Jump to content
danbar

RIS - do ilu powinien zejść

Recommended Posts

Witam szanownych piwowarów.

Wiem, że o RIS-ach napisano już kilka postów ale żaden z nich nie za bardzo był w stanie mi pomóc. Uwarzyłem RIS-a, 29 BLG, zacieranie 67 - 60min, 75- 10 min, drożdże Wyeast 1056,starter 4L, wlany do 16 litrów brzeczki, napowietrzenie - 10 minut pompką akwariową. Fermentacja 4 tygodnie, w temperaturze wzrastającej od 14,5 do 22 niezbyt burzliwa, raczej spokojna (22 stopnie, ostatni tydzień). Dziś chciałem przelać na cichą, mierzę i okazuje się, że mam 10,5 BLG. Czy to oznacza niedofermentowanie i czy mam kombinować (dodawać drożdże np?), zaplanowałem podnieść temperaturę do 24 stopni i odczekać jeszcze tydzień. Warto? Robić coś z tym czy po prostu na cichą zlać w nadziei, że dofermentuje?

Z góry dziękuję za wsparcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz dorzucić jakiś inny, mocniejszy szczep na dofermentowanie, nigdy się w to nie bawiłem, ale z tego co kojarzę winne Bayanusy się do tego nadają? Generalnie 1056 mają tolerancję alkoholu wg producenta do 11%, w twoim piwie ten próg został lekko przekroczony.

 

No i jeśli chcesz w tym piwie jakiekolwiek bąbelki to gęstwa do rozlewu będzie raczej niezbędna.

Edited by Jasiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i jeśli chcesz w tym piwie jakiekolwiek bąbelki to gęstwa do rozlewu będzie raczej niezbędna.

 

Jak to jest z tą gęstwą do rozlewu, wyliczacie jakoś wymaganą ilość?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz dorzucić jakiś inny, mocniejszy szczep na dofermentowanie, nigdy się w to nie bawiłem, ale z tego co kojarzę winne Bayanusy się do tego nadają? Generalnie 1056 mają tolerancję alkoholu wg producenta do 11%, w twoim piwie ten próg został lekko przekroczony.

 

No i jeśli chcesz w tym piwie jakiekolwiek bąbelki to gęstwa do rozlewu będzie raczej niezbędna.

 

zamierzam podczas rozlewu dodać 2-3g drożdży suchych oraz niewielką ilość cukru, jakieś 30-35 gram glukozy na 15 litrów gotowego piwa. Ale butelkować 10BLG? Trochę strach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ogóle to bezsensowne zacieranie, tym bardziej że to nie 19Blg tylko 29.

No może i tak, ale w smaku nie jest bardzo słodkie, bo porządnie nachmielone, balans moim zdaniem jest ok, nawet przy tych 10 BLG. Pytanie, czy jeśli na cichej mi nie zejdzie, to czy można to bezpiecznie zabutelkować i leżakować z 10 miesięcy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To, że balans teraz jest ok, nie oznacza, że będzie za rok jak piwo będzie zdatne do picia. Goryczka z czasem w piwie maleje a akcenty słodkie się uwypuklają.

 

Ja bym na Twoim miejscu zabutelkował, co jakiś czas otwierał i kontrolował, ale czy jest na 100% bezpiecznie to nikt Ci nie powie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To, że balans teraz jest ok, nie oznacza, że będzie za rok jak piwo będzie zdatne do picia. Goryczka z czasem w piwie maleje a akcenty słodkie się uwypuklają.

 

Ja bym na Twoim miejscu zabutelkował, co jakiś czas otwierał i kontrolował, ale czy jest na 100% bezpiecznie to nikt Ci nie powie.

No tak, następnego zatrę na wytrawnie :-), po prostu bałem się, że wyjdzie za duży alko.A z drugiej strony wszelkie przepisy jakie znalazłem sugerowały 66-67 stopni właśnie.

Edited by danbar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że nie ma w piwowarstwie domowym czegoś takiego " u mnie zeszło od x do y, zabutelkowałem i wszystko jest okej po roku" ale u mnie tak jest :D Gdzie x to 27 blg, a y to 11blg. A piwo po roku jest świetne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój RIS 30Blg zacierany przez 2h w 67-63oC zszedł do 10Blg. Zabutelkowałem niestety bez dodatku żadnych drożdży i  tylko z 70 g cukru na 22l piwa. Po 10 miesiącach nagazowanie śladowe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że nie ma w piwowarstwie domowym czegoś takiego " u mnie zeszło od x do y, zabutelkowałem i wszystko jest okej po roku" ale u mnie tak jest :D Gdzie x to 27 blg, a y to 11blg. A piwo po roku jest świetne :)

Czyli jest nadzieja...dzięki :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może podzielić warkę na połowę , jedną zabutelkować a do drugiej dodać drożdży i poczekać aż blg zejdzie niżej. Co z tego wyjdzie to pytanie do wróżki ale wiedzy na przyszłość dwa razy więcej.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Demonizacja niskiego odfermentowania piwa mnie przeraża...

Powinno być stwierdzenie 'czy piwo odfermentowało do odp poziomu? - dane:' i wtedy dyskusja inaczej wygląda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.