Skocz do zawartości

Słód karmelizowany przekąska?


dhanab

Rekomendowane odpowiedzi

No to pierwsze próby wczoraj poczyniłem. Lepiej się sprawdza pszeniczny ze względu na brak łuski, ale jęczmienny - pilzneński też daje rady.

Zrobiłem tak - na małej patelni nagrzałem łyżeczkę/łyżkę oleju, jak sie zagrzał wsypałem garstkę słodu, trzeba mieszać. Z pszenicznym nie ma problemu, jęczmienny strzela. Jak się podprażył nico, zrumienił dodałem w zależności od wersji:

- do pszenicy soli trochę, łyżkę cukru i pieprzu świeżo mielonego - za późno dodałem cukier i się za bardzo przyrumieniły ziarna

- do jęczmienia I - soli, pieprzu odrobinkę cukru - za mało cukru

- do jęczmienia II - soli, łyżkę cukru i suszone domowe chilli zmielone - wyszło za ostre, ale ilość cukru ładnie połączyła ziarna.

W piątek/sobotę drugie podejście zrobię i zabiorę na spotkanie do Rzeczki więc będzie więcej opinii. 

Zdjęć brak ze względu na żałobę po telefonie, a następca jeszcze nie wyłoniony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.