i drożdże niewiele od siebie dające. Goryczka jakieś 20 IBU . Dorzuć coś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Postanowiłem uwarzyć lekkie piwo z nowozelandzkim zacięciem ;)

 

Czego oczekujesz od tego piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

trochę bezsensu 

 

Pacific Gem ( jak i spora część chmieli z antypodów ) jest chmielem o wysokim AA 'tworzony' na zamówienie koncernu. On ma słaby aromat. Jest to chmiel goryczkowy ( który przypadkiem nie ma złego, choć niezbyt intensywnego aromatu ).

*źródło w linku poniżej

https://www.hopunion.com/new-zealand-pacific-gem/

 

Simco dla mnie to Berserker wśród chmieli pod względem aromatu - niedość, że silny to jeszcze bardzo charakterystyczny.

Ty dajesz chmiel goryczkowy na aromat a aromatyczny na goryczkę - bez sensu, szkoda kasy ( zwłaszcza jeśli chodzi o simco na goryczkę - jeśli można powiedzieć że 30' to na goryczkę )

 

 

Z chmieli pacyficznych które dobrze gadają to Galaxy ( zależy od rocznika ), Nelson Sauvin ( jak ktoś go lubi ) , Motueka, Pacific Jade, Wakatu, ( choć to jest już niższa liga w kategorii aromatu ) . Jest jeszcze Dr. Rudi - niby ma papiery na dobry aromat ale nie znalazłem sprawdzonych informacji na tem temat jeszcze. 

 

 

A teraz, żeby napisać coś bardziej pozytywnego - wszystko można, może nawet cały świat się myli a ty masz racje. Różne ludzie rzeczy robią, dawniej dodawano Lulek Czarny ( Szalej czarny ) do piwa, teraz dają płatki bukowe z terrarium od węża, marihuane, a nawet tytoń.

Rób co chcesz ale najważniejsze wyciągaj lekcje z tego co robisz i zaakceptuj ewentualną porażkę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te 25 g na zimno PG zamien z simcoe i dluzej pogotuj albo wrzuć na chmielenie brzeczki przedniej- ostatnie 3 warki tak nachmielilem I jestem mega zadowolony. Chmielilem kiedys nzpa na zimno 50g PG I aromat był slabiutki. Pilnuj tez temperatury fermentacji aby była możliwie jak najniższa dla tych drożdży.

Edited by kokos666

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.