Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

White Labs - WLP029 German Ale/Kolsch Yeast.

Recommended Posts

WLP029 German Ale/ Kölsch Yeast

From a small brewpub in Cologne, Germany, this yeast works great in Kölsch and Alt style beers. Good for light beers like blond and honey. Accentuates hop flavors, similar to WLP001. The slight sulfur produced during fermentation will disappear with age and leave a super clean, lager like ale.

Attenuation: 72-78%

Flocculation: Medium

Optimum Fermentation Temperature: 65-69°F

Does not ferment well less than 62°F, unless during active fermentation.

Alcohol Tolerance: Medium

 

WLP029 German Ale/Kolsch Yeast.

Pochodzą z małego browaru restauracyjnego w Koloni, Niemcy, ten szczep bardzo dobrze nadaje się do piw typu Kolsch i Alt. Dobre do lekkich piw takich jak blond i honey. Podkreśla smak chmielowy, podobnie jak WLP001. Mała ilość siarki, która jest produkowana podczas fermentacji zanika wraz z wiekiem i pozostawia super czyste, podobne do lagera ale.

Odfermentowanie: 72-78%

Flokulacja: Średnia.

Temperatura fermentacji: 18-20.5°C . Nie fermentują dobrze w temperaturze poniżej 18°C , oprócz momentu aktywnej fermentacji.

Tolerancja na alkohol: Średnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dobra flokulacja - po 3 tygodniach fermentacji piwo było tak klarowne, że zrezygnowalismy z cichej. Osad na dnie był bardzo zbity - konsystencją przyominał masło.

 

Zaraz po fermentacji piwo było w smaku bardzo czyste, ale w zapachu wyczuwało się sporo siarki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy rzeczywiście źle fermentują poniżej 18°C(na stronie white labs w opisie jest podane 16°C)? Chcę je wykorzystać do trzech hybrydowych piw i mogę fermentować w domu w 20-22°C albo w komórce 14-15°C i się zastanawiam czy nie staną w takiej temp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pracują? Jak tak w jakiej temp. zaczęły swoją aktywność?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć

 

Czy ktoś jest w stanie nieco rozwinąć temat fermentacji tych drożdży w temperaturach 14-16°C bądź niższych? Szukam alternatywy dla 2565 z uwagi zarówno na wątpliwą i sezonową dostępność WY2656 oraz jakieś alternatywy dla smaku i efektów końcowych :) W piwnicy mam właśnie 14-15°c i zastanawiam się jak sobie poradzą 029. Docelowo dąże do uzyskania jak najczystszego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.