Jump to content
loki06

Imperial IPA-Prośba o ocenę.

Recommended Posts

Witam
Mam zamiar uwarzyć swoje drugie piwo i wybór padł na IIPA, chciał bym aby piwo było wytrawne i powalało aromatem:P Celuje w 25l 18 blg. Będę bardzo wdzięczny za weryfikacje i jakieś porady :)

Słód:
-Pale ale 2.6g
-Pilzneński 5 kg

-Carapils 0.2 kg

-Carared 0.2 kg

Drożdże US-05
 

zacieranie:

64-65 st. C - 60 min

72 st. C - 15 min


Gotowanie 90 min

chmielenie:

-Chinook 20g 60 min
-Chinook 10g 40 min
-Citra 10g 30 min
-Simcoe 20g 20 min
-Mosaic 20g 10 min
-Simcoe 10g 5min
-Citra 20g 5 min
-Azacca 10g 0 min
-Nelson Sauvin 10g 0 min
-Simcoe 10g 0 min

Na zimno:
-Azacca 40g 5 dni
-Nelson Sauvin 40g 5 dni
-Mosaic 30g 5 dni
-Simcoe 10g 5 dni
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stary, tak z ręką na sercu, to po cholerę wrzucać chmiel co 5 minut... daj na goryczkę, daj na smak 30 minut przed końcem i najwięcej n aaromat na wyłączenie palnika. Dobra IIPa lepiej jakby mocniejsza była, nawet kosztem zrobienia paru litrów mniej. 20 litrowa warka da ci bailing powyżej 20. Fermentuj US 05 we w miarę niskich temperaturach (17- 19 otoczenia).

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Stary, tak z ręką na sercu, to po cholerę wrzucać chmiel co 5 minut

A dlaczego nie? Ja tak kilka razy robiłem i z efektów byłem zadowolony. Oczywiście nie wiem jak byłoby gdybym chmielił tradycyjnie, ale nie uważam tego pomysły za zły. Ostatnio chmieliłem jeszcze podczas zacierania i brzeczkę przednią :)

 

 

Dobra IIPa lepiej jakby mocniejsza była, nawet kosztem zrobienia paru litrów mniej
Tu pełna zgoda. 20-21 Blg dopiero jest o co walczyć.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A dlaczego nie? Ja tak kilka razy robiłem i z efektów byłem zadowolony.

nie no nikt nikomu nic nie broni,

A tak przy okazji to przy 6 chmielach, drugiej warce, IIPA i chmieleniu co dziesięć minut nożna cokolwiek powiedzieć na temat słuszności takiego postępowania? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A tak przy okazji to przy 6 chmielach, drugiej warce, IIPA i chmieleniu co dziesięć minut nożna cokolwiek powiedzieć na temat słuszności takiego postępowania?

Nic. Ale za to jaki szacun wśród znajomych :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Słód: -Pale ale 2.6g -Pilzneński 5 kg -Carapils 0.2 kg -Carared 0.2 kg Drożdże US-05   zacieranie: 64-65 st. C - 60 min 72 st. C - 15 min
 

 

po co 2.6 g pale ale ? 

:):)

 

Jeżeli chodzi o IIPA zasyp jak najprostszy.

 

Polecam przeczytać 

http://byo.com/issues/item/1702-imperial-ipa-style-profile

 

Dajesz podstawowy i to wielu wystarcza

 

 

A small amount of crystal malt, for a subtle touch of caramel, is a nice addition. A little wheat is common in many recipes to improve head retention. Some examples obviously have more crystal and other specialty malts added, but that can negatively impact drinkability, as the beer starts becoming richer and sweeter. If you want to make a darker beer, switching to darker specialty malts rather than increasing the amount of a lower color specialty malt, is the way to go. It does change the flavor, but it will help to preserve the dry finish required for the style. Keep in mind the best examples of this style, such as Pliny the Elder, are all on the pale end
of the range.

Zacieranie IMO dobre robisz, zbyt wytrawnie nie można ale wytrawnie trzeba ( jak każde niemal każde mocne piwo ) 

 

Chmielenie to zupełnie inny temat. Temat jest tak szeroki, że nawet na trylogię kryminalną wystarczy :) 

Krótka zasada - dajesz dużo chmielu i gotujesz go możliwie krótko ( oczywiście goryczkę musisz osiągnąć sporą ) - oczywiście możesz zrobić inaczej i może wyjść lepiej - zasada w piwowarstwie domowym to mocno elastyczna rzecz

Share this post


Link to post
Share on other sites

ogólnie z zasypem to najlepsiejszy wychodzą z samego podstawowego, najwyżej dłużej pogotowac, tak z 2 h... Można garstkę pszenicy na pianę, można garstkę carapilsa acz niekoniecznie, kiedyś mi fajnie wyszło z opakowaniem płatków żytnich

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

najlepsiejszy wychodzą z samego podstawowego
 

 

No patrzcie państwo, a w gch 2013 w zasypie jest i monach, i karmelowy. To jak to w końcu z tymi najlepszymi IIPAmi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stary, tak z ręką na sercu, to po cholerę wrzucać chmiel co 5 minut... 

Wzorowałem się na recepturach na grand championa i Hardcor IPA znalezionych w internecie.

 

 

 

Słód: -Pale ale 2.6g -Pilzneński 5 kg -Carapils 0.2 kg -Carared 0.2 kg Drożdże US-05   zacieranie: 64-65 st. C - 60 min 72 st. C - 15 min
 

 

po co 2.6 g pale ale ? 

:):)

Bo akurat posiadam na stanie :D Miałem wcześnie warzyć AIPA z Browamatora.

 

Dzięki za pomoc, w takim razie będę celować w 20-21 blg, dodam trochę pszenicy na piane,  i poprawie chmielenie  :)

Myślę o zmniejszeniu do 4 rodzajów chmielów. I które z tych by najlepiej pasowały do IIPA ? 

Chinook, Citra, Simcoe, Mosaic, Azacca,Nelson Sauvin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Stary, tak z ręką na sercu, to po cholerę wrzucać chmiel co 5 minut...

Wzorowałem się na recepturach na grand championa i Hardcor IPA znalezionych w internecie.

 

 

Słód: -Pale ale 2.6g -Pilzneński 5 kg -Carapils 0.2 kg -Carared 0.2 kg Drożdże US-05 zacieranie: 64-65 st. C - 60 min 72 st. C - 15 min

 

po co 2.6 g pale ale ?

:):)

Bo akurat posiadam na stanie :D Miałem wcześnie warzyć AIPA z Browamatora.

 

Dzięki za pomoc, w takim razie będę celować w 20-21 blg, dodam trochę pszenicy na piane, i poprawie chmielenie :)

Myślę o zmniejszeniu do 4 rodzajów chmielów. I które z tych by najlepiej pasowały do IIPA ?

Chinook, Citra, Simcoe, Mosaic, Azacca,Nelson Sauvin.

Ale 2.6 grama? :) wiem że literowka i jej się czepiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz zrobić na wytrawnie, ja bym dorzucił mu odrobinę cukru, albo płatki ryżowe. W moich zapiskach masz recepturę takie IIPA. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp ma być maksymalnie uproszczony, to prawda. Jednak jak planujesz sporą goryczkę to musisz zrobić też i dobrą podbudowę słodową jako kontrę dla tej goryczki ;) Jak już tutaj wspominacie Cześka, to warto i o tym powiedzieć:

 

https://youtu.be/f_9ZA17P4tU?t=1h39m57s

 

Dlaczego użył takich słodów a nie innych, tłumaczy z wrodzoną elokwencją i pewnością siebie ;P

Edited by zygberto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.