Jump to content
Karp

refermentacja drożdżami Danstar CBC1

Recommended Posts

Przeglądając stronę jednego ze sklepów piwowarskich znalazłem drożdże Danstar CBC1, opisane następująco:

 

Danstar CBC1 - Cask & Bottle Conditioned Beer Yeast

 

Drożdże wyselekcjonowane do refermentacji i kondycjonowania piwa w caskach i butelkach.

Można nimi refermentować piwa do 12-14 % ABV, neutralne smakowo, utrwalają więc oryginalny smak i aromat uwarzonego piwa.

 

W piwnicy fermentuje mi obecnie RIS 27 BLG i czegoś trzeba by mu dodać podczas butelkowania, by się odpowiednio nagazował. Moje pytanie brzmi: czy ktoś refermentował nimi piwo? Jak się za to zabrać? Czy wystarczy dodać zawartość takiej saszetki (wg opisu starcza na ok. 20 litrów piwa) podczas mieszania piwa z glukozą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.