Skocz do zawartości

Warzenie piwa on-line na piwo.org


elroy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was serdecznie

 

25 listopada 2007 (niedziela) , o ile warunki techniczno-pogodowe nam nie przeszkodzą, zapraszam pod adres

 

http://www.piwo.org/cam

 

Od godziny 11.00 na 3 kamerach będziecie mogli zobaczyć przebieg warzenia piwa z ekstraktów z klasycznej polskiej kuchni, oraz późniejszą fermentację brzeczki piwnej (kamera wtedy będzie umieszczona wprost w fermentorze).

Przekaz oczywiście całą dobę ;)

Zwieńczeniem tej akcji będzie film wykonany w technice poklatkowej, ukazujący przebieg fermentacji burzliwej.

W kuchni warzyć będzie Aneta oraz Tomek

 

Pozdrawiam i raz jeszcze serdecznie zapraszam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No wygląda ciekawie, zwłaszcza filmik z fermentacji, miejmy tylko nadzieję, że serwer przetrzyma oblężenie złaknionych wrażeń adeptów sztuki piwowarskiej. ;)

Rozumiem, że fermentacja górna?

Edytowane przez kopyr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Serdecznie pozdrawiam uroczą parę piwowarów z Krakowa !

Jak widzę na ekranie, przekaz działa wyśmienicie - gratulacje !

 

Będę podglądał Wasze poczynania na przemian z mieszaniem w garze - akurat dziś również wypada mi dzień piwowarzenia :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za odwiedziny ;)

Myślę, że większych plam nie było. (To się okaże po jakości piwa ;) )

Dajcie znać o napotkanych ew. problemach (można cały czas testować, bo przekaz wciąż trwa)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolega Schloss w komentarzu do wpisu na głównej stronie pytał o szczegóły techniczne warzenia online.

Sprawa jest na prawdę bardzo prosta ;)

 

Sprzęt:

- komputer stacjonarny (schowany w kącie) pełniący rolę serwera przechowywania obrazków, pobierający obraz z kamer oraz wysyłający je na serwer zdalny.

- dwie proste (co niestety widać ;) ) kamerki internetowe na USB

- aparat cyfrowy Olympus, stary ale jary model 5060wz

- dwa statywy i trochę kabelków

 

Oprogramowanie:

- Visiongs ( http://www.visiongs.de/download.html ) służy do cyklicznego robienia zdjęć z kamerek internetowych oraz IP, samodzielnie wysyła je pod wskazane miejsce. Program darmowy, ale najlepiej wyposażony z wszystkich które testowałem.

- Cam2com ( http://www.sabsik.com/Cam2Com/ ) trochę bardziej skomplikowane oprogramowanie. Potrafi zdalnie zarządzać aparatem cyfrowym i automatyzować pewne procesy. Działa z wybranymi aparatami Olympusa i Canona. W tym przypadku wykorzystałem go do robienia zdjęć z zapisem na dysk co 15s, a wysłanie pojedynczego zdjęcia co 60s na www. Program niestety w wersji trial 30 dni.

- sftp (http://www.standardnetworks.com/) darmowy klient ftp/ftps wywoływany z linii komend. Wykorzystany do wysyłania zdjęć wykonywanych cyklicznie z Cam2com na serwer piwo.org

- vnc klinet/serwer ( http://www.realvnc.com/ ) - darmowy soft do zdalnej pracy na dowolnym komputerze. Dzięki niemu mam wgląd do serwera obsługującego kamery. Przydatne w przypadku problemu. Unikamy dzięki temu podpinania klawiatury, myszy i monitora.

W zasadzie tyle :)

 

Do wyświetlania samych zdjęć na stronie wykorzystałem darmowy skrypt ajax http://www.ajaxcam.com/

 

Generalnie jeżeli nie potrzebujemy mieć dużego zdjęcia w dobrej jakości, a wystarczy nam to co oferują kamerki internetowe, spokojnie możemy zadowolić się Visiongs.

 

W razie pytań służę pomocą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29 listopada we wnętrzu fermentora widać już chyba głównie drożdże - tak się właśnie zachowuje szczep US-05.

Może byś Tomku pobrał próbkę piwa i wykonał pomiar areometrem, co tam pod tą warstwą drożdży macie ?

 

pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29 listopada we wnętrzu fermentora widać już chyba głównie drożdże - tak się właśnie zachowuje szczep US-05.

Może byś Tomku pobrał próbkę piwa i wykonał pomiar areometrem, co tam pod tą warstwą drożdży macie ?

 

pozdrawiam,

Wczoraj wieczorem został zrobiony pomiar i wyniósł 6Blg.

Dzisiaj piwo zostanie przelane na cichą fermentację. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.