Jump to content
Sign in to follow this  
dhanab

Słód karmelizowany przekąska?

Recommended Posts

Daj znać jak to wyszło.

 

 

 

No to w piątek albo niedzielę potestuję i podzielę się wynikami eksperymentu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to pierwsze próby wczoraj poczyniłem. Lepiej się sprawdza pszeniczny ze względu na brak łuski, ale jęczmienny - pilzneński też daje rady.

Zrobiłem tak - na małej patelni nagrzałem łyżeczkę/łyżkę oleju, jak sie zagrzał wsypałem garstkę słodu, trzeba mieszać. Z pszenicznym nie ma problemu, jęczmienny strzela. Jak się podprażył nico, zrumienił dodałem w zależności od wersji:

- do pszenicy soli trochę, łyżkę cukru i pieprzu świeżo mielonego - za późno dodałem cukier i się za bardzo przyrumieniły ziarna

- do jęczmienia I - soli, pieprzu odrobinkę cukru - za mało cukru

- do jęczmienia II - soli, łyżkę cukru i suszone domowe chilli zmielone - wyszło za ostre, ale ilość cukru ładnie połączyła ziarna.

W piątek/sobotę drugie podejście zrobię i zabiorę na spotkanie do Rzeczki więc będzie więcej opinii. 

Zdjęć brak ze względu na żałobę po telefonie, a następca jeszcze nie wyłoniony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.