Jump to content
Sign in to follow this  
Witah

Różne wskazania ballingomierza

Recommended Posts

Cześć,

wczoraj wziąłem się za warzenie Brown IPA, Całe warzenie przebiegło bardzo sprawnie i byłem z niego zadowolony. Problem pojawił się przy pomiarze Blg przed fermentacją.

Przed gotowaniem odebrałem 20L brzeczki 17,5Blg. Dolałem trochę więcej wody niż na samo odparowanie, ponieważ celowałem w 16Blg. Po gotowaniu, przed chłodzeniem (chłodzę w fermentorze, na balkonie) miałem 20L (+ około litr został z chmielinami), czyli schłodziłem próbkę i wyszło 17Blg. Stwierdziłem, ze doleję 1,5L przegotowanej wody przed napowietrzeniem, tak zrobiłem. Dolałem, napowietrzyłem, pobrałem próbkę, zadałem drożdże i zadowolony z siebie poszedłem wykonać pomiar wieńczący dobrze wykonaną robotę. Mierzę... 14,5Blg.

W tym momencie trochę się przestraszyłem i zacząłem zastanawiać co poszło nie tak. Jako, że zawsze zostawiam wszystko na później to miałem jeszcze nieumyty garnek z chmielinami, zlałem to do wysokiej półlitrowej szklanki i dzisiaj rano z wierzchu odzyskałem wystarczającą ilość do pomiaru - niecałe 18Blg.

Skąd mogą być takie różnice w pomiarach? Czy możliwe, że poprostu nie rozmieszałem dobrze dolanej wody? Ktoś miał kiedyś podobnie? Skąd jeszcze to 18Blg z garnka?

Edited by Witah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy mierzone piwo miało za każdym razem taką samą temperaturę? Większość balingomierzy jest wyskalowana do 20C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pilnowałem tego żeby miał około 20 st. +/- 2 stopnie powiedzmy.
Lekkie różnice mogłoby to wyjaśnić, ale to 14,5, które powinno być szesnastką...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zajrzałem do fermentora, lekko ponad 15Blg. Drożdże zadane 10h temu i już od jakiegoś czasu lekko bulka, więc chyba mogę przyjąć, ze było te około 16. Chyba poprostu muszę bardziej pilnować rozmieszania po dolaniu wody i temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po tym dolaniu i napowietrzaniu mogłeś niedokładnie wymieszać i stąd taka różnica może wynikać.

 

Tą wodę już do fermentora dolewałeś?

Edited by boniek4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.